Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναβολή λόγω μη απαρτίας στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης

Αναβολή λόγω μη απαρτίας στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης

0

Απούσες οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου – Μελισσόπουλου  – Λύρατζη  – Με ευθύνη της αντιπολίτευσης παρεμποδίζεται η λειτουργία του δήμου

 

 

Λόγω συμμετοχής Φερντούν η απουσία Δημαρχόπουλου – Αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης: «Θα περιμένουμε να τελεσιδικήσει η υπόθεση Φερντούν στο ΣτΕ»

 

Μίλησαν δια της απουσίας τους και πάλι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης. Πήραν απουσία από την τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 22 Απριλίου, προκαλώντας παράλληλα την αναβολή της συνεδρίασης λόγω μη απαρτίας.

 Απούσες οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου – Μελισσόπουλου  – Λύρατζη

Με παντελή απουσία όλων των συμβούλων των παρατάξεων Δημαρχόπουλου, Μελισσόπουλου και Λύρατζη και από ένα  σύμβουλο από τις παρατάξεις Παπαχρόνη και Χατζηθεοδώρου δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός των 21 συμβούλων ώστε να συνεδριάσει το συμβούλιο και έτσι αναβλήθηκε σε ημερομηνία που θα  ανακοινωθεί μετά τις γιορτές. Να θυμίσουμε ότι το συμβούλιο περιελάμβανε 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη διαδικαστικού περιεχομένου ωστόσο όπως πλέον είναι γνωστό αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα υπήρχαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις όπως άλλωστε συνηθίζεται.

Λόγω συμμετοχής Φερντούν η απουσία Δημαρχόπουλου

Να σημειώσουμε ότι η αιτιολογία που  προέβαλε ο κ. Δημαρχόπουλος ενημερώνοντας το προεδρείο για να μην παραστεί ως παράταξη στη συνεδρίαση ήταν η συμμετοχή του κ. Χασάνογλου Φερντούν, την οποία θεωρεί παράνομη. Υπενθυμίζουμε ότι και την προηγούμενη φορά είχε αποχωρήσει αφού κατήγγειλε την δημοτική αρχή ότι δεν εφαρμόζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης που τον έχει θέσει σε αργία.

Αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης: «Θα περιμένουμε να τελεσιδικήσει η υπόθεση στο ΣτΕ»

Κληθείς από το «Ε» να τοποθετηθεί για το ζήτημα που εγείρει ο κ. Δημαρχόπουλος σχετικά με τον κ. Φερντούν, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ζερενίδης τόνισε: «Ο κ. Φερντούν έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Όταν τελεσιδικήσει ο δήμος έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ που είναι το ανώτατο δικαστήριο για τις διοικητικές διαφορές. Ο κ. Δημαρχόπουλος διαφωνεί αλλά εμείς θα περιμένουμε να τελεσιδικήσει η υπόθεση». Για το ιστορικό της υπόθεσης να θυμίσουμε πως ο δήμος έχει λάβει νομική γνωμοδότηση που κρίνει νόμιμη την παρουσία του κ. Φερντούν στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Σ. Μελισσόπουλος: « Ο Δήμαρχος Ξάνθης να εγκαταλείψει τις φθηνές δικαιολογίες ότι δήθεν η Αντιπολίτευση δεν τον αφήνει να κάνει έργο και να στρωθεί στη δουλειά…»

melisopoulosΑναφορικά με την απουσία της παράταξης Μελισσόπουλου αυτή δεν αφορούσε την υπόθεση Φερντούν αλλά την γενικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου  το οποίο θεωρεί ότι έχει απαξιωθεί με ευθύνη των τροπολογιών που έχουν ψηφιστεί και ότι έχει δοθεί μεγαλύτερη ισχύ στην οικονομική επιτροπή που έχει την πλειοψηφία η δημοτική αρχή. Ο κ. Σ. Μελισσόπουλος σε ανάρτηση του με ειρωνικό ύφος  σημειώνει χαρακτηριστικά: « Με νέες ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ του Υπουργείου Εσωτερικών μεταφέρονται και επιπλέον αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εκεί βέβαια όπου ο Δήμαρχος έχει την απόλυτη πλειοψηφία! Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο μία Επιτροπή ενός Δήμου (Οικονομική) να έχει περισσότερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες από το κυρίαρχο όργανο ενός Δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά νοθεύεται και αλλοιώνεται σε καθοριστικό βαθμό η βούληση των πολιτών και η αντιπροσώπευσή τους στο Δήμο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δηλαδή και οι Δημοτικές Παρατάξεις που εκλέγονται απ ευθείας από το λαό, γίνονται πλέον διακοσμητικές γλάστρες και όλες σχεδόν οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από τα 9 άτομα της Οικονομικής Επιτροπής, από τα οποία τα 5 ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου και ουσιαστικά αυτά αποφασίζουν για τα πάντα…

Με το προηγούμενο δηλαδή πλειοψηφικό σύστημα εκλογών  αποφάσιζαν οι 25 Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκαν στην Παράταξη του εκάστοτε Δημάρχου σε σύνολο 41, ενώ τώρα με απλή αναλογική ουσιαστικά αποφασίζουν οι 5 στους 41!Αυτό θα πει Δημοκρατία!».

Τέλος καλεