Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

0

Ευχές για την έναρξη
Τι μυστήρια πράγματα αλήθεια, τι ιδιότροποι άνθρωποι που είμαστε.
Γιορτάζουμε τις διάφορες γιορτές όπως εμείς γουστάρουμε και μας βολεύει.
Ιδού δύο-τρία παραδείγματα.
Γιορτάζουμε και τιμούμε την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Έπος της Αλβανίας. Δηλαδή την έναρξη του πολέμου!
Στέλνουν ευχές για την ημέρα της Ανάστασης κι έτσι πρέπει, αλλά στέλνουν, λάθος βέβαια, κι ευχές προς τους Μουσουλμάνους για την έναρξη του Ραμαζανιού.
Πάντα ιστορικά είχαμε κάποιες ιδιαιτερότητες. Θυμόμαστε την έναρξη, ξεχνάμε το τέλος.
Το γιατί είναι ένα μυστήριο καθαρά ελληνικό που βεβαίως μας χαρακτηρίζει ως λαό.
Γ.Δ.


Τι είναι το υδατοδρόμιο;
Να λοιπόν που μπήκε στη ζωή μας το «υδατοδρόμιο» και το «υδροπλάνο».
Οφείλουμε επομένως να πούμε κάποια πράγματα για να τα πληροφορηθούν οι συμπολίτες παρότι στη Θράκη γενικά θ’αργήσουν να τα δούνε.
Λοιπόν, υδατοδρόμιο είναι ο χώρος, το σημείο στο οποίο θα προσγειώνονται και απογειώνονται τα ειδικά κατασκευασμένα αεροπλάνα, τα υδροπλάνα. Πρόκειται για μικρά σκάφη χωρητικότητας μέχρι 25 θέσεις.
Τα υδροπλάνα θα συνδέουν νησιά βεβαίως και θα καλύπτουν σε σύντομο χρόνο τη διαδρομή προφανώς με υψηλότερο κόστος έναντι των πλοίων.
Πρόκειται πάντως για μια έλλειψη στη χώρα μας, ενώ σε άλλες χώρες τα υδροπλάνα υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια.
Γ.Δ.


Έργο Μπάμπη Τεννέ
Καθαρά και παστρικά δύο κουβέντες απαραίτητες για την ποδοσφαιρική μας ομάδα την Ξάνθη.
Λοιπόν, η θέση που βρίσκεται σήμερα, αποτελεί πρωτίστως επιτυχία του προπονητή Μπάμπη Τεννέ και των ποδοσφαιριστών στη συνέχεια που ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους.
Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να λέγεται ευθαρσώς.
Με την ευκαιρία δε αναπόφευκτα σκέφτονται όλοι πως εάν από την αρχή είχε την ευθύνη ο Τεννές, σίγουρα η ομάδα θα ήταν πρώτη και με διαφορά.
Αισιοδοξούμε όμως για τη συνέχεια και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και με λίγη τύχη.
Γ.Δ.


Καλούν την κλάση των 55 – 59 για εμβόλιο
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 55 – 59 και των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτου ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως και στην προηγούμενη ηλικιακή ομάδα 65 – 69 δεν αναφέρεται ποιο εμβόλιο χορηγείται όπως για παράδειγμα ήταν ξεκάθαρο στις ομάδες άνω των 70 και άνω των 80 που έκαναν όλες Pfizer. Στο νομό μας όσοι ανήκουν στην ομάδα των 55 – 59 και μπουν στην πλατφόρμα μπορούν να καταλάβουν ποιο εμβόλιο τους προτείνεται από το προτεινόμενο Κέντρο εμβολιασμού. Να σημειώσουμε ότι AstraZeneca  κάνουν  τα Κέντρα Υγείας Αβδήρων και Σταυρούπολης και μόνο αυτά.
Μ.Ξ.  


Το κλειστό Αβδήρων
Αναγνώστης από τα Άβδηρα τηλεφώνησε για να εκφράσει τον «πόνο» του ο άνθρωπος για ένα κακό που έγινε στον χώρο του αθλητισμού.
Μας μίλησε με παράπονο για το «έργο» του  κλειστού Γυμναστηρίου στα Άβδηρα.
Ήταν μια ιδέα της τέως δημάρχου Εύας Τσακίρη η οποία συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Ελλάδα 2004, θέλησε να φτιάξει ένα κλειστό Αθλητικό Γυμναστήριο.
Το έργο ξεκίνησε, αλλά δεν παραλήφθηκε διότι είχε ατέλειες.
Ε, λοιπόν, από τότε μένει ένα κουφάρι, λεηλατήθηκε βεβαίως αγρίως και βέβαια δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κανείς γι’αυτό και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.
Το πιο άσχημο; Το κλειστό κατασκευάστηκε στο χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου!
Έτσι, σήμερα στα Άβδηρα, δεν έχουν ούτε γήπεδο ποδοσφαίρου, ούτε ομάδα, ούτε κλειστό Γυμναστήριο.
-Είναι αυτό που λέει ο λαός «… έγινε μια τρύπα στο νερό…»
Είναι να μην έχει παράπονα μετά ο Αβδηρίτης;
Γ.Δ.


