Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέο σκοπευτήριο στην Σταυρούπολη με στόχο τον αθλητικό τουρισμό  

Νέο σκοπευτήριο στην Σταυρούπολη με στόχο τον αθλητικό τουρισμό  

0

 

Στο παλιό πεδίο βολής σχεδιάζει ο δήμος Ξάνθης σκοπευτήριο ολυμπιακών προδιαγραφών –  Ζητά ακίνητα από το ΥΠΑΑΤ για αθλητική χρήση και σε Εύμοιρο και Κιμμέρια

 

Στον αέρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 17 νέων υπόγειων κάδων.

70.000 ευρώ επιπλέον στους μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των μελών επιτροπών για τους διαγωνισμούς

 

Ένα αίτημα για παραχώρηση οικοπέδων από το ΥΠΑΑΤ που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή θέτει σε ενεργοποίηση τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής  για μια σειρά από  έργα φιλόδοξα και μεγαλόπνοα αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Η Οικονομική επιτροπή συνεδρίασε διαδικτυακά στις 9.30 το πρωί της Τρίτης 6 Απριλίου με συμμετοχή της αντιπολίτευσης (Παπαχρόνης – Σταυρακάρας) αλλά απόντος του κ. Δημαρχόπουλου και Παπαδόπουλου από την παράταξη «Δήμος Πρότυπο».

Ακίνητα για αθλητική χρήση σε Εύμοιρο και Κιμμέρια και ένα σκοπευτήριο ολυμπιακών προδιαγραφών στην Σταυρούπολη

Το εν λόγω θέμα ήρθε με την επωνυμία: « Υποβολή αιτήματος για την παραχώρηση εκτάσεων που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (τμήμα Αξιοποίησης Ακινήτων), για κοινωφελείς σκοπούς». Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν το αίτημα αφορά 3 ακίνητα και συγκεκριμένα: Α) Το γήπεδο Ευμοίρου και την παρακείμενη περιοχή συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων. Ο Σχεδιασμό του δήμου περιλαμβάνει να διαμορφωθεί ένας χώρος άθλησης , ένα γήπεδο 5Χ5 και ένα κλειστό γήπεδο στίβου.

Β) Κιμμέρια πάνω από το γήπεδο. Το οικόπεδο προορίζεται για Παιδική Χαρά και γήπεδο 5Χ5.

Γ) Παλιό πεδίο βολής Σταυρούπολης. Εδώ ο σχεδιασμός είναι πράγματι φιλόδοξος και παραλαμβάνει την δημιουργία ενός υπερσύγχρονου σκοπευτηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών όπου θα χρησιμοποιείται για προπονήσεις, αγώνες αθλητών αλλά και υπηρεσιακές βολές των σωμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με το σκεπτικό ο δήμος θα αναλάβει να κατασκευάσει υποδομές και στην συνέχεια θα το παραχωρήσει μέσω διαγωνισμού την λειτουργίας του. Στόχος είναι να επωφεληθεί η ευρύτερη περιοχή από την προσέλευση των αθλητών,  να δημιουργηθεί μια υποδομή για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Να σημειώσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και αυτό αναδείχθηκε και από την Ολυμπιονίκη μας από την Δράμα Άννα Κορακάκη.

Διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 17 νέων υπόγειων κάδων

Επεκτείνεται και σε νέες περιοχές της πόλης το σύστημα των υπόγειων κάδων . Στο πλαίσιο αυτό έλαβε έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση των όρων η διακήρυξη  του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αναζήτηση προμηθευτή. Όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί στο δήμο Θεσσαλονίκης και έχει αποδειχθεί πιο εύκολο στην χρήση του και πιο λειτουργικό καθώς μειώνεται στο ένα τέταρτο ο χρόνος φορτοεκφόρτωσης σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα. Επίσης ο κ. Φανουράκης τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι εγκρίσεις που απαιτούνται από την υπηρεσία καθώς και η χωροθέτηση των σημείων που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο.

70.000 ευρώ επιπλέον στους μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Όπως είναι γνωστό η μελέτη του ΓΠΣ ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε πριν 5 μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι ως προς το τεχνικό σκέλος η μελέτη έχει κλείσει ωστόσο απέμειναν κάποιες εκκρεμότητες ως προς το οικονομικό σκέλος και ειδικότερα όπως ανέφερε ο  αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ζερενίδης, από το 2007 που ξεκίνησε η μελέτη έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο ΦΠΑ και υπάρχουν πολλές αυξήσεις στους συντελεστές .  Κατά συνέπεια έπρεπε να αναπροσαρμοστούν τα ποσά που αποδίδονται στον ανάδοχο. Συνολικά το ποσό ανέρχεται σε 70.000 ευρώ (15.000 ΦΠΑ και 55.000 αλλαγή συντελεστών).

Αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των μελών επιτροπών για τους διαγωνισμούς

Στα δύο εκτός ημερησίας θέματα αναπροσαρμόστηκαν σύμφωνα με τον νέο νόμο οι επιτροπές διαγωνισμού για τις μελέτες πυροπροστασίας σε 12 σχολεία και ενεργειακή αναβάθμιση 2ου και 3ου  Γυμνασίου Ξάνθης. Ειδικότερα πλέον έχει καταργηθεί ο τρόπος επιλογής των μελών των επιτροπών διαγωνισμών που ήταν με κλήρωση μέσω ενός Μητρώου και μέσω του υπουργείου καθώς κρίθηκε χρονοβόρα ως διαδικασία που καθυστερούσε τους διαγωνισμός και πλέον ισχύει ο ορισμός των μελών από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία. Ο κ. Ζερενίδης υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει αυτή η ακύρωση της προηγούμενης σύνθεσης των επιτροπών που συγκροτήθηκαν με τον παλιό νόμο και να γίνει νέα σύνθεση με τον νόμο προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στους διαγωνισμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …