Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Εστίαση : Πόσο κόστισαν οι 182 ημέρες lockdown

Εστίαση : Πόσο κόστισαν οι 182 ημέρες lockdown

0

Απώλειες περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε τζίρο από το περσινό πρώτο lockdown

Ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι απώλειες του κλάδου της εστίασης από το περσινό πρώτο lockdown έως και τις 3 Μαΐου που τα τραπεζάκια θα ξαναβγούν έξω. Μόνο τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown –σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας του κλάδου της εστίασης, εξαιρουμένων των υπηρεσιών delivery και take-away, έχει επιβληθεί από τις 3 Νοεμβρίου 2020 σε όλη τη χώρα- ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Στην πραγματικότητα το πλήγμα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία δεν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, αλλά μόνο όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι αυτές μόνο που υποβάλλουν στοιχεία για τον τζίρο τους σε μηνιαία βάση.

Με βάση εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς εκτιμάται ότι το 2020 χάθηκε συνολικά τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες του πρώτου 4μηνου εφέτος, χρονικό διάστημα που όλα καταστήματα του κλάδου της εστίασης ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή, εξαιρουμένων βεβαίως των υπηρεσιών delivery και take-away.

Για το 4μηνο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διάστημα για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία, οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ξεπερνά τα 283 εκατ. ευρώ.

Για 9 στις 10 η κατάσταση επιδεινώθηκε

Αντιπροσωπευτική για το συμβαίνει είναι η τελευταία έρευνα της του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την εξαμηνία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης (ποσοστό 91,2%) δήλωσαν πως η κατάσταση τους επιδεινώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το στοιχείο αυτό δείχνει την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο κλάδος λόγω του παρατεταμένου διαστήματος που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό το καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Το ίδιο ζοφερή είναι και η εικόνα που εμφανίζει η ρευστότητα για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Ο φετινός Ιανουάριος κόστισε στην εστίαση περισσότερα από 71 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο 2021 ανήλθε σε 53.128.124 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 57,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 124.225.697 ευρώ.

Ανάλογες ήταν οι απώλειες και για τον Φεβρουάριο, οι οποίες έφθασαν στα 64 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 51.672.826 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 115.729.873 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη του 1,0%, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (87,0%) και η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (23,8%).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έρχονται μειώσεις στο ύψος προστίμων της εφορίας

Για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, μη τήρηση λογιστικών βιβλίων και μη υποβολή δηλώσεων …