Αλλάξαμε
Έχουμε γίνει χοντρόπετσοι, αδιάφοροι για τη ζωή μας και των άλλων;
Πού βρίσκεται ο συναισθηματισμός μας για τον διπλανό μας, το ενδιαφέρον μας για τον γείτονα;
Εμείς οι νεοέλληνες που ξεχωρίζαμε και με τη συμπεριφορά μας κερδίζαμε την εμπιστοσύνη στο γείτονα;
Χάθηκε λοιπόν αυτή μας η διαφορετική λειτουργία;
Γίναμε αναίσθητοι, αδιάφοροι προς τον θάνατο;
Αγνοούμε τον κίνδυνο του κορωνοϊού, αδιαφορούμε για τις εντολές και δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας και θεωρούμε πως είμαστε άτρωτοι.
Πώς επήλθε αλήθεια αυτή η αλλαγή;
Τι μας έκανε να μην αντικρίζουμε την πραγματικότητα;
Γ.Δ.


Αύξηση θανάτων εδώ, μείωση αλλού
Και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, σωστό είναι να μιλήσουμε με νούμερα για να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και να μην νομίζουμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο του θανάτου εάν δεν εμβολιαστούμε οι περισσότεροι.
Ιδού τι λένε οι θάνατοι από COVID-19 στη χώρα μας και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες ανά εκατομμύριο κατοίκους έτσι ώστε να είναι τα μεγέθη συγκρίσιμα.
Ο πίνακας :

Σ.Μ.


Συμπεράσματα
Ότι η Ισπανία, που είναι ο μεγάλος τουριστικός μας ανταγωνιστής, έχει καταφέρει, στις ίδιες τέσσερις εβδομάδες, να μειώσει τους θανάτους σε 2,15 ανά εκατ. κατοίκους, που συγκρίνεται με 7,66 στην Ελλάδα.
Ότι δύο χώρες, η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν καταφέρει να μειώσουν τους θανάτους συγκλονιστικά. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος, ούτε έχω ποτέ ασχοληθεί με θέματα δημόσιας υγείας. Διαβάζω όμως αριθμούς και τάσεις και βγάζω συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πολιτεία υστερεί αφάνταστα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία. Έχω την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια, ότι δηλαδή στην Ελλάδα πεθαίνουν περισσότεροι από COVID-19 από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η άγνοια εξηγεί ενδεχομένως την ανεμελιά, την αγνόηση του κινδύνου. Ύστερα είναι και τα MME που περιορίζονται στην περιγραφή απολύτων μεγεθών που δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την κοινή γνώμη. Σημασία έχει να κατανοήσουμε τι κάνουν, για παράδειγμα, σωστά οι Δανοί και δεν έχουν παρά μόνο έναν-δύο νεκρούς την ημέρα από COVID-19 και όχι 90 όπως εμείς. Δεν εισηγούμαι μέτρα. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες. Διαπιστώνω όμως τα αποτελέσματα της πολιτικής των άλλων που με βοηθούν να διατυπώσω το ακόλουθο απλό μήνυμα προς την κυβέρνησή μας: «Πες μας την αλήθεια. Όχι μια φορά, αλλά κάθε μέρα. Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία και τι πρόκειται να κάνεις για να περιορίσεις το κακό!».
Σ.Μ.


Ατομικό και δύσκολο παιγνίδι το τένις
Χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε για την επιτυχία του νεαρού αθλητή Στέφανου Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο.
Εκεί λοιπόν, σε αγώνα τένις, κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο. Είναι δεν η αρχή γιατί το μέλλον του ανήκει όπως δηλώνουν όσοι ασχολούνται με το τένις.
Από την επιτυχία του Τσιτσιπά που έκανε υπερήφανους τους Έλληνες φίλους του αθλητισμού γενικά, αποδείχτηκε πως το τένις είναι ένα ατομικό άθλημα που απαιτεί σκληρή προπόνηση και προετοιμασία για να κατακτήσεις την πρώτη θέση. Όπως παντού βέβαια στη ζωή.
Συγχαρητήρια λοιπόν από καρδιάς στο νεαρό Έλληνα αθλητή.
Γ.Δ.


Μια μαύρη επέτειος είναι σήμερα για τη χώρα μας
Ήταν 21 Απριλίου 1967,  πριν 54 χρόνια όταν τα τανκς του Παπαδόπουλου και του Παττακού κατέλυσαν την Δημοκρατία και έβαλαν τη χώρα μας στον «γύψο» για 7 χρόνια. 7 χρόνια με γεμάτα τα ξερονήσια από πολιτικούς κρατούμενους, 7 χρόνια με βασανισμούς αντιφρονούντων με το καθεστώς, 7 χρόνια  χωρίς ελευθερία λόγου και έκφρασης, 7 χρόνια γεμάτα από τη  σοβαροφανή γελοιότητα ενός θιάσου μαριονέτων, 7 χρόνια αμορφωσιάς με μπόλικη χρυσόσκονη από το αρχαίο μεγαλείο και τις απαραίτητες φιέστες, 7 χρόνια με το …πουλί της δικτατορίας να πλακώνει την χώρα.
Είναι αναγκαιότητα οι νεώτερες γενιές να διδαχτούν από την ιστορία αυτής της περιόδου, να αναγνωρίσουν τα λάθη που οδήγησαν σ’ αυτή την πολιτειακή εκτροπή. Είναι ανάγκη να θωρακίσουμε τους θεσμούς και την Δημοκρατία μας με τέτοιες δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ ξανά! Πέρασαν 54 χρόνια και οι μνήμες ξεθωριάζουν ωστόσο παραμένει κυρίαρχο πρόταγμα και στους καιρούς μας η περιφρούρηση των δημοκρατικών ιδεών και της ιστορικής παρακαταθήκης απ’ αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας μας.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…