Παρέμβαση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης από τοπικούς εκπροσώπους της μειονότητας και υποψηφίους των εφορειών που περιμένουν εκλογές
Αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αναφέρει το ψήφισμα του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων-«Εργαλειοποιούν μία κατάσταση χωρίς να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες», απαντά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις πιέσεις, προκειμένου να αναδειχθούν νέες σχολικές εφορείες στα μειονοτικά σχολεία είναι ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, που εδρεύει στην Κομοτηνή. Χθες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία των μελών του, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου το παρών έδωσαν οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπαράν Μπουρχάν, αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων, ο Σιαμπάν Μπαντάκ, ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο Τζεμήλ Καπζά και ο Αδνάν Πετσενίκ, μέλη Σχολικών Εφορειών και υποψήφιοι στις εκλογές των σχολικών εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, οι οποίοι και παρέδωσαν το ψήφισμα του Συνδέσμου στη Διευθύντρια κ. Εύη Στυλιανίδου.
Σχολεία χωρίς σχολικές εφορείες αδυνατούν να πληρώσουν λειτουργικές δαπάνες
Όπως έχει γίνει γνωστό, μέσα από μία σειρά επερωτήσεων στη Βουλή και ανακοινώσεων, η τριετής θητεία των σχολικών εφορειών έληγε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, οπότε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 22 Δεκεμβρίου. Έκτοτε, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών δόθηκαν επτά συνολικά αναβολές (15νθήμερες) για την ημερομηνία διενέργειας της εκλογικής διαδικασίας, ενώ η πρόταση από την πλευρά του Υπουργείου για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν έγινε αποδεκτή από τα μέλη του Συνδέσμου.
Στην πράξη, μετά την παρέλευση της χρονιάς τα μειονοτικά σχολεία έμειναν χωρίς σχολικές εφορείες, πράγμα που επηρεάζει τη λειτουργία τους, ως προς την πληρωμή λειτουργικών δαπανών, πράγμα που αποτελεί και ένα από τα βασικότερα καθήκοντα της κάθε σχολικής εφορείας. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε 48 από τα 117 συνολικά μειονοτικά σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης της Θράκης, αφού στα υπόλοιπα δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων (πέντε) και, βάσει του νόμου, τα μέλη των εφορειών ορίστηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Αίτημα για εκλογές ή/και παράταση θητείας των σχολικών εφορειών
Ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων που προέβη στη διαμαρτυρία, τάχθηκε εξαρχής υπέρ της παράτασης θητείας των υφιστάμενων σχολικών εφορειών για ένα έτος, λόγω των συνθηκών της πανδημίας που καθιστούσαν δυσχερή τη διεξαγωγή της δια ζώσης εκλογικής διαδικασίας. Σε συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Μπαντίκο, τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί με τους μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης (8/2/21), είχαν ζητήσει να διεξαχθούν οι εκλογές με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και ειδικά για τα πολυπληθή σχολεία να δοθεί η δυνατότητα η εκλογική διαδικασία να διαρκέσει πλέον της μίας ημέρας. Διαμαρτυρήθηκαν ότι η ανακοίνωση για υποβολή υποψηφιοτήτων θυροκολλήθηκε σε κλειστά σχολεία (αφού λειτουργούσαν μόνο με τηλεκπαίδευση) και επομένως οι γονείς δεν είχαν δυνατότητα ενημέρωσης και υποβολής υποψηφιότητας, και τόνισαν ότι το καθεστώς που διαμορφώθηκε δημιουργεί οξυμένα προβλήματα στα σχολεία που έμειναν χωρίς σχολικές εφορείες.
Θέτουν θέμα ηθικής και ορθότητας για τους χειρισμούς του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης- Δεν δέχονται τους διορισμούς
Στο ψήφισμα που αναγνώστηκε την ημέρα της διαμαρτυρίας από τον κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή, πρόεδρο της σχολικής εφορείας του 1ου μειονοτικού σχολείου Ξάνθης, τα μέλη του Συνδέσμου εκφράζουν έκπληξη και λύπη, γιατί όπως σημειώνουν , ο μέχρι σήμερα χειρισμός οδηγεί σε αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των σχολικών εφορειών μειονοτικών σχολείων. Μάλιστα, επιρρίπτονται ευθύνες στον κ. Μπαντίκο τόσο για τον τρόπο ανάδειξης υποψηφιοτήτων και διορισμού των μελών των εφορειών, που «πιέστηκαν για να δεχτούν τον διορισμό τους και να μην διεξαχθούν εκλογές στο σχολείο τους», όπως λένε, αλλά και της αδυναμία είσπραξης χρημάτων και αποπληρωμής δαπανών των σχολείων. «Είστε θεσμικά υπεύθυνος αυτής της κατάστασης», αναφέρουν στο ψήφισμα, συμπληρώνοντας ότι, «ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είστε σε θέση και έχετε την αρμοδιότητα να δώσετε λύσεις και να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Δεν είναι ηθικό και σωστό να ρίχνετε ευθύνες διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και βάζοντας στο στόχαστρο ανθρώπους που νοιάζονται για το καλό των παιδιών μας και το μέλλον Μειονοτικών Σχολείων». Αναφέροντας δε τα δικαιώματα μειονοτικής εκπαίδευσης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, κατηγορούν τον Περιφερειακό Διευθυντή για χρήση απειλών περί επ’ αόριστο αναβολής των εκλογών.
Καταλήγουν, επισημαίνοντας ότι δεν αποδέχονται κανένα διορισμό σχολικής εφορείας και επιμένοντας στο αίτημα για διεξαγωγή εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων εφορειών μέχρι τότε.
Κ. Μπαντίκος: «Η χροιά που δεν δίνουν δεν αντιστοιχεί στο χειρισμό και τις προθέσεις»
Την πρόθεση να απαντήσει σε οξύ τόνο και να άρει ανακρίβειες και ψεύδη, εξέφρασε μιλώντας στο «Ε» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, τονίζοντας ότι η Διεύθυνση κινήθηκε έγκαιρα και υπεύθυνα εξαρχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τόνισε ότι προτάθηκαν λύσεις, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία που δεν έγιναν αποδεκτές και υπογράμμισε ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν λήφθηκε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για διενέργεια των εκλογών. Επέμεινε ωστόσο, ότι οι σύντομες αναβολές που έχουν δοθεί καταμαρτυρούν την πρόθεση να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ως προς τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων ο κ. Μπαντίκος, σημείωσε ότι με τα έγγραφα της αναστολής οι εφορείες μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και γνωρίζει τραπεζικό ίδρυμα που προχώρησε σε εκταμιεύσεις. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης για την δήλωση υποψηφιοτήτων, ανέφερε ότι πέραν της γνωστοποίησης στα σχολικά κτήρια εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλους τους γονείς, αφού τα στοιχεία υπάρχουν επικαιροποιημένα στη Διεύθυνση λόγω της διεξαγωγής της τηλεκπαίδευσης, για τη δε παράταση θητείας των υφιστάμενων σχολικών εφορειών εξήγησε ότι αυτό απαιτούσε τροπολογία από το Υπουργείο Παιδεία και αυτό δεν έγινε. Επιφυλασσόμενος να απαντήσει αναλυτικά στα όσα αναφέρει το ψήφισμα ο κ. Μπαντίκος σχολίασε ότι η στάση που υιοθετείται «δείχνει ότι θέλουν να δώσουν χροιά που δεν αναλογεί στους χειρισμούς και τις προθέσεις της υπόθεσης», ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του γιατί «εργαλειοποιούν μία κατάσταση μη αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr