Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, 20 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, 20 Απριλίου 2021

0

Για το Χατζιδάκειο
Ο συμπολίτης έδειχνε προβληματισμένος και στεναχωρημένος.
Ήρθε στα γραφεία μας για να καταθέσει κάτι άσχημο που άκουσε και ζήτησε να μάθει εάν κατά πόσο είναι ακριβές ή όχι διότι εάν το συμβάν είναι όντως αλήθεια τότε θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα πριν η ζημιά γίνει σοβαρή.
Ο συμπολίτης λοιπόν μας ανέφερε πως σε συζήτηση άκουσε πως υπάρχει πρόβλημα στο κτίριο στην οδό Βενιζέλου και απ’ το ταβάνι μπαίνει νερό από κάποιο σημείο στον τελευταίο όροφο.
Ο  λόγος βέβαια για το λεγόμενο «Σπίτι του Χατζιδάκι».
Το σχόλιό μας απευθύνεται στον Μιχάλη Πουσπουρίκα που έχει την ευθύνη του κτιρίου.
Ας κάνει μια αυτοψία κι ας μας ενημερώσει για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει όντως.
Ένα τόσο όμορφο κτίριο είναι κρίμα, λίγα χρόνια από την φροντίδα και ανάδειξή του να παρουσιάζει πρόβλημα στεγανότητας.
Γ.Δ.


Πειραματικά σχολεία στην Κομοτηνή
Δηλαδή Πειραματικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Κάνω αυτήν την αναφορά έτσι για ενημέρωση της κοινής γνώμης. Για την απόφαση που υπάρχει εκεί και η οποία έχει τεθεί υπ’όψιν της τοπικής κοινωνίας για συζήτηση.
Ομολογώ πως οι γείτονές μας Κομοτηναίοι δείχνουν ένα «άλλο» πρόσωπο που μας ξαφνιάζει.
Τι θα γίνει στο τέλος βέβαια, άγνωστο.
Όμως δείχνουν να μην φοβούνται τα Πειραματικά Σχολεία.
Γ.Δ.


Χρόνια τώρα μόνον διαπιστώσεις γίνονται
Παρακολουθώντας την τοπική πολιτική σκηνή και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της, αυθόρμητα γίνεται μια διαπίστωση. Οι πολιτικοί μας άνδρες βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο διαπιστώσεων.
Μα, δεκάδες χρόνια τώρα, από την μεταπολίτευση και δώθε, όλο για διαπιστώσεις ακούμε και για το τι πρέπει να γίνει.
Συνήθως δε για τα ίδια πράγματα. Για τη λύση κάποιων εξ’αυτών δεν ακούμε κάτι.
Κι επιτέλους, πότε θα φύγουν από τις διαπιστώσεις και θα προχωρήσουν παρεμβαίνοντας για τη λύση;
Οι συνεχείς διαπιστώσεις έχουν κουράσει και πλέον δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε στην ουσία.
Γ.Δ.


Από τη μια καθαρίζουν, από την άλλη βρωμίζουν
Βρέθηκα την Κυριακή σε παραλιακή περιοχή στα Άβδηρα. Εκεί λοιπόν έγινε άλλη μια διαπίστωση που δυστυχώς γίνεται τόσο εντός της πόλης όσο και εκτός. Τα σκουπίδια στην ακρογιαλιά πολλά και παντού. Πλαστικά κάθε σχήματος και χρήσης. Σχοινιά, ξύλα, δίχτυα, τελάρα, τενεκέδες.
Ένα θλιβερό θέαμα μιας απαράδεκτης νοοτροπίας που δυστυχώς συνεχίζεται με την σκέψη «ό,τι δεν χρειάζεται, το πετάω στη θάλασσα». Κι ενώ σύλλογοι και φορείς πηγαίνουν, καθαρίζουν, μαζεύουν τα σκουπίδια, σε λίγο καιρό, πάλι το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται.
Δεν γνωρίζω πια μπορεί να είναι η λύση. Σίγουρα όμως αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να τελειώσει, να σταματήσει.
Γ.Δ.


Προτείνουμε δημιουργικότητα
Μία πρόταση, που αφορά μία λέξη. Δημιουργικότητα.
Μία λέξη μεν, αλλά πόσο δυναμική και δύσκολη.
Ζητούμενο για πολλούς, κυρίως για όσους κατέχουν την εξουσία αλλά και όσους βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και επιθυμούν την επιτυχία.
Δύσκολη όντως η δημιουργικότητα. Κι αυτό διότι ξεφεύγεις από τη θεωρία και πλέον μπαίνεις στην πράξη.
Οι θεωρίες ως γνωστόν, τα λόγια είναι εύκολα. Οι πράξεις είναι τα δύσκολα κι εκεί ξεχωρίζει το άτομο αλλά και κατ’επέκταση η κοινωνία.
Δημιουργικότητα λοιπόν άρχοντές μας στους τομείς σας που κατέχετε τα αξιώματα.
Για να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση.
Γ.Δ.


