Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η άτυπη, αλλά με νόημα Πενταμερής για το Κυπριακό

Η άτυπη, αλλά με νόημα Πενταμερής για το Κυπριακό

1

Της Κύρας Αδάμ

 Τρίτη 27 Απριλίου 2021 στη Γενεύη ξεκινά  μια ακόμα απόπειρα διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, με διαφορετικά στοιχεία και στόχευση από όλες τις άλλες προσπάθειες.

Η ταυτότητα της Διάσκεψης:

  • Είναι πενταμερής, με τη συμμετοχή του γ γραμματέα του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες, των ΥΠΕΞ των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων, (Ελλάδα Τουρκία Ηνωμένο Βασίλειο), και τις δύο κοινότητες της νήσου, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.
  • Απόντες είναι: Η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ (που ήθελε να παραστεί ως παρατηρητής). Ο λόγος που δεν συμμετέχουν οι δύο, είναι ό ίδιος . Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου «απαγορεύει» στην ΕΕ να παρίσταται διότι έχει αναγνωρίσει μόνον την ελληνοκυπριακή κοινότητα ως κράτος.!!!
  • Η Διάσκεψη αυτή γίνεται εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, κατόπιν ενεργειών της Τουρκίας και της Βρετανίας. Έτσι ο γ γραμματέας του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες συμμετέχει σε μια Διάσκεψη που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις δεσμευτικές Αποφάσεις και Ψηφίσματα του ΟΗΕ, του οποίου ο ίδιος προΐσταται. Ο ίδιος δικαιολόγησε αυτή την επαμφοτερίζουσα στάση του , δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να ακούσει «φρέσκιες ιδέες» και αν υπάρξει συμφωνία να τις μεταφέρει στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, με απόντα-σημειώνεται και πάλι- το κυρίαρχο και αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στόχος της Διάσκεψης  :

Τις «φρέσκιες ιδέες» καταθέτει μεγαλοφώνως μόνον η Τουρκία η οποία απαιτεί αναγνώριση  δυο λαών στη νήσο, αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και αφού συμφωνηθούν αυτά, τότε να αρχίσει ο «διάλογος» για τη μορφή της συνύπαρξης των δυο κυρίαρχων οντοτήτων ( ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής) σ ένα μόρφωμα κράτους.

Η απειλή:

Αν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Τουρκίας , τότε η Άγκυρα σε όλους τους τόνους και από όλους δηλώνει από τώρα ότι στο νησί θα υπάρξουν δύο κράτη, ήτοι το νησί θα διχοτομηθεί.

Η ταυτότητα και μόνον της Διάσκεψης αυτής δείχνει ότι είναι μια σκηνοθετημένη προσπάθεια  διάλυσης της υπάρχουσας και μόνης κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασης της από ένα άλλο μόρφωμα, που θα τελεί υπό τις διαταγές και ορέξεις του Ερντογάν. Ο οποίος με την πλήρη ανοχή της διεθνούς κοινότητάς αλλά και της υποτονικής αντίδρασης της Αθήνας και της Λευκωσίας στον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, έχει επιβάλει όχι μόνον τον κατακερματισμό με την απειλή όπλων της κυπριακής ΑΟΖ,  αλλά έχει προχωρήσει  και στη «δεύτερη εισβολή» και καταπάτηση της Αμμοχώστου χωρίς  καμιά συνέπεια σε βάρος του.

Η Λευκωσία ομολογουμένως βρίσκεται σε δεινή θέση, και προσέρχεται στη Γενεύη με τη διαβεβαίωση ότι από πλευράς της δεν θα επιδιωχθεί ναυάγιο στις συνομιλίες αυτές, που είναι άτυπες, εκβιαστικές και σχεδόν παράνομες εκ των προτέρων , αφού παρακάμπτουν τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, με φυσική παρουσία του ιδίου του γ γραμματέα του ΟΗΕ.

Φυσικά, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης αναμένεται εκ νέου συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας . Είναι γνωστή η πάγια διαφωνία Αθήνας Άγκυρας στη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να δώσει καμιά «μάχη» για το Κυπριακό, αφήνοντας την πρώτη θέση στη Λευκωσία, η οποία όμως είναι εκ των προτέρων αδύναμη και απροστάτευτη, αφού προσέρχεται ως κοινότητα και όχι ως κυρίαρχο κράτος στις συνομιλίες αυτές.

Και αυτή είναι  μια υποχώρηση που έχει συντελεστεί εδώ και καιρό…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θρησκευτικά σύμβολα στο χώρο εργασίας: ΔΕΕ για την περίπτωση της μαντίλας

Πρόσφατα εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο από το Δικαστήριο της ΕΕ μια ρηξικέλευθη απόφαση που όπ…