Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Απριλίου 2021

0

Χωρίς ψυχή, χωρίς διάθεση
Αγαπητός φίλος, ποδοσφαιρόφιλος αλλά ιδιαίτερα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου,  πέρασε προχθές από το γραφείο για τον καφέ της παρηγοριάς. Ήταν απαρηγόρητος από την κακή εμφάνιση της ομάδας και την ισοπαλία που έφερε με την ομάδα της Γεωργίας προχθές.
Κυρίως όμως τον πείραξε όπως μου είπε που η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε χωρίς ψυχή, χωρίς διάθεση, άτονα, θυμίζοντας τον κακό εαυτό της. Μετά από το αποτέλεσμα αυτό, μου είπε, κάθε ελπίδα για τις δύο θέσεις στον όμιλο έχει κάνει φτερά.
Δεν σας κρύβω πως τον λυπήθηκα διότι πίστευε πως θα προχωρήσει η ομάδα μας.
-Άλλη μια διάψευση στη ζωή…
Γ.Δ.


Μικρό ποδοσφαιρικό
Οι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν πως προχθές πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Από την εκλογική διαδικασία που έγινε ηλεκτρονικά, πρόεδρος εξελέγη ο Ζαγοράκης.
Στο Δ.Σ. εξελέγη ως μέλος ο Κομοτηναίος Μάνος Γαβριηλίδης της ΕΠΣ Ροδόπης.
Ο δικός μας Γιώργος Πανίδης, που συμμετείχε στην ψηφοφορία ως πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης, ενώ του ζητήθηκε να είναι εκ νέου υποψήφιος, αρνήθηκε.
Γ.Δ.


Αστοχία έργου
Καταφανώς άδικη για το νομό μας και άστοχη πέρα για πέρα η παράλειψη αναφοράς στην ψηφιακή προβολή που ετοίμασε η περιφέρεια.
Αναφέρονται παραθαλάσσιες περιοχές χωρίς καμία αναφορά για τις παραλίες της Ξάνθης.
Ούτε μία, ούτε λέξη.
Ήδη έχουν ξεσηκωθεί και με το δίκιο τους οι διάφοροι σύλλογοι Ξενοδόχων και επαγγελματιών της παραλιακής ζώνης. Οι οποίοι ζητούν την συμπαράσταση των δήμων, του Επιμελητηρίου, της αντιπεριφέρειας, των βουλευτών, ν’ αντιδράσουν. Ζητούν δε να υπάρξει άμεση συμπλήρωση της παράλειψης αυτής που θίγει καίρια τα συμφέροντα του νομού μας.
Τίθεται δε ένα σοβαρό ερώτημα: Ποιος ή ποιοι παρέλαβαν την εργασία αυτή; Δεν είδαν τι παρέλαβαν;  Γουρούνι στο σακί πήραν;
Σίγουρα κάποιοι έχουν σοβαρές ευθύνες για το φιάσκο αυτό το οποίο είναι μεγάλο διότι θίγει έναν ολόκληρο νομό.
Γ.Δ.


Απαιτείται σωστή επιλογή
Το σοβαρό λάθος της περιφέρειας ως προς την ψηφιακή προβολή των παραθαλάσσιων περιοχών των πέντε νομών που παραλείπεται η Ξάνθη, φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα. Μάλιστα ένα σοβαρό θέμα. Κι αυτό, δεν είναι άλλο από την σωστή επιλογή του φορέα, των ανθρώπων που θα υλοποιήσουν το έργο που τους ανατίθεται.
Η άστοχη επιλογή, η φθηνή επιλογή, οδηγεί σε σοβαρά λάθη και δημιουργεί άσχημες, ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις. Κι αυτό, διότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που θίγονται.
Γι’ αυτό και οι διαμαρτυρίες και τα υπονομούμενα για σκοπιμότητα της παράλειψης.
Προσοχή απαιτείται στις δουλειές αυτές. Διότι για να υπάρξει ένα αψεγάδιαστο τελικό προϊόν χρειάζεται εμπειρία στο αντικείμενο. Κι αυτήν την διαθέτουν λίγοι, που όμως παράγουν σωστή δουλειά. Σωστή αλλά ακριβή.
Θυμίζω πως οι Άγγλοι λένε «το φτηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι».
Γ.Δ.


Αποκατάσταση αγωγών νερού
Και να θέλει να κρυφτεί η ΔΕΥΑ Ξάνθης όταν εκτελεί ένα έργο της, δεν είναι δυνατόν. Κι αυτό διότι χρησιμοποιεί μηχανήματα εκσκαπτικά που έχουν όγκο.
Χθες λοιπόν, συνάντησα τυχαία το τεχνικό συνεργείο στην οδό Θήρας. Σκάψιμο, σωλήνες, ένταση στην εργασία. Ρωτώ τι ακριβώς συμβαίνει κι ένας πρόθυμος εργαζόμενος με ενημέρωσε πως αντικαθιστούν τις παλιές σωληνώσεις ύδρευσης με σύγχρονες από πολυεθυλένιο οι οποίες είναι και πιο ανθεκτικές στις πιέσεις αλλά και πιο ασφαλείς από άποψη προστασίας της υγείας των καταναλωτών.
Γ.Δ.


Να ελεγχθούν στα σύνορα
Ρόλος και αποστολή του Τύπου είναι να επισημαίνει, εκτός των άλλων, εγκαίρως, τα γεγονότα που θα συμβούν. Έτσι, δίδεται χρόνος στις αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική προστασία των κατοίκων του νομού.
Η αναφορά μου έχει σχέση μ’αυτό που ψιθυρίζεται και ήδη συζητιέται για την άφιξη από την κεντρική Ευρώπη εν όψει του μπαϊραμιού αρκετών μουσουλμάνων συμπολιτών μας εργαζομένων εκεί. Είναι απαραίτητο, οι άνθρωποι αυτοί, να ελεγχθούν αυστηρά και να εμβολιαστούν. Όσοι δε βρεθούν με τον ιό, να απομονωθούν σε ξενοδοχείο, όχι να σταλούν στα χωριά τους ή στα σπίτια τους.
Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να γίνει και για όσους θα έρθουν από την Τουρκία, διότι κάποιοι εργαζόμενοι έρχονται αεροπορικώς από Ευρώπη μέσω Κωνσταντινούπολης.
Οφείλει η Πολιτεία να λάβει τα μέτρα της για ν’αποφευχθούν τα προβλήματα από την μετάδοση του ιού.
Γ.Δ.


Θύματα στον Εχίνο
Είναι θλιβερό αλλά και ανησυχητικό. Δύο ακόμη θύματα στον Εχίνο από τον κορωνοϊό. Δύο γυναίκες, η μία 47 και η δεύτερη 65 χρόνων, ενώ άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, υπάρχουν δέκα νέα κρούσματα στον οικισμό.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος διασποράς του ιού, ο κυριότερος είναι ένας και ευθαρσώς πρέπει να τον αναφέρουμε. Η μειονότητα, κυρίως του βουνού, ΔΕΝ εμβολιάζεται!
Ναι, συνειδητά (;) απέχει από την προσπάθεια που κάνει η υπόλοιπη χώρα κι αυτό αποτελεί αρνητικό στοιχείο αλλά και έντονου προβληματισμού γιατί και που στηρίζεται η άρνηση αυτή των κατοίκων.
Οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν με κοινωνική καχυποψία όσους, λίγους εμβολιάζονται!
Γ.Δ.


Ευθύνες στην ελίτ της μειονότητας
Το θέμα πλέον ξεφεύγει από τα όρια μιας απλής άρνησης και λαμβάνει άλλες διαστάσεις που οδηγούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων όχι και ιδιαίτερα τιμητικών για τη φερόμενη ηγεσία και τους απλούς κατοίκους.
Οφείλουν, έχει ηθική και επιστημονική ευθύνη η ελίτ της μειονότητας να ενημερώσει τον απλό λαό και κακώς που δεν το έπραξε ακόμη.
Βουλευτές δύο τον αριθμό, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, δάσκαλοι, ιμάμηδες, γιατροί, φαρμακοποιοί, θα πρέπει να παροτρύνουν και να ενημερώνουν τους κατοίκους, να τους εξηγήσουν την αναγκαιότητα του εμβολίου που προστατεύει την ίδια τη ζωή τους.
Οφείλουν να το κάνουν αυτό, διότι το οφείλουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό του νομού που δεν θα πρέπει να διατρέξει κίνδυνο από την λανθασμένη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία συμπεριφορά τους.
Ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί συνολικά, έχουν ευθύνες για την προστασία των ανθρώπινων ζωών.
Ας μην γίνουν αθώα θύματα κακής συμπεριφοράς.
Γ.Δ.


«Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια»
Η υπόθεση ΔΕΣΜΟΣ έχει έντονα πολιτική χροιά και ας μην το παραδέχεται κανείς  εκ των εμπλεκόμενων. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίων για το ποιος θα έχει στα χέρια του ένα εργαλείο που διαχειρίζεται πρόγραμμα και έχει άμεση σχέση με την κοινωνία. Αν σκεφτεί κανείς από πότε άρχισαν τα προβλήματα θα διαπιστώσει ότι αυτό έγινε μετά τις εκλογές του 2019 οπόταν εκλέχθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδης ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο. Και φυσικά δεν αρέσει στον περιφερειάρχη να έχει ο κ. Τοψίδης το λύσε – δέσε στην ΔΕΣΜΟΣ.
Στο σημείο αυτό καλό είναι να θυμηθούμε μια παροιμία: «Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια», όπου βατράχια οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ που περιμένουν να πάρουν τα χρήματα από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας. Και μιλάμε για ευρωπαϊκά λεφτά που τα διαχειρίζονται οι περιφέρειες μέσω αντιστοίχων ενδιάμεσων φορέων όπως η ΔΕΣΜΟΣ.
Μ.Ξ.


Ζούμε στην εποχή των κωδικών
Μας έχουν καταμπερδέψει πια μ’ αυτά τα μηνύματα. Δήθεν ελαφρύνουν τα μέτρα  από Δευτέρα αλλά μας περιορίζουν σε 3 ώρες την ημέρα το χρονικό περιθώριο για ψώνια με sms στο 13032. Ανοίγουν την μετακίνηση μεταξύ των δήμων αλλά όχι εκτός νομού. Μας αφήνουν όμως να περπατάμε ή να αθλούμαστε σε απόσταση μόνο 2 χιλιομέτρων από την κατοικία μας. Δηλαδή αν θέλεις να πας για άθληση π.χ. από την Ξάνθη στην θάλασσα ή στο βουνό που απέχει 25 χιλιόμετρα μπορείς και με ποιον κωδικό;  Με λίγα λόγια έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια και αυτοί και εμείς …
Έλεος πια μ’ αυτούς τους κωδικούς… ζούμε την εποχή των κωδικών …αν σκεφτεί κανείς πόσους πρέπει να θυμόμαστε τον πιάνει …ίλιγγος!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Έργα Πολιτισμού Πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε την Καβάλα προσκε…