Ο λόγος στον δήμο Αβδήρων
Συμπολίτης που διαμένει στο δήμο Αβδήρων, μέσω της Εφημερίδας μας ζητά να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης του δήμου.
Μένει έτσι έρημο και εγκαταλελειμμένο, στον γνωστό χώρο δίπλα στο αεροδρόμιο της αερολέσχης, μας είπε, και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το παρόν του αλλά και το μέλλον αυτού του έργου.
Μας τόνισε δε ο συμπολίτης, πως όσο μένει έτσι κλειστό και αδρανές, τόσο και απαξιώνεται περισσότερο.
Παράλληλα, ρωτά τον δήμο Αβδήρων να πληροφορήσει τους δημότες τι πρόκειται να πράξει για το θέμα αυτό που χρόνια τώρα μένει χωρίς φροντίδα και μέριμνα.
-Ο λόγος πλέον στον δήμο Αβδήρων.
Γ.Δ.


Χρειάζεται ένας κάδος
Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία. Ένας κάδος γεμάτος, σακούλες απ’έξω.
Πρόκειται για τον γνωστό κάδο συλλογής των υλικών ανακύκλωσης.
Το είχαμε από την αρχή επισημάνει. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην οδό Σταθμού δέκα (10) κάδοι για τη συλλογή των οικιακών σκουπιδιών και μόνον ένας για τα ανακυκλώσιμα.
Συμπέρασμα. Άμεση τοποθέτηση άλλου ενός κάδου. Το απαιτεί η ανάγκη. Όταν μάλιστα γίνεται εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κόσμου να συγκεντρώνει σε ξεχωριστό κάδο τα είδη της ανακύκλωσης.
Ναι, να τα συγκεντρώνει, αλλά να υπάρχει και χώρος να τα δεχτεί.
Γ.Δ.


Καλύτερα στα μαγαζιά παρά στις πλατείες
Ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά τους ζητούν οι εστιάτορες τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με τήρηση των μέτρων και δεν έχουν άδικο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ελεγχόμενη η κατάσταση καθώς θα έχουν τον αριθμό που απαιτεί το πρωτόκολλο, θα κάνουν κάθε εβδομάδα self test και θα είναι και σε εξωτερικό χώρο. Είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσει η κυβέρνηση γιατί ο ανεξέλικτος συνωστισμός στις πλατείες χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας και ορθώς γιατί μπορεί να προκληθούν επεισόδια από ομάδες, είναι πιο επικίνδυνος.
Μ.Ξ.


Για τα σκουπίδια επιστολή
Μας γράφει σε επιστολή του συμπολίτης με αφορμή το σχόλιο της στήλης για τον πλούτο που κρύβουν τα σκουπίδια. Διαβάστε το:
«Εμείς οι Έλληνες από προτάσεις τίποτα άλλο. Μόνο που οι προτάσεις μας μένουν στο συρτάρι, γίνονται κι αυτές σκουπίδια. Τα σκουπίδια σε άλλες χώρες αποτελούν… πηγή πλούτου και τα αξιοποιούν σωστά με την ανακύκλωση, που σε μας ακόμα είναι άγνωστη.  Σε μας η αξιοποίηση των σκουπιδιών γίνεται μόνο από τους ρακοσυλλέκτες που καθημερινά κάνουν στην κυριολεξία βουτιές μέσα στα σκουπίδια για να μαζέψουν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, που ανακυκλώνονται με την πολτοποίησή τους.
Η εξουδετέρωση των σκουπιδιών πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και ευθύνη, που δυστυχώς στην χώρα μας δεν ευδοκιμεί και συνεχίζουν να αποτελούν εστίες μόλυνσης και ιδίως όταν απεργούν οι υπηρεσίες καθαριότητας. Η κάθε πόλη μεταβάλλεται σ’ ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Αλλά και το κάψιμο των σκουπιδιών μολύνει την ατμόσφαιρα και η υγειονομική ταφή τους επίσης επιδρά αρνητικά στην υγιεινή των υπόγειων νερών. Πουλιά και ποντίκια μεταφέρουν από τις χωματερές… αρρώστιες σε μεγάλη απόσταση.
Καιρός να το καταλάβουμε κι εμείς, πως τα σκουπίδια δεν είναι για τα σκουπίδια. Όχι λοιπόν όλα στα σκουπίδια…Και τα σκουπίδια έχουν αξία».
Γ.Δ.


Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθούμε
Έντονη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι έχουμε πολλές ακυρώσεις για εμβολιασμό στην Ξάνθη και κατά συνέπεια μικρό αριθμό εμβολιασμών για τις ομάδες που έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η Επιτροπή των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου μας εισάγονται για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να έχουν κάνει καμιά δόση του εμβολίου!  Κυρίως αυτό αποδίδεται σ’ όσα λέγονται για τις παρενέργειες από το AstraZeneca αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που είναι αρνητικό γενικά για τα εμβόλια. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το φαινόμενο δεν συναντάται στους νέους που ως ένα βαθμό θεωρούν ότι είναι άτρωτοι αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες που αποδεδειγμένα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά αλλά και σε οικισμούς με πολλές απώλειες.  Την ίδια στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα και καθημερινά βλέπουμε πάνω από 20 ενώ είχαμε κάτω από 10, αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο που μέσα σε ένα μήνα έφτασαν του 106 σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Κι αυτό αντίστροφα αφού αυξάνεται και ο συνωστισμός στις πλατείες. Είναι κατανοητό ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί αλλά ο κορωνοϊός μας έχει αποδείξει ότι δεν μασάει από κάτι τέτοια. Αν δεν εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα που θα μας εξασφαλίσει ανοσία δεν θα ξεμπερδέψουμε. Κι υπάρχουν θετικά παραδείγματα όπως του Ισραήλ και της Βρετανίας.
Σύνεση, αντοχή και υπομονή χρειάζεται!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…