Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε λειτουργία και πάλι η κλινική covid στην Ξάνθη

Σε λειτουργία και πάλι η κλινική covid στην Ξάνθη

0

Νοσηλεύονται έξι περιστατικά. Από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε η λειτουργία της ΜΕΘ του ΓΝΞ ως covid. Δύο κατειλημμένες κλίνες μέχρι στιγμής

 Ένα ακόμη θύμα του κορωνοϊού μετρά η Ξάνθη. Κατέληξε 73χρονος από τον Εχίνο μέσα σε λίγες ώρες από τη διακομιδή του

Οι αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας ασθενών covid, σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη, οδήγησε σε επαναλειτουργία της κλινικής covid στην Ξάνθη, προκειμένου να περιθάλπονται περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Στην αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ως covid, με μεταφερόμενους γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής που αποτυπώνεται και σε αριθμό κρουσμάτων, γίνεται πλέον αντιληπτή και ως προς τις ανάγκες περίθαλψης, που ανάγκασαν τα περιφερειακά νοσοκομεία (Ξάνθης και Κομοτηνής) να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες covid τρεις μήνες σχεδόν μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και της διακομιδής του συνόλου των ασθενών κορωνοϊού στο Νοσοκομείο αναφοράς.

Ξεκίνησαν οι νοσηλείες ασθενών covid στο ΓΝΞ

Μέχρι και χθες, στο νοσοκομείο της Ξάνθης νοσηλεύονταν έξι περιστατικά στην κλινική covid και άλλα δύο στη ΜΕΘ, ενώ από τη Δευτέρα έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε διακομιδές ασθενών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ως προς τις ηλικίες των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας, η πλειονότητα είναι πάνω από 70 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί, με εξαίρεση 80χρονη με υποκείμενα νοσήματα, που διακομίστηκε στο ΠΝΓΑ λίγες ημέρες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ωστόσο αναμένεται άμεσα να λάβει εξιτήριο. Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύουνται προέρχονται από την πόλη της Ξάνθης και την ορεινή περιοχή, οι οποίες φαίνεται να έχουν και τη μεγαλύτερη επιδημιολογική αύξηση, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Ακόμη ένας θάνατος 73χρονου από τον Εχίνο

Ακόμη, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος 73χρονου από τον Εχίνο, ο οποίος κατέληξε λίγες ώρες μετά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.

Στο ΓΝΞ υπάρχει μεγάλη ανησυχία και επαγρύπνηση, καθώς φαίνεται αρκετά πιθανή μια νέα πίεση στο υγειονομικό σύστημα της περιοχής.

Ήδη έχουν προκύψει διασπορές από άτομα που έχουν έρθει από την Τουρκία και τη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ενώ το βλέμμα των υγειονομικών είναι στραμμένο στην περίοδο του Πάσχα και του Ραμαζανιού, λόγω των μετακινήσεων ατόμων και οικογενειών.

Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ

Με επίπονες προσπάθειες και «αλχημείες» εξασφαλίστηκε η επαναλειτουργία της ΜΕΘ Ξάνθης, όπου οι δύο ιατροί δεν ήταν αρκετοί για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις 7 συνολικά κλίνες της Μονάδας. Τελικά, με μεταφορές ιατρών από άλλα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ λειτούργησε εκ νέου, ωστόσο η έλλειψη εντατικολόγων και πνευμονολόγων αναμένεται να φέρει εκ νέου μπροστά το πρόβλημα της λειτουργίας της. Με βάση μάλιστα τις πληροφορίες μας από τις εννέα θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν για το ΓΝΞ, μόλις οι τρεις έχουν καλυφθεί και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες που αφορούν στη λειτουργία της ΜΕΘ. Αυτή η εξέλιξη μας φέρνει μπροστά στο δυσάρεστο γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά, με συναπτές προκηρύξεις, δεν είναι δυνατή η στελέχωση της ΜΕΘ με ιατρικό προσωπικό.

Στους εμβολιασμούς, το στοίχημα για τους υγειονομικούς

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και την παρατήρηση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, οι υγειονομικοί συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης των εμβολιασμών. Σήμερα, με βάση τις εμβολιαστικές γραμμές το Νοσοκομείο Ξάνθης μπορεί να εξυπηρετήσει έως 150 άτομα για εμβολιασμό, το ΚΥ Ξάνθης άλλα τόσα, το ΚΥ Αβδήρων και το ΚΥ Εχίνου από 100 και το ΚΥ Σταυρούπολης 60. Θυμίζουμε ότι τα ΚΥ Αβδήρων και Σταυρούπολης εμβολιάζουν με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις τελευταίες ημέρες δέχονται συνεχώς αιτήματα ακυρώσεων, λόγω του γενικού προβληματισμού που έχει εκδηλωθεί. Βαρύτητα πλέον δίνουν οι ιατροί των δύο ΚΥ στον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης για τους ασθενείς με το συγκεκριμένο εμβόλιο που αναμένεται στις αρχές του Μαΐου, προκειμένου να εκτιμήσουν κατά πόσο έχουν επηρεάσει τον πληθυσμό οι παρενέργειες, σε πολύ μικρό ποσοστό, μετά τον εμβολιασμό.

Στα θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», έχει ολοκληρωθεί η λίστα των ένστολων για τη χορήγηση των αδιάθετων δόσεων και έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Επίσης, από την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποιήθηκε και στο ΓΝΞ η λίστα αναμονής που διαμορφώνεται μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης των πολιτών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…