Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Απριλίου 2021

0

Το άσχημο κτίριο της πλατείας
Εναγωνίως περιμένουν οι ξανθιώτες να δουν επιτέλους ν’αλλάζει μία άσχημη εικόνα στην κεντρική πλατεία.
Περιμένουν οι συμπολίτες ν’αρχίσουν τα έργα εξωραϊσμού του δημοτικού αυτού κτιρίου το οποίο ασχημίζει, κυριολεκτικά, την πλατεία μας.
Μάλιστα την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση αυτών επιθυμούν και υπηρεσίες του δήμου που θα στεγαστούν εκεί σε άνετους χώρους εργασίας.
Γιατί όμως η καθυστέρηση;
Γ.Δ.


Είμαστε μακαρονάδες
Ανήκω στην κατηγορία των Ελλήνων που δεν λέει όχι σε μια μακαρονάδα σπαγγέτι με άφθονη σάλτσα ντομάτα, με ρίγανη, λίγο σκόρδο και φυλλαράκια βασιλικό.
Όμως, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, οι Έλληνες είμαστε στην 4η θέση παγκοσμίως. Συγκεκριμένα: στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ζυμαρικών βρίσκεται η Ελλάδα κατέχοντας την 4η θέση. Σύμφωνα με στοιχεία του International Pasta Organisation, στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα πιο πρόσφατα  στοιχεία για το 2019 είναι η Ιταλία με κατά κεφαλήν 23,1 κιλά ζυμαρικών το χρόνο. Ακολουθεί η Τυνησία με  17 κιλά, η Βενεζουέλα με 12 κιλά και η Ελλάδα με 11,4 κιλά ζυμαρικών. Μάλιστα το 2019 παρήχθησαν 16,5 εκ. τόνοι ζυμαρικών παγκοσμίως και από αυτά το 31% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 19% στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ το 17,5% σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Γ.Δ.


Ανοιχτή προς Αθλητικούς Συλλόγους
Μια απλή διευκρίνιση απλά προς υπενθύμιση. Κι αυτό διότι στα 44 χρόνια λειτουργία της εφημερίδας η «ανοιχτή» λειτουργία της προς όλους ήταν δεδομένη και στην πράξη αποδεδειγμένη.
Υπενθυμίζω λοιπόν στους νέους διοικητικούς παράγοντες Συλλόγων, Σωματείων και γενικά συλλογικών οργάνων, πως οι σελίδες της Εφημερίδας Εμπρός είναι ανοιχτές προς όλους.
Δηλαδή, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, δημοσιεύουμε τις δράσεις και τη δραστηριότητα όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Αθλητικών Σωματείων, των Ορειβατικών και εν γένει αθλητικών δράσεων.
Πλεονασμός η υπενθύμιση αλλά ας το έχουν υπόψιν τους οι νεώτεροι που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στους διάφορους τομείς.
Γ.Δ.


Δυο γραμμές εμβολιασμού και στον Εχίνο μετά το Πάσχα
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το Εμβολιαστικό Κέντρο του Εχίνου. Μετά το Πάσχα θα μπει και νέα εμβολιαστική γραμμή και έτσι οι εμβολιασμοί καθημερινά θα ξεπεράσουν τους 200 από 140 που είναι τώρα. Επίσης όπως μας διαβεβαίωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας ο γιατρός Δημήτρης Πετρίδης προχωρά πολύ καλά ο εμβολιασμός και πλέον επιλέγουν το Κέντρο Υγείας του Εχίνου άτομα από Ξάνθη , Κομοτηνή , Χρυσούπολη. Επίσης καλά πάει ο εμβολιασμός  από τους κατοίκους του δήμου Μύκης. Μάλιστα παρότι βρισκόμαστε εν μέσω Ραμαζανιού που οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας νηστεύουν προσέρχονται κανονικά και κάνουν το εμβόλιο για να μην χάσουν τη σειρά τους.
Να θυμίσουμε ότι στο εμβολιαστικό κέντρο Εχίνου κάνουν μόνο το εμβόλιο της Pfizer και κανένα άλλο.
Μ.Ξ.


