Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

0

Γιορτές Παλιάς Πόλης
Ιδού και μια ευχάριστη είδηση. Λοιπόν, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην σίγουρη διεξαγωγή φέτος των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Στον δήμο Ξάνθης οι υπεύθυνοι ετοιμάζουν τα σχέδιά τους και οργανώνουν τις εκδηλώσεις.
Η αισιόδοξη αντιμετώπιση οφείλεται στο σκεπτικό πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και θα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία.
Αισιόδοξο το νέο λοιπόν και η ζωή ξανάρχεται μαζί με τις εξόδους, τις παρέες, τα τραπεζάκια έξω, το κρασάκι, τις βόλτες και τις εκδρομές.
Γ.Δ.


Συγχαρητήρια προς όλους
Έτσι, την περίοδο των γιορτών θα γίνει και η τελετή απόδοσης τιμής στον άνθρωπο που «είδε» την αξία και την ανάγκη της προστασίας του οικισμού.
Αγωνίστηκε σκληρά μέχρι να πετύχει τη Νομοθετική προστασία, παρά τις αντιδράσεις αρκετών.
Σήμερα η Παλιά Πόλη, είναι το καμάρι των Ξανθιωτών και το σημείο αναφοράς για όλους. Συγχαρητήρια επομένως στους δημοτικούς συμβούλους, όλους.
Οι γιορτές της αγαπημένης μας Παλιάς Πόλης ή του Παραδοσιακού Οικισμού όπως είναι ο επίσημος χαρακτηρισμός στην σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν για φέτος και έναν άλλο σκοπό και αποστολή.
Ο δήμος, με ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του πρωτεργάτη της ιδέας Κωνσταντίνου Θανόπουλου, πρώην Νομάρχη Ξάνθης, που με την απόφασή τους τιμούν τον εμπνευστή αυτής της σημαντικής ιδέας να προστατευτεί και διατηρηθεί ο παραδοσιακός οικισμός.
Γ.Δ.


Τα λύματα μιλούν
Είτε το θέλουμε, είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, τα λύματα κάθε περιοχής στέλνουν τα μηνύματά τους.
Μηνύματα που οι αρμόδιοι λαμβάνουν υπ’όψιν τους και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα, μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Λοιπόν, επειδή ο ρόλος και η αποστολή της έρευνας των επιστημόνων είναι η αλήθεια, θα πρέπει να αποδεχτούμε πως τις τελευταίες ημέρες τα λύματα της Ξάνθης δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.
Εξάλλου αυτό το ανακοίνωσε και ο Χαρδαλιάς.  Έκρουσε δε και τον κώδωνα κινδύνου.
Τώρα, πώς, από πού προήλθε αυτό το φορτίο, αποτελεί ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από επίσημη αρχή η οποία βέβαια θα πει την αλήθεια.
Διότι πάλι εν όψει γιορτών και πανηγύρεων έχουμε για άλλη μια φορά τεράστια αύξηση κρουσμάτων.  Κι αυτό είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση διότι πολλά λέγονται για ανοχή στους ελέγχους στα σύνορα και άλλα.
Ποιος θα βγει να πει τι συμβαίνει;
Γ.Δ.


Δεν πήγαν για εμβολιασμό
Ομολογώ ευθαρσώς πως ξαφνιάστηκα δυσάρεστα.  Είχα την άποψη πως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες τόσο εδώ αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα «έτρεχαν» να εμβολιαστούν.
Τα νούμερα με διέψευσαν και απογοητεύτηκα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία στην ηλικία των 80-84 εμβολιάστηκε το 63% πανελλαδικά, ενώ άνω των 85 χρόνων το 61%.
Οι πλέον επικίνδυνες ηλικίες, οι οποίες έχουν και τα διάφορα προβλήματα υγείας, δεν έχουν πάει για να εμβολιαστούν.
Όταν το πληροφορήθηκα, δεν το πίστευα. Κι όμως, αυτή είναι η αλήθεια. Χωρίς λογική, χωρίς αιτία, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Η πολιτεία τους προσφέρει δωρεάν εμβόλια για την προστασία τους κι αυτοί λένε «όχι».
-Μυστήριο πράγμα ο Έλληνας…
Γ.Δ.


Εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής
Ο κύβος ερρίφθη για τον Λοβέρδο. Προχθές δήλωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Έτσι, καθίσταται πρώτος υποψήφιος μετά την βέβαιη και δεδηλωμένη υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά.
Στους υποψήφιους θα πρέπει να υπολογίζουμε και τον νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς να αποκλείεται και κάποιος άλλος.
Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της παράταξης θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε δεν αποκλείονται εξελίξεις.
Ως προς τις εκτιμήσεις, είναι νωρίς ακόμη. Υπάρχει αρκετός χρόνος.
Γ.Δ.


Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Λίγα λόγια ακόμη για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Το έργο αυτό λοιπόν ξεκίνησε και υλοποιήθηκε επί των ημερών Γεράκη Βαρύτη ως Διευθυντή Δασών και Γιάννη Γκεβρέκη ως Δασάρχη Ξάνθης.
Μάλιστα τότε ήταν ένα πρωτοποριακό έργο σε πανελλαδικό επίπεδο. Το Μουσείο πρόσφερε ενημέρωση για τη χλωρίδα και πανίδα του νομού και λειτουργούσε κάθε ημέρα έχοντας φύλακα και ξεναγό.
Εδώ και ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας δεν λειτουργεί και δεν δέχεται επισκέπτες. Λειτουργεί δε από το πρωί έως 15.00 ώρα.
Όταν θα αρθεί η απαγόρευση, οι ενδιαφερόμενοι για επίσκεψη μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλ. 25410-21212 για ραντεβού.
Γ.Δ.


Πέρασε πάνω από την Ξάνθη
-Ήρθε, είδε, συνομίλησε με κάποιους κι έφυγε.
-Πήγε Έβρο, πήγε Ροδόπη, πέταξε πάνω από την Ξάνθη και πάει στο υπουργείο του. Όποιοι πρόλαβαν τον είδαν και τον άκουσαν. Πάντως ήταν λίγοι.
Για τον υφυπουργό Παιδείας ο λόγος κ. Άγγελο Συρίγο, αρμόδιος για θέματα τριτοβάθμιας Παιδείας.
Επίσκεψη αστραπή κατά κυριολεξία. Έγιναν γνωστά λίγα, όσα τα δελτία Τύπου έδωσαν.
Κατά τα λοιπά, ενημέρωση καμία, ούτε για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, τις Σχολές, τίποτε.
-Ίσως την επόμενη φορά…
Γ.Δ.


Την ώρα που μπαίνει η ρομποτική στα σχολεία κάποιοι δεν θέλουν το 17ο Πειραματικό!
Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο, μαθήματα ρομποτικής, κατάργηση του ενός και μοναδικού σχολικού βιβλίου και εργαστήρια δεξιοτήτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο των προτεραιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα όλα αυτά εντάσσονται  στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Γίνεται μια προσπάθεια να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της νέα ψηφιακής εποχής παρέχοντας στους μαθητές νέες δεξιότητες. Την ίδια στιγμή που εισάγεται η ρομποτική στα σχολεία κάποιοι εδώ στην Ξάνθη επιμένουν στο …σχολείο της γειτονιάς τους, θέτοντας προσκόμματα για να εμποδίσουν να γίνει πειραματικό το 17ο σχολείο.
Καλός ο κονδυλοφόρος και η πλάκα αλλά για vintage και μουσειακό έκθεμα.
Η ζωή προχωράει,  τα παιδιά αυτά θα είναι η γενιά του 5G και κάποιοι που δηλώνουν γονείς τους επιμένουν να τα στερήσουν την δυνατότητα για νέες γνώσεις και προοπτικές.
Μ.Ξ.


Έφυγε από την ζωή ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο Δημήτρης Ταλαγάνης, ένας εικαστικός που διακρίθηκε στην ζωγραφική , γλυπτική και αρχιτεκτονική με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Έγινε ευρύτερα γνωστός από την  συνεισφορά του στην Ολυμπιάδα του 2004.Το 1997 η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» του ανέθεσε την υλοποίηση του Άλσους των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, φιλοτέχνησε τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης. Την περίοδο 2000-2004 είχε προγραμματίσει  παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης «Έρως-Άθλος-Ήρως», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004.
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης επίσης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης ήρθε αρκετές φορές στην Ξάνθη λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη. Επίσης είχε προτείνει ένα φιλόδοξο project για την ανάδειξη της ιστορίας των Αβδήρων με ένα Συνεδριακό κέντρο και είχε προθυμοποιηθεί να φιλοτεχνήσει ένα γλυπτό έργο για τα Άβδηρα και τον Δημόκριτο που θα τοποθετούνταν σε περιοχή πάνω στον λόφο του Αγίου Αθανασίου. Όλα αυτά σε συνεργασία με τον τότε κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη. Αλλά τελικά όλα έμειναν στα σχέδια…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…