Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Άνοιγμα με «τραπεζάκια έξω» ζητά η εστίαση

Άνοιγμα με «τραπεζάκια έξω» ζητά η εστίαση

0

Μ. Τσιακίρογλου, πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και θα αποφευχθεί ο άναρχος συνωστισμός που παρατηρείται στις πλατείες»

 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό – “Όλα μπερδεμένα με τα self test” λέει ο Εμπορικός σύλλογoς Ξάνθης

 

 

Με τα self test στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ και την εκτύπωση της δήλωσης στο χέρι πήγαν χθες πρώτη μέρα ισχύος του μέτρου οι υπάλληλοι  στο λιανεμπόριο καθώς και στην εστίαση. Να διευκρινίσουμε ότι από το λιανεμπόριο τα καταστήματα που δουλεύουν click inside είναι αυτά της  ένδυσης – υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία  και click away τα υπόλοιπα ενώ από την εστίαση όσα καφέ ή εστιατόρια κάνουν take away και delivery καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι κλειστά από τις 7/11/2020.

Μ. Τσιακίρογλου, πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και θα αποφευχθεί ο άναρχος συνωστισμός που παρατηρείται στις πλατείες»

Το μέτρο ωστόσο δεν ικανοποιεί τον κλάδο της εστίασης που ζητούν άνοιγμα ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εικόνες συνωστισμού στις πλατείες: «Θεωρούμε ότι ένα άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με τήρηση όλων των μέτρων όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν θα είναι επικίνδυνο για την διασπορά του κορωνοϊού. Αντίθετα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και θα αποφευχθεί ο άναρχος συνωστισμός που παρατηρείται στις πλατείες» επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσικίρογλου.

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Μάλιστα η Ομοσπονδία έχει στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό με αυτό το αίτημα παρουσιάζοντας παράλληλα και την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τις τελευταίες εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται ανά την Ελλάδα. Ο κλάδος που εκπροσωπούμε, της εστίασης και ευρύτερα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει επιδείξει στο σύνολο του μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ένας κλάδος που είναι κλειστός από τις 7/11/2020 και συνεχίζει να είναι σε «αχαρτογράφητα νερά». Ζητάμε να επισπεύσετε την επανεκκίνηση της εστίασης και ευρύτερα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος το συντομότερο δυνατόν καθώς έχουμε την πεποίθηση πως αυτές οι «άναρχες» συναθροίσεις σε πλατείες, πάρκα αλλά και ιδιωτικά από τον αντικειμενικά κουρασμένο κόσμο δεν βοηθούν στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας. Θεωρούμε πως ανοίγοντας τα καταστήματα μας σε εξωτερικούς χώρους και με τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως συνέβη και πέρυσι θα περιοριστούν εντελώς αυτά τα φαινόμενα που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα. Φοβόμαστε πως μια πιθανή εκτίναξη των κρουσμάτων θα έχει αντίκτυπο στην επανεκκίνηση του κλάδου μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθείτε θετικά στην επιστολή μας και θα βοηθήσετε στην επίσπευση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων μας».

Ωστόσο, το αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού, κυρίως στους αριθμούς διασωληνωμένων και νεκρών, αλλά και τα ανεξέλεγκτα πλέον κορονωπάρτι σε πλατείες των Αθηνών και των μεγάλων πόλεων με εκατοντάδες -ακόμη και χιλιάδες- άτομα, χωρίς μάσκες και μέτρα προστασίας, δημιουργούν ένα αποτρεπτικό κλίμα για ένα άμεσο άνοιγμα της εστίασης.

“Έχει δυσκολίες το εγχείρημα με τα self test”, λέει η ΟΕΒΕ Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά  το διαδικαστικό μέρος  με τα self test η κα Τσιακίρογλου επεσήμανε πως πρέπει να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις όπως που θα δηλώνει ο εργοδότης ότι το έχει κάνει που παραμένει αδιευκρίνιστο ενώ είναι σαφές ότι οι υπάλληλοι δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ. Παράλληλα έθεσε και ένα ακόμη ζήτημα: «Είναι πολλοί που δεν έχουν εξοικείωση με τον internet και την τεχνολογία και δεν μπορούν να κάνουν τη δήλωση. Απ’ την άλλη επίσης οι κωδικοί taxis που απαιτούνται για να μπει κάποιος στην πλατφόρμα είναι προσωπικοί και ως εκ  τούτου δεν θεωρούν κάποιοι σωστό να τους δώσουν στον εργοδότη τους να μπει να κάνει τη δήλωση αυτός. Όμως το θέμα είναι ότι αν δεν δηλωθεί το πρόστιμο το πληρώνει ο εργοδότης . Έχει δυσκολίες  το εγχείρημα και χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις» αναφέρει η κα Τσιακίρογλου.

“Όλα μπερδεμένα με τα self test” λέει ο Εμπορικός σύλλογoς  

Πρώτη μέρα με self test  και στο λιανεμπόριο και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου η κατάσταση είναι κάπως …μπερδεμένη: «Στην Ξάνθη η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και δεν έχουν υπαλλήλους. Μ’ όλα αυτά έχουμε κάπως μπερδευτεί. Σήμερα και οι επόμενες μέρες είναι μέρες προσαρμογής με τα self test. Τα αναζητήσαμε στα φαρμακεία. Υπάρχει επάρκεια ωστόσο προηγούνται οι μαθητές. Η όλη διαδικασία είναι κάπως μπερδεμένη και θεωρώ πως μας στοχοποιεί. Δηλαδή οι πελάτες που έρχονται ξέρουμε όλοι αν είναι αρνητικοί; Το λιανεμπόριο έχει αποδείξει ότι δεν έχει εστία μόλυνσης».

Χρήσιμες Διευκρινήσεις

Να σημειώσουμε πως απο την 19/04/2021 οι επιχειρήσεις των κλάδων:

– Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

– Εστίαση

– Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)

– Υπηρεσίες καθαρισμού

– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

που απασχολούν προσωπικό είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους τους για τη διενέργεια self test πριν προσέλθουν στην εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι αφού προμηθευτούν από φαρμακείο και κάνουν το test, θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»

Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί  εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…