Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

0

Έλλειψη σπιτιών
Η διαπίστωση δεν είναι σημερινή.  Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό και το γνωρίζουν φυσικά καλύτερα άνθρωποι που ασχολούνται, οι κτηματομεσίτες.
Ναι λοιπόν, είναι γεγονός πως στην πόλη μας υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων, ακόμη και μονοκατοικιών με δύο ή και τρία υπνοδωμάτια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου, εάν δεν ξεκινήσει η κατασκευή νέων οικοδομών, κυρίως, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.
Ζήτηση υπάρχει, προσφορά όχι, γι’αυτό ζορίζεται η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων για ενοικίαση ή αγορά.
Γ.Δ.


Μία πρόταση
Ιδού λοιπόν μια πρόταση προς την δημοτική αρχή της πόλης μας.
Μία πρόταση που έχει να κάνει με την ανάδειξη ενός οικοδομικού μνημείου. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το κάστρο της πόλης που ως γνωστόν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της, λίγο πιο πάνω από την Εκκλησιαστική Σχολή.
Προτείνουμε λοιπόν ο δήμος ν’ αναλάβει τον φωτισμό του κάστρου έτσι ώστε ν’αναδειχθεί και προβληθεί αυτό, μια και ο καθαρισμός που έγινε βοηθά στην κατεύθυνση αυτή.
Γ.Δ.


“Verba volant, scripta manent”: Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Δεν νομίζω κάποιος λογικός άνθρωπος να έχει διαφορετική άποψη από το Λατινικό ρητό.
Όντως, τα λόγια πετούν, φεύγουν σαν τα πουλιά. Εκείνα που μένουν, είναι όσα καταγράφονται στο χαρτί.
Τα λόγια εξάλλου εύκολα εκστομίζονται, κυρίως από πολιτικούς και πολιτικάντηδες. Τα γραπτά κείμενα μένουν. Μένει το περιεχόμενό τους, σαν μαρτυρία, σαν απόδειξη που επιβεβαιώνει τον συντάκτη ή τον διαψεύδει. Όμως υπάρχουν, αποτελούν μαρτυρία η οποία όντας  τυπωμένη μένει αιωνίως.
Όπως έγινε με όλα τα αρχαία κείμενα των φιλοσόφων, των μαθηματικών, των ποιητών, των τραγωδών, όλων όσων δημιούργησαν τον Πολιτισμό της γραφής.
Γ.Δ.


Απορίες
Δεν το κρύβω πως συχνά με απασχολεί εάν τα γραπτά που χρόνια τώρα καταθέτω στην κρίση των συμπολιτών, των αξιωματούχων, πιάνουν τόπο.
Εάν δηλαδή, άρχοντες και κοινή γνώμη, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί κάθε μορφής, θεωρούν ότι τα γραπτά αυτά τους προσεγγίζουν, εάν βρίσκονται στον κύκλο των ενδιαφερόντων τους, των προβληματισμών τους, των δικών τους απόψεων για την ποιότητα ζωής, για το περιβάλλον, για τη βελτίωση των συνθηκών, γι’αυτό που λέμε «ανθρώπινη ζωή»- «ανθρωποκεντρικό περιβάλλον».
Πρόκειται για μια απορία, έναν προβληματισμό, εάν εισακούονται όσα θίγονται, εάν λαμβάνονται υπόψιν, εάν αξιολογούνται για ν’ ακολουθήσει η λύση.
Γ.Δ.


Μια ευκαιρία
Και για τους προβληματισμούς που προηγήθηκαν ιδού μια ευκαιρία για να καταδειχθεί εάν και κατά πόσο οι προτάσεις από τις εφημερίδες λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους τοπικούς μας άρχοντες.
Στο χθεσινό μας φύλλο της Τετάρτης και στην σελίδα 14 δημοσιεύεται κείμενο με τίτλο «ο αθλητισμός ανοίγει δρόμο για την ευεξία και ευζωία των δημοτών» της κυρίας Αναστασίας – Νατάσας Μακρή. Στο κείμενο αυτό λοιπόν η κ.Μακρή καταθέτει μια σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης των Ξανθιωτών.
Προφανώς όλα όσα παραθέτει δεν μπορούν να υλοποιηθούν αμέσως. Κάποια όμως μπορούν να γίνουν εύκολα και χωρίς σοβαρό οικονομικό κόστος.
Ιδού λοιπόν μια πρόκληση για τον δήμο, μια «πάσα» προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθλητισμού να παραγάγει έργο.
Ας αποδελτιώσει τις προτάσεις, ας τις έχει στο γραφείο του κι ας ξεκινήσει από τις εύκολες.
Μεταξύ μας, αυτό θα πρέπει να κάνουν οι αντιδήμαρχοι…
Γ.Δ.


Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στην Ξάνθη
Μεγαλώνει η ανησυχία καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και στην Ξάνθη όχι εκρηκτικά αλλά με μια σταθερότητα και σαφή ανοδική τάση. Αυτό που επιτείνει την ανησυχία είναι ότι αυξήθηκε κατά 88% το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα λύματα. Είναι ένα καταλυτικό στοιχείο που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι επιδημιολόγοι για να επιβάλλουν ή όχι μέτρα. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή για να μην ξεφύγουμε τώρα που αναμένεται πια να ξεκινήσει η ύφεση του κύματος πανελλαδικά και να ανοίξουν σταδιακά σχολεία, εστίαση και τουρισμός.
Δεν έχουμε σαν νομός άλλα περιθώρια…
Μ.Ξ.


Κινείται η Εγνατία Α.Ε.
Να και τα ευχάριστα νέα για ένα σημαντικό έργο για το νομό μας.
Λοιπόν σύντομα θα δημοπρατηθεί το β΄ τμήμα του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία.
Πρόκειται για το έργο «Δημάριο-Μελίβοια» μήκους 11 χιλιομέτρων.
Έργο πάνω στο βουνό, όπου χρειάζεται να υπερνικηθούν φυσικά εμπόδια σημαντικά, όπου η μελέτη προβλέπει αρκετές γέφυρες και τούνελ.
Πρόκειται για έργα δύσκολα μεν αλλά απαραίτητα για την οδική σύνδεση όχι μόνον με τη Βουλγαρία αλλά και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.
Ας μην ξεχνάμε πως οι δρόμοι σημαίνουν πρόοδο, ανάπτυξη, επικοινωνία, εμπόριο, τουρισμός.
-Με το καλό να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.
Γ.Δ.


Το φυσάνε οι 104 αλλά…
Οι εκατόν τέσσερις απόστρατοι ναύαρχοι της Τουρκίας έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο Ερντογάν με την οποία επέκριναν την πρόθεση του προέδρου να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Κι αντί απαντήσεως, συνελήφθηκαν.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντεζίζ.
Γιατί συνελήφθησαν οι απόστρατοι; Διότι κατά Ερντογάν η επιστολή τους «θύμιζε απόπειρα πραξικοπήματος».
Κι έτσι βρέθηκαν στη φυλακή οι ναύαρχοι και από δω και πέρα η τύχη τους είναι άγνωστη, όπως άγνωστο είναι πότε θα δικαστούν.
Μια επιστολή έστειλαν οι ναύαρχοι αναφέροντας την άποψή τους, κι αυτή τους γύρισε μπούμερανγκ.
Γ.Δ.


Tα θαύματα του Πιερρακάκη συνεχίζονται…
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι το θαύμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει έργο απτό και ορατό, που χρησιμοποιούν καθημερινά όλοι οι πολίτες της χώρας. Από την άυλη συνταγογράφηση ως το SMS της καραντίνας, από το 5G και το σύστημα εμβολιασμού ως το gov.gr, όλα είναι Πιερρακάκης.
Διαβάζει κανείς ότι θα αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή οι λογιστές και λέει, καλά, στην Ελλάδα ζω; Ήταν τελικά τόσο εύκολο να νικήσει κάποιος το τέρας του Δημοσίου;
Και συνεχίζει! Τώρα σχεδιάζει το «ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας», που θα μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης στο κινητό του, το ιατρικό ιστορικό του, τα φάρμακα, τις εξετάσεις του κλπ.
Ο άνθρωπος πήρε ένα πλαδαρό και αρτηριοσκληρωτικό κράτος και από την Εποχή του Χαλκού μας  πήγε κατευθείαν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Το έργο του είναι τόσο τεράστιο που χρειάζονται σελίδες για να απαριθμηθεί. Κι αυτό το έργο το βλέπουν και το αναγνωρίζουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης….
Σ.Γ.


Ομόφωνο «ΝΑΙ» της αντιπολίτευσης στο σχεδιασμό του δήμου για την Σταυρούπολη
Με την θετική ψήφο της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνταν στην οικονομική επιτροπή από τον κ. Σταυρακάρα από την παράταξη «Ξάνθη για Όλους» και τον κ. Παπαχρόνη επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» εγκρίθηκε το αίτημα προς το ΥΠΑΑΤ για παραχώρηση 3 οικοπέδων που αποτελεί το προαπαιτούμενο για να γίνει μεταξύ άλλων,  στο παλιό πεδίο βολής της Σταυρούπολης σκοπευτήριο ολυμπιακών προδιαγραφών όπως  προβλέπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του δήμου. Κρίνεται σκόπιμη η επισήμανση αυτή γιατί οι τελευταίες κινήσεις της αντιπολίτευσης σ’ ότι αφορά την αγορά οικοπέδου της Σταυρούπολης για παιδική χαρά εκλήφθηκαν ως αρνητική στάση απέναντι σε έργα στην Σταυρούπολη. Ωστόσο δεν είναι αλήθεια αυτό καθώς η αντιπολίτευση αντέδρασε ως προς τον προτεινόμενο τρόπο αγοράς από την δημοτική αρχή και όχι για την αγορά και την δημιουργία παιδική χαράς.
Έτσι για να μην γίνονται παρανοήσεις σκόπιμες ή μη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …