Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επάρκεια στην Ξάνθη σε ντόπια πασχαλινά αρνιά

Επάρκεια στην Ξάνθη σε ντόπια πασχαλινά αρνιά

0

Καθημερινά πουλάνε οι κτηνοτρόφοι του κάμπου 2.000 αρνιά  – Υπερκαλύπτεται η ζήτηση παρότι μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο έως και 4% στο νομό μας

 

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες  – Συγκροτήθηκε η επιτροπή ελέγχου για ελληνοποιήσεις στις πύλες εισόδου

 

Στην τελική ευθεία μπήκε η αγορά του αρνιού και όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, παραγωγοί – έμποροι και κρεοπώλες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να πουλήσουν στις τις πιο συμφέρουσες τιμές οι μεν, να διασφαλίζουν την επάρκεια στην αγορά και το απαραίτητο κέρδος τους οι δε και τέλος να έχουν αρνιά και κατσίκια στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου τους ώστε να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές οι αγορές, τα κρεοπωλεία και τα μάρκετ.

Είναι η χρονιά των κτηνοτρόφων – Η τιμή που πουλάνε είναι 2πλάσια από πέρσι

Αδιαμφισβήτητα φέτος είναι η χρονιά των παραγωγών  – κτηνοτρόφων αφού το Πάσχα των Καθολικών απορρόφησε μεγάλο μέρος της παραγωγής σε αμνοερίφια και πούλησαν σε καλέw τιμές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά ενώ η ζήτηση παραμένει αυξημένη λόγω του δικού μας Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς. Είναι ενδεικτικό πως αυτή την εβδομάδα οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης πουλάνε τα αρνιά τους σε τιμή διπλάσια από πέρσι. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο  πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς η τιμή φέτος είναι 4,10 ευρώ το κιλό σε ζωντανό ενώ πέρσι 2,10.

Επάρκεια στην Ξάνθη – Υπερκαλύπτεται η ζήτηση – Καθημερινά πωλούνται 2.000 αρνιά

Παρότι η ζήτηση έχει φτάσει στα ύψη αυτή την εποχή και οι έμποροι και κρεοπώλες πηγαινοέρχονται στις μονάδες για να αγοράσουν,  οι κτηνοτρόφοι διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει υπερεπάρκεια  για να καλύψει την τοπική αγορά και αν γίνουν κάποιες εισαγωγές από Ρουμανία θα είναι περιορισμένες και σε μικρό αριθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μας ανέφερε ο κ. Ψεμματάς αυτές τις μέρες πωλούνται κάθε μέρα από τα χωριά του κάμπου 2.000 αρνιά: «Μπορεί να γίνουν εισαγωγές από Ρουμανία κυρίως για τις αγορές των Αθηνών και των μεγάλων πόλεων. Σαν νομός το ζωικό μας κεφάλαιο υπερκαλύπτει τη ζήτηση.  Δεν μας πειράζουν να γίνονται εισαγωγές αρκεί να μην γίνονται ελληνοποιήσεις. Να πωλούνται τα ρουμάνικα αρνιά ως ρουμάνικα και όχι ως ελληνικά . Να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει και να το πληρώνει στην ανάλογη τιμή.

Άλλο ελληνικό αρνάκι γάλακτος άλλο το ρουμάνικο των 5 μηνών

Να προσέχει τις σφραγίδες και να κάνει έρευνα αγοράς». Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς υπάρχει διαφορά στην ποιότητα μεταξύ ενός ελληνικού και ενός ρουμάνικου ή βουλγάρικου αμνοεριφίου: «Η διαφορά είναι ότι τα δικά μας είναι γάλακτος γιατί τα ταΐζουμε γάλα και λίγο φύραμα και μέσα σε 50 μέρες έχουν φτάσει στο επιθυμητό βάρος των 11 κιλών. Ενώ τα ρουμάνικα αρνιά είναι 5 μηνών 12 κιλά αφού τα ταΐζουν τροφές και όχι γάλα. Γι αυτό τα δικά μας έχουν την ονομασία: «Αρνιά γάλακτος».

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες – Δεν μπαίνει τίποτε από την δίοδο Αγ. Κωνσταντίνου

Επί ποδός αυτές τις μέρες και οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στους ελέγχους. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Ξάνθης κ. Δήμος Τέγος λαμβάνονται όλα τα μέτρα και γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι κατά την διακίνηση των αμνοεριφίων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παρανομιών: «Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικευμένο πρόγραμμα ελέγχου όπου συμμετέχουν πολλά υπουργεία. Όπως το ΥΠΑΑΤ, το Οικονομικών (ΣΔΟΕ τελωνεία), Προστασίας του Πολίτη . Οι έλεγχοι γίνονται στις πύλες εισόδου. Εμείς στην Ξάνθη δεν έχουμε πύλη εισόδου. Η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου είναι τουριστική και δεν γίνονται εμπορικές διακινήσεις και επιπλέον είναι κλειστή με μπάρες από πέρσι τον Απρίλιο.  Έτσι οι έλεγχοι που διενεργούμε γίνονται σ’ όλη τη διαδικασία ξεκινώντας από τα σφαγεία όπου υπάρχει πάντα κρεωσκοπικός έλεγχος από κτηνίατρο του δημόσιου. Επίσης μικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους σε κρεοπωλεία και μάρκετ ενώ επίσης ελέγχουμε τη διακίνηση σε συγκεκριμένα σημεία στην Εγνατία».

Μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο έως και 4% στο νομό μας – Μειώθηκαν και οι ελληνοποιήσεις

Το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια στο νομό μας το βεβαιώνει και ο κ. Τέγος συμπληρώνοντας: «Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο στο νομό μας κατά 3 – 4% εξακολουθούμε να έχουμε υπερεπάρκεια σα νομός». Σ’ ότι αφορά το θέμα των ελληνοποιήσεων επεσήμανε πως: «Είναι κυρίως οικονομικό το θέμα καθώς υπάρχει εξαπάτηση και υπερτιμολογήσεις . Τα τελευταία  χρόνια λόγω και των εντατικών ελέγχων αλλά και νέων συστημάτων έχει μειωθεί δραματικά το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Συγκροτήθηκε η επιτροπή ελέγχου για ελληνοποιήσεις στις πύλες εισόδου

Να σημειώσουμε τέλος ότι με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας για ελέγχους εισαγομένων αμνοεριφίων και αποτροπής των «ελληνοποιήσεων». Η Ομάδα Εργασίας είναι 15μελής, δεν είναι αμειβόμενη και σε αυτή μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Με βάση την απόφαση θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια αμνοερίφια, τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας  (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και Super Market, βιομηχανίες κρέατος).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…