Περί Κυπριακού
Πικρό το γέλιο όλων όσων γνωρίζουν τα του Κυπριακού διαχρονικά. Πού όλο λένε, πως θέλουν οι Ελληνοκύπριοι να το λύσουν και δεν το λύνουν βεβαίως.
Το γιατί, το γνωρίζουν όλοι οι ηγέτες του νησιού που δήθεν ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση.
Μεγάλη η αγωνία, αλλά ευτυχώς τη σκαπουλάραμε… Με τεράστια ανακούφιση άκουσα τους ηγέτες της Ελλάδος και της Κύπρου να διατρανώνουν, ενόψει των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό, ότι μόνο μέσα στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού!  Επομένως, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Πάλι καλά, γιατί είχα ανησυχήσει ότι θα τα λύσουμε όλα και δεν θα αφήσουμε τίποτε στην επόμενη γενιά…
Η κοροϊδία αγαπητοί είναι μεγάλη και συνεχίζεται χρόνια τώρα.
Σύντομα, μετά τις γιορτές, η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει διάφορα κείμενα- απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της όλης ιστορίας.
Γ.Δ.


Κι άλλη ελληνική ιδιαιτερότητα
Θα το έχετε ίσως πληροφορηθεί πως ο δείκτης θνησιμότητας αυξήθηκε γιατί καθημερινά καταγράφονται νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων που ΔΕΝ έχουν εμβολιαστεί.
Κι αυτό, οφείλεται σε δική τους ευθύνη και επιλογή. Εάν το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και να σωθούν.
Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν;
Γιατί έθεσαν και θέτουν τη ζωή τους σ’αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο;
Στα ερωτήματα αυτά οι απαντήσεις είναι διάφορες μεν, καταλήγεις όμως στη μία και καθολική. Οφείλεται στην νεοελληνική ιδιαιτερότητα του «εγώ τα ξέρω όλα», «εγώ αποφασίζω», «ποιοι είναι αυτοί που επιμένουν να εμβολιαστώ».
-Τι κρίμα αλήθεια να χάνονται ζωές αγαπημένων ανθρώπων από έναν αρρωστημένο εγωισμό, από μια λανθασμένη απόφαση και να εναντιώνονται στην λογική και την επιστήμη.
Γ.Δ.


Πάλι στην Αθήνα ο Τσέπελης
Τη διαδρομή Ξάνθη-Αθήνα την έχει κάνει σαν μια απλή σε γειτονικό νομό ο δήμαρχος Ξάνθης.
Σχεδόν κάθε βδομάδα κατεβαίνει στην πρωτεύουσα ο Μανώλης Τσέπελης για τις υποθέσεις του δήμου που πρέπει να «σπρωχτούν» και να υπογραφούν για να υλοποιηθούν.
Είναι ο συγκεντρωτισμός που οι μανδαρίνοι των υπουργείων έχουν δημιουργήσει και που θέλουν να τα ελέγχουν όλα.
Η περίφημη αποκέντρωση είναι λόγος κενός και κανένα κόμμα δεν μπόρεσε (αλλά δεν το θέλησαν κιόλας)   να το λύσουν για ευνόητους λόγους.
Κι έτσι, όλοι κατεβαίνουν στην Αθήνα και τρέχουν από υπουργείο σε υπουργείο για να λύσουν προβλήματά τους.
Γ.Δ.


Περί του κράτους
Το θέμα της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης είναι και μεγάλο και δύσκολο να λυθεί. Κι αυτό διότι από την αρχή όπως το «έστησαν» οι πρώτοι ελεύθεροι Έλληνες, το έστησαν λάθος.
Ας μην το κρύβουμε μια και τιμούμε τα 200 χρόνια. Το κρατίδιο ήταν μια δημιουργία χωρίς αρχές, χωρίς δομές και βέβαια χωρίς ορθολογικά δεδομένα.
Από την αρχή μπήκε μέσα το ρουσφέτι, ο παραγοντισμός, η αναξιοκρατία, ο κομματισμός (ρωσόφιλων, αγγλόφιλων, γαλλόφιλων).
Αυτό το δημιούργημα υπάρχει μέχρι σήμερα, τα ίδια ισχύουν και οι ίδιες αμαρτίες το ακολουθούν και κανείς δεν σκέφτεται ν’ αλλάξει κάτι. Βολεύονται όλοι και το κακό συνεχίζεται.
Γ.Δ.


Σήμερα είναι η επέτειος μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας
Σήμερα 24 Απριλίου 106 χρόνια μετά και δεν υπάρχει Αρμένιος αλλά και Άνθρωπος με ότι αυτό σημαίνει που να μην ριγεί στη σκέψη ότι το 1915 με οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των Νεότουρκων  1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι που κατοικούσαν στα εδάφη της Ανατολίας σφαγιάστηκαν.  Σε ένα σχεδόν μήνα,  στις 19 Μαΐου θα είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων 102 χρόνια μετά από τότε που πάλι οι Νεότουρκοι δολοφόνησαν 350.000 Έλληνες Ποντίους και τους ξεκλήρισαν από τα εδάφη τους. Η αναγνώριση των δύο αυτών Γενοκτονιών αποτελεί χρέος για τους επιγόνους άλλα και όλου του πολιτισμένου κόσμου και δικαίωση για τα θύματα αυτών των θηριωδιών.  Γι αυτό και αν τελικά οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μια πράξη ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας καθώς θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Τουρκία που είναι υπεύθυνη και για τις δύο αυτές Γενοκτονίες.
Μ.Ξ.


Συνεχίζονται οι… μεταλλάξεις
Η επιστήμη έχει κάνει έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου κι έχει καταφέρει σε λιγότερο από ένα χρόνο να αντιμετωπίσει την πανδημία, με την ανακάλυψη εμβολίων, τεστ και φαρμάκων, και παρά τις διαρκείς μεταλλάξεις, κατάφερε να περιορίσει τον ιό  και πολύ σύντομα θα τον εξαλείψει.
Ωστόσο στο πεδίο του ορθολογισμού, εκεί βλέπουμε πως έχουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις «ανοησίας» και πως η νίκη της λογικής απέχει ακόμα.
Στην αρχή υπήρχαν οι αρνητές του κορωνοϊού, που έλεγαν ότι η αρρώστια δεν υπάρχει, αλλά είναι μια απλή γρίπη που τη μεγαλοποιούν για να μας κλείσουν μέσα και να περιορίσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Μετά, όταν οι νεκροί άρχισαν να αποκτούν ονοματεπώνυμο και να είναι γείτονες, γνωστοί και φίλοι, και ενώ δημιουργήθηκαν τα πρώτα εμβόλια, εμφανίστηκαν οι αρνητές του εμβολίου, με θεωρίες για τσιπάκια που θα μας παρακολουθούν, για έμβρυα από εκτρώσεις που περιέχουν και άλλα τερατώδη που θα συμβούν στους εμβολιασμένους.
Τώρα τελευταία έχουμε και την πιο ακραία περίπτωση, των αρνητών των self test. Με εξαλλοσύνες από γονείς, με βρισιές και μηνύσεις για να μην υποβληθούν τα παιδιά τους στη σκληρή δοκιμασία της βατονέτας, προφασιζόμενοι απίθανους κινδύνους και επικαλούμενοι το δημοκρατικό τους δικαίωμα να διασπείρουν τον… θάνατο. Αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν πως η ανθρώπινη βλακεία είναι μια αρρώστια ανίκητη, όσο κι αν έχει προχωρήσει η επιστήμη, όσα άλματα κι αν κάνει η τεχνολογία…
Κ.Σ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…