Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Για πρώτη φορά λειτουργεί δομή απεξάρτησης στην Ξάνθη

Για πρώτη φορά λειτουργεί δομή απεξάρτησης στην Ξάνθη

0

Μέσω της νέας Κινητής Μονάδας το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ξεκίνησε να λειτουργεί στην πόλη μας, στη δομή του «Βοήθεια στο Σπίτι» για υποστήριξη για θέματα εξαρτήσεων και θεραπεία

 

Επέκταση των παρεμβάσεων του Οργανισμού εν μέσω σοβαρών τριγμών. «Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της θεραπευτικής κοινότητας», λένε οι εργαζόμενοι για το νέο Οργανόγραμμα που δόθηκε προς διαβούλευση

 

Για πρώτη φορά, από την 1η Φεβρουαρίου 2021 στην Ξάνθη υπάρχει παρουσία φορέα για την υποστήριξη και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας παρέμβασης σε άτομα με προβλήματα εξαρτήσεων, μία χρόνια έλλειψη που ανάγκαζε κάθε συμπολίτη που αντιμετώπιζε προβλήματα με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την οικογένειά του να απευθύνονται στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη ή τη Θεσσαλονίκη για βοήθεια και καθοδήγηση. Η νέα Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, σε συνεννόηση με το δήμο έχει εγκατασταθεί σε τμήμα των γραφείων που στεγάζεται το «Βοήθεια στο Σπίτι» και μέσω ενός φιλόδοξου εγχειρήματος ξεκινά, με τη συνδρομή ενός ψυχολόγου και ενός κοινωνικού λειτουργού να επιχειρεί να παρέμβει ενημερωτικά και υποστηρικτικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης στην περιοχή της Ξάνθης. «Με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ, προχωρήσαμε στη δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου ΑΜΘ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Έβρου και τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας για την κάλυψη των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ίσως και τμημάτων της Δράμας και της Καβάλας αργότερα, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και στις απομακρυσμένες κοινότητες, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες για απευθείας πρόσβαση και υποστήριξη αναφορικά με τα ζητήματα χρήσης και εξαρτήσεων», μας ενημερώνει ο αν. υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ Αντώνης Ραφτόπουλος. Όπως εξηγεί, στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) ή εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές (τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο κ.ά.) καθώς και μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, φτάνοντας ακόμη και σε εκείνους που λόγω απόστασης, τοπικών ιδιαιτεροτήτων και άλλων εμποδίων δεν έχουν, ως τώρα, τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικές υπηρεσίες. «Η Κινητή Μονάδα υποδέχεται ανθρώπους με σχετικά προβλήματα ή μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και λαμβάνει αιτήματα για θεραπεία», σημειώνει ο κ. Ραφτόπουλος.

«Με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ, προχωρήσαμε στη λειτουργία της Κινητής Μονάδας για την κάλυψη των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και στις απομακρυσμένες κοινότητες, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες για απευθείας πρόσβαση και υποστήριξη αναφορικά με τα ζητήματα χρήσης και εξαρτήσεων» Αντώνης Ραφτόπουλος αν. υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιφυλάξεις για το νέο Οργανόγραμμα και τον Κανονισμό λειτουργίας

Ωστόσο, αυτή την περίοδο στο ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ σημειώνονται σοβαροί τριγμοί, που εφορμούν από την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.

Οι αποφάσεις συνάντησαν τις αντιρρήσεις των εργαζομένων ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, όταν με ΠΝΟ καταργήθηκε ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού, μαζί με άλλες συλλογικές διαδικασίες και κλήθηκε η νέα Διοίκηση που ορίστηκε να συντάξει το νέο οργανόγραμμα. Τελικά αυτό, τέθηκε προς διαβούλευση στην εκπνοή του προηγούμενου μήνα, και αυτό πυροδότησε την έκφραση σοβαρών επιφυλάξεων και αντιρρήσεων από την πλευρά των εργαζομένων του Οργανισμού Όπως μας μεταφέρει, ως μέλος της Γ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων ο κ. Ραφτόπουλος, η βασική ένσταση έγκειται στο γεγονός ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται αλλοιώνουν τη βασική θεραπευτική προσέγγιση της λειτουργίας του Οργανισμού, που τον ακολουθεί εδώ και 38 χρόνια και που έχει σχεδιαστεί για να υπηρετεί την άμεση σχέση του μοντέλου θεραπείας με το μοντέλο του αυτοδιοικούμενου οργανισμού. «Με τη συγχώνευση και κατάργηση μονάδων πρώτης γραμμής, διαμορφώνεται μία παλαιού τύπου φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης με κεντρικοποιημένη διοίκηση και μονάδες που λειτουργούν έξω από την προσέγγιση της θεραπευτικής κοινότητας», σημειώνει ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι στο νέο Σχέδιο Νόμου δεν αναφέρεται καν η έννοια της θεραπευτικής κοινότητας (πλην της περίπτωσης των φυλακών).

 

Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Να σημειώσουμε ότι εξαρχής η (άμισθη) διοίκηση του ΚΕΘΕΑ συναποτελούνταν από μέλη οικογενειών ατόμων με ζητήματα εξάρτησης και αυτό αποτελούσε πυρήνα της θεραπευτικής προσέγγισης που συνδεόταν άρρηκτα με τη δημοκρατική συμμετοχή, την ενεργοποίηση και την ανάληψη ευθύνης.

Βέβαια, όπως εκφράστηκε και στην απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων, υπήρχαν προβλήματα και είχαν αναγνωριστεί, ως προς τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ωστόσο για το σύλλογο εργαζομένων που αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη διαβούλευση με το ΔΣ, το Σ/Ν αποτελεί «ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, είναι μια πρόταση για τη διαχείριση και όχι για τη θεραπεία των μελών μας».

Περαιτέρω, αυτό που προβληματίζει έντονα τους εργαζόμενους είναι η διαβλεπόμενη πρόθεση συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών απεξάρτησης υπέρ των αμειβόμενων (στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών), που ναι μεν δεν απορρίπτονται, αλλά οπωσδήποτε δεν πρέπει να λειτουργούν κατ’ αποκλειστικότητα.

 

Fake news χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα περί δρομολογούμενης κατάργησης του ΚΕΘΕΑ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση χαρακτηρίζει fake news τις καταγγελίες περί δρομολογούμενης κατάργησης του ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία ο Οργανισμός ανασυγκροτείται, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και δημιουργούνται άλλες 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι «το θεραπευτικό μοντέλο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις Δομές του ΚΕΘΕΑ παραμένει ανεπηρέαστο» και παραμένει σταθερή η χρηματοδότησή του με 20 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης, τονίζει ότι «το Οργανόγραμμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας που, βάσει νόμου, πρέπει να το συνοδεύει, αποτελούν βασικά θεσμικά εργαλεία διασφάλισης της λογοδοσίας, της διαφάνεια και της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου. Το Οργανόγραμμα κατοχυρώνει τις θέσεις όλων των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, βάζοντας τέλος στο “ισόβιο” καθεστώς που χαρακτήριζε την ανάδειξη κάποιου εργαζόμενου στις θέσεις των Υπευθύνων. Χωρίς αυτά τα απαραίτητα βήματα ανασυγκρότησης δεν θα ήταν δυνατόν, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ».

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…