Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Ο κορωνοϊός δεν ανέστειλε τις δίκες για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας

Ο κορωνοϊός δεν ανέστειλε τις δίκες για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας

0

Κακουργήματα με κίνδυνο παραγραφής εκδικάζονται μόνο από τα ποινικά δικαστήρια

Υποθέσεις επιμέλειας και εγγυοδοσίας αλλά και κατασχέσεις και υπερχρεωμένα εκδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια

 

Δ. Χατζηφωτιάδου: ‘Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας’

 

 

 

Υπολειτουργούν τα δικαστήρια με τις περισσότερες δίκες να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής και μόνο κάποιες που αφορούν θέματα επιμέλειας παιδιών στα πολιτικά δικαστήρια και κακουργηματικές πράξεις στα ποινικά και έχουν κριθεί ότι δεν παίρνουν αναβολή έχουν τεθεί σε προτεραιότητα και εκδικάζονται μέσα όμως σ’ ένα αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.  Ωστόσο κάθε εβδομάδα επανεκδίδεται σχετική ΚΥΑ βασισμένη στα νέα κάθε φορά επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που εξετάζεται κάθε εβδομάδα και εκδίδεται η σχετική ΚΥΑ.

Κακουργήματα με κίνδυνο παραγραφής εκδικάζονται μόνο από τα ποινικά δικαστήρια

‘Έτσι σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ 22439 (ΦΕΚ 1441)αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις 19/4/ 2021 όλα τα ποινικά δικαστήρια είναι σε αναστολή και εξαιρούνται μόνο κακουργήματα που ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2022, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2021.

Υποθέσεις επιμέλειας και εγγυοδοσίας αλλά και κατασχέσεις και υπερχρεωμένα εκδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια

Σ’ ότι αφορά στα  Πολιτικά Δικαστήρια: Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγονται :α) Οι υποθέσεις επιμέλειας – επικοινωνίας , και συγκεκριμένα:  Οι δίκες ενδίκων μέσων ενώπιον των Εφετείων που αφορούν διαφορές επιμέλειας και επικοινωνίας, οι οποίες έχουν εκδικαστεί στον πρώτο βαθμό αντιμωλία των διαδίκων. Επίσης οι δίκες α’ βαθμού επιμέλειας – επικοινωνίας στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο·  και οι δίκες εφέσεων κατά ερήμην αποφάσεων, που αφορούν διαφορές επιμέλειας – επικοινωνίας, στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο, και τέλος οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο επιμέλεια-επικοινωνία.

Επίσης εκδικάζονται: οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, στις οποίες δύναται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο. Στις δίκες εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου βαθμού, τις δίκες πρώτου βαθμού που αφορούν ειδικούς νόμους οι οποίες δικάζονται με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας και τις δίκες πρώτου βαθμού του ν. 3869/2010 και του άρθρου 1 του ν. 4745/2020 (Α’ 214) [υπερχρεωμένα], στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες, εξακολουθεί να απαιτείται έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων, αλλά δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης εκ μέρους του εισαγγελέα, όταν παρίσταται ως διάδικος.

Δ. Χατζηφωτιάδου: ‘Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας’

Όπως ανέφερε η δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου ουσιαστικά τα δικαστήρια υπολειτουργούν εκτιμώντας ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Όπως ανέφερε ο κλάδος των δικηγόρων έχει πληγεί  έντονα από την πανδημία και αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα καθώς είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν πάρει ούτε την επιστρεπτέα επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια αλλά ούτε και το επίδομα των 400 ευρώ για τον ίδιο λόγο, παρά μόνο το επίδομα των 600 ευρώ που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε όλους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνελήφθη διαρρήκτης επιχειρήσεων στην Ξάνθη

Έκλεψε τηλεόραση από επιχείρηση και προσπάθησε να διαρρήξει άλλα δύο καταστήματα   Συ…