Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Είμαστε μαζί, έχουμε φωνή»: Νέα πρωτοβουλία στην πόλη μας για την προστασία των γυναικών-θυμάτων βίας

«Είμαστε μαζί, έχουμε φωνή»: Νέα πρωτοβουλία στην πόλη μας για την προστασία των γυναικών-θυμάτων βίας

0

Ένα νέο εθελοντικό δίκτυο προτάσσει την ανάγκη δημιουργίας συμβουλευτικού κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες στην Ξάνθη

 

Την επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας και των περιστατικών κακοποίησης λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, επισημαίνουν τα μέλη του που συλλέγουν υπογραφές για να ενισχύσουν το αίτημά τους

 

Με πολλή διάθεση και ιδιαίτερο ζήλο για θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, νέοι της Ξάνθης δημιούργησαν ένα ενεργό δίκτυο για την προάσπιση της προστασίας των γυναικών από την έμφυλη βία. Το δίκτυο ως πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία παρέα φοιτητών και φοιτητριών της Ξάνθης, που ενημερώθηκαν πως σε άλλες πόλεις έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές συμβουλευτικής υποστήριξης για τις κακοποιημένες γυναίκες, κάτι το οποίο η Ξάνθη στερείται. Το δίκτυο μετά την ίδρυση του ονομάστηκε «Είμαστε μαζί, έχουμε φωνή», και βασικότερος στόχος του είναι η δημιουργία αντίστοιχου κέντρου και στην πόλη της Ξάνθης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις αρχές του 2020 αλλά εξαιτίας της πανδημίας, οι δράσεις του δικτύου αναβλήθηκαν. Παρόλα αυτά η ομάδα κατάφερε να μεγαλώσει, απαριθμώντας μέχρι σήμερα περίπου είκοσι μέλη, όλων των ηλικιών.

Στη συνέχεια και μετά τις συνεχείς καταγγελίες από γυναίκες , οι οποίες έπεσαν θύματα κακοποίησης, τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη συλλογή υπογραφών από πολίτες και Συλλόγους, με σκοπό να ισχυροποιηθεί το αίτημα τους, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν στη δημοτική Αρχή, και να υλοποιήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται το εγχείρημα τους.

Όπως ανέφερε στο «Ε» η Φανή Καρανάτσιου , μέλος του δικτύου, οι ίδιοι διεκδικούν ένα κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών, οι οποίες έχουν πέσει θύμα οποιασδήποτε μορφής βίας. Το κέντρο θα στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δικηγόρο.

Η Νικολέτα Αγγέλη, επίσης μέλος του δικτύου ανέφερε πως όλο αυτό το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από το Δήμο, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος, καθώς και η γενική γραμματέας του Δήμου, δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά κονδύλια,  οπότε δεν θα χρειαστεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του.

Οι εθελοντές του δικτύου συνεχίζουν  να συλλέγουν υπογραφές, με σκοπό να «δυναμώσουν τη φωνή» τους, σημειώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θετικό βήμα αποτελεί το γεγονός ότι το αίτημά τους θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τη δική της πλευρά, η Μαγδαληνή Μωυσίδου, μέλος του δικτύου, αναφέρθηκε στα συνεχή περιστατικά έμφυλης βίας τα οποία συμβαίνουν, και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακόμα εστίασε και στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, φαινόμενο που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού, κάτι το οποίο τους οδήγησε στην εντατικοποίηση της ενεργοποίησής τους στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Τα ίδια τα μέλη του δικτύου σημείωσαν πως παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν εδραιωμένο και διαδεδομένο φορέα ευαισθητοποίησης, διαθέτουν παρεμβατικό χαρακτήρα για τα παραπάνω ζητήματα, και γι’ αυτό έχουν δεχτεί ήδη πολλές προσκλήσεις για συνεργασία με φορείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά αρκετά περιστατικά έμφυλης βίας, και κυρίως θύματα που διστάζουν να μιλήσουν.

Όσον αφορά το κέντρο το οποίο στοχεύουν να δημιουργήσουν, αναφέρουν πως αυτό αποτελεί μία αυτόνομη οντότητα, η οποία θα μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα αλλά και το περιβάλλον της είτε σε νομικό, είτε σε ψυχολογικό, είτε σε συμβουλευτικό επίπεδο. Σκοπός δηλαδή του κέντρου θα είναι όπως ανέφεραν, να υπάρχει η δομή στην πόλη της Ξάνθης η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα που χρήζει ανάγκης, να τη ζητήσει, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς την επιβάρυνση ή τη δυσκολία της μετακίνησης.

Τα μέλη του Δικτύου τέλος επεσήμαναν, πως αυτό δεν αποτελεί μία οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά, γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που έχει ως στόχο την προστασία γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…