Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Λέων Τολστόϊ

Λέων Τολστόϊ

0

Φοίβος Ιωσήφ

Είχα διαβάσει τον Πόλεμο και Ειρήνη πριν περίπου εικοσιπέντε χρόνια και τώρα τον ξαναδιαβάζω. Είναι σαν να μην τον είχα διαβάσει καθόλου και αμυδρά θυμάμαι τα ονόματα του Πρίγκηπα Μπολκόνσκυ και εκείνο του κόμητα Μπεζούχωφ. Περιγράφει την εποχή του 19ου αιώνα στην Τσαρική Ρωσία. Εκλογές γιόκ, οικογενειακή διαδοχή ντα, δουλοπαροικία ντα, φτώχεια ντα, πλούτος παρομοίως. Όχι πλούτος και φτώχεια μαζί, χώρια οι μεν από τους δεν (φαγητό, ενδυμασία, στέγη) . Ωραία πράγματα και εκ Θεού ευλογηθέντα και ποιηθέντα.

Ο πλούτος που περιγράφει ο Τολστόι ήτανε όχι προκλητικός για τους φτωχούς Μουζίκους αλλά εξοντωτικός για τις κατώτερες μάζες. Στα πλούσια σπίτια υπήρχαν πέντε μάγειρες, οχτώ καμαριέρες, επτά θαλαμηπόλοι, δώδεκα αμαξάδες, οκτώ νταντάδες, δέκα καθαριστές στάβλων, πενήντα άλογα, έντεκα άμαξες, εκατό σκυλιά για το κυνήγι και είκοσι χιλιάδες εργάτες στα χωράφια που είχαν έκταση πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων και άλλα τόσα σε δασικές εκτάσεις.

Με τον πλούτο αγόραζες τίτλους, θέσεις δημόσιες, και στο στρατό υπηρετούσες κατά βούλησιν. Αν ήθελες πήγαινες, αν δεν ήθελες πάλι καλά, πήγαιναν οι μουζίκοι για σένα, άντεχαν περισσότερο και τους προτιμούσαν για την πρώτη γραμμή του πυρός. Βέβαια, σε περίπτωση κινδύνου πήγαιναν στρατιώτες και τα παιδιά των πλουσίων σε θέσεις  όπως αυτή του γραμματέως του Στρατηγού, του Αντιστρατήγου ή του ταχυδρόμου μεταξύ μετώπου και πρωτεύουσας. Πάντα πίσω. Γειά, γειά και σιγουριά.

Τα είδε αυτά ο λαός και έκανε την Οκτωβριανή επανάσταση που ανέτρεψε τον φασίστα Τσάρο και έφερε στην εξουσία τους Δημοκράτες επαναστάτες. Πρώτη τους δουλειά ήταν να καθαρίσουν τον Τσάρο και κατόπιν να διαγράψουν τις εκλογές και τις κάλπες από το λεξιλόγιο που πολύ έβλαπταν τον λαό. Πάντα για το καλό, όπως και με τον Τσάρο, ακριβώς και παρομοίως.

Πάντα σε όλες τις εποχές, ο μεγάλος εχθρός ήταν ο Αθηναίος Κλεισθένης. Πήγε ο αθεόφοβος,  μάλλον δε και άθεος, και σκέφθηκε την πλειοψηφία, την κάλπη, τις εκλογές, την Δημοκρατία και την προσφυγή στην θέληση των πολιτών. Αυτόν τον Κλεισθένη, από τότε, από παλιά θα έπρεπε να τον έχουν λιντσάρει και να έχει αφεθεί απερίσπαστος στο έργο του ο Στάλιν και ο Λαουρέντι Μπέρια. Άνθρωποι ευγενέστατοι και φιλοπρόοδοι, αν σκεφθεί κανείς πως τόσα εκατομμύρια Ρώσοι όργωσαν τεράστιες εκτάσεις στην παγωμένη Σιβηρία. Τσίτωσε η επιδερμίδα χωρίς  body milk και Shampoo. Γκουλάγκ. Προχωρημένες μέθοδοι περιποίησης των ευαίσθητων περιοχών του σώματος.

Α ρε Λέοντα Τολστόι, τα περιέγραψες λες και ήσουν παρών τον εικοστό αιώνα μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, πόσο μπροστά έβλεπες!

Τελικά θα πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτοί οι Έλληνες πολύ κακό έκαναν με τον Κλεισθένη και τον Περικλή σε όλα τα ολοκληρωτικά συστήματα, πολύ φοβάμαι πως ο Θεός θα ρίξει φωτιά και θα μας κάψει ως απογόνους αυτών των αισχρών Δημοκρατών της Αρχαίας Αθήνας. Μόνον προβλήματα έφερναν πάντοτε στους αγαπητούς Τσάρους και τους ακόμη πιο αγαπητούς Σοσιαλιστές.

Άκου Δημοκρατίες και εκλογικά σώματα, αυτούς τους θέλουμε μόνον, σε κάθε εποχή, ως εφιδρώντα σώματα και όχι ως σώματα με την συμμετοχή εγκεφάλου και μηνίγγων. Ουροποιητικό ναι, συκώτι επίσης, οστά ομοίως, η φαιά ουσία είναι που αναστατώνει τις κοινωνίες και χαλάει την μανέστρα, ο εγκέφαλος.  Μακριά σου λέω, μακριά. Άσε τον κόσμο να έχει τους Τσάρους του, τους πρίγκιπές του, τους Γενικούς Γραμματείς του Κόμματος, τους Κομματικούς Κομισάριους και τις κεντρικές του επιτροπές με το μορφωμένο πολιτικό του γραφείο, μόνον έτσι προκόβουν οι κοινωνίες. Ευγενική συμμετοχή επιτρέπεται και στους Αγίους.

 • Οι τελευταίοι εκατομμυριούχοι

  Κάποτε είχαμε εκατομμυριούχους, τώρα πάνε κι αυτοί και γλίτωσε ο ηρωικός Ελληνικός λαός απ…
 • Βασίλης εναντίον Semedo

  Ο Βασίλης είναι αμείλικτος, δεν δέχεται κουβέντα, και έχει δίκιο. Μα να χάσει ο θεϊκός Ολυ…
 • Δώσε το χρήμα στον λαό

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Κυβερνήσεις δεν δίνουν το χρήμα στον λαό. Μοιράστε τα λεφτά…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
 • Οι τελευταίοι εκατομμυριούχοι

  Κάποτε είχαμε εκατομμυριούχους, τώρα πάνε κι αυτοί και γλίτωσε ο ηρωικός Ελληνικός λαός απ…
 • Βασίλης εναντίον Semedo

  Ο Βασίλης είναι αμείλικτος, δεν δέχεται κουβέντα, και έχει δίκιο. Μα να χάσει ο θεϊκός Ολυ…
 • Δώσε το χρήμα στον λαό

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Κυβερνήσεις δεν δίνουν το χρήμα στον λαό. Μοιράστε τα λεφτά…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ στην Τουρκία

Η απερχόμενη καγκελάριος Α Μέρκελ επέλεξε την Τουρκία ως τελευταία αποχαιρετιστήρια επίσκε…