Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απεργούν σήμερα οι λογιστές, ζητούν παράταση για το myData

Απεργούν σήμερα οι λογιστές, ζητούν παράταση για το myData

0

Αίτημα στο ΥΠΟΙΚ για παράταση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και κατοχύρωση του φοροτεχνικού με άδεια ΟΕΕ στην ενημέρωσή τους

Στον προϊστάμενο της ΔΟΥ και τους βουλευτές του νομού θα επιδώσει εγγράφως τα αιτήματά του σήμερα το ΔΣ της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελ. Επαγ. Ξάνθης

 Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία καλεί σήμερα, Παρασκευή τα μέλη του, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, το ΔΣ της Ένωσης Φοροτεχνικών-Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης, με σκοπό το Υπουργείο Οικονομικών να ακούσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου.

Οι λογιστές ζητούν παράταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλο το 2021 και εφαρμογή τους μόνο σε πιλοτική βάση για το τρέχον έτος, στο σκέλος των εσόδων αποκλειστικά και σε συνδυασμό με την θέσπιση σοβαρών κινήτρων και  παράλληλη επιδότηση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Παράλληλα, επιδιώκουν την κατοχύρωση της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Λογιστή-Φοροτεχνικού κατόχου άδειας ασκήσεως ΟΕΕ, για την ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων από μηδενική βάση εσόδων και τον χαρακτηρισμό των οικονομικών πράξεων με νομοθετική διάταξη καθώς και όλων των λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων, καθώς και την κατοχύρωση του δικαιώματος ασθενείας  και της δυνατότητας παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων των  πελατών του εξουσιοδοτημένου Λογιστή-Φοροτεχνικού για το διάστημα ασθενείας. Ακόμη, στο πλαίσιο του γενικότερου φόρτου εργασίας ζητούν η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας τουλάχιστον να διαρκέσει μέχρι 30/09/2021 με δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο  μέχρι  31/12/2021 μόνο για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή – Φοροτεχνικού.

Προς επίρρωση των αιτηθέντων, σύσσωμο το Δ.Σ. θα επιδώσει τα αιτήματά του στο Διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης, καθώς και στους βουλευτές του Νομού.

Προτείνουν πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2021 μόνο για τα έσοδα

mpatzakidou
«Ζητούμε από το υπουργείο να σταθεί δίπλα μας, να κάνουμε ανθρώπινα τη δουλειά μας»
Ρένα Μπατζακίδου
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών-Λογιστών
Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης

Η πρόεδρος της Ένωσης κ. Ρένα Μπατζακίδου, εξηγεί στο «Ε» ότι οι λογιστές διαμαρτύρονται για το πλήθος των διαδικασιών που καλούνται να ανταπεξέλθουν, για το πλήθος των νέων αρμοδιοτήτων εξαιτίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την επικείμενη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη ενημέρωση και παροχή κατευθύνσεων από την ΑΑΔΕ. «Οι επιχειρήσεις σε ένα μεγάλο βαθμό δεν φρόντισαν να ενημερωθούν εγκαίρως για τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι μηχανογραφικές δεν είναι έτοιμες ακόμη, ενώ δεν έχουν δοθεί επαρκείς κατευθύνσεις από την ΑΑΔΕ, τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του myData από 1/7», σημειώνει η κ. Μπατζακίδου, διευκρινίζοντας ότι ασφαλώς η τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι σε «σωστό δρόμο» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την διασταύρωση στοιχείων, ωστόσο χρειάζεται επαρκής βαθμός ετοιμότητας. «Εμείς προτείνουμε να εφαρμοστεί πιλοτικά το 2021 μόνο για τα έσοδα και στη συνέχεια να τεθεί το σύστημα σε πλήρη λειτουργία». Ακόμη, η πρόεδρος του συλλόγου αναδεικνύει το ζήτημα των κινδύνων που ενέχει για το επάγγελμά τους η παράλληλη δραστηριοποίηση «κομητών», χωρίς επαρκή επιστημονικά εχέγγυα στην ανάληψη των εργασιών χαρακτηρισμού και υποστήριξης των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για διασταυρώσεις των καταστάσεων τιμολογίων που αναρτώνται στο taxis, έως 17/6 και να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς πανικό. «Ζητούμε από το υπουργείο να σταθεί δίπλα μας, να κάνουμε ανθρώπινα τη δουλειά μας», σημειώνει η κ. Μπατζακίδου. Πάντως, οι κινητοποιήσεις των λογιστών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω φόρτου εργασίας και δυσκολίας διαχείρισης των υπεραυξημένων νέων εργασιών που ανέλαβαν λόγω της πανδημίας, δεν βρήκε επαρκή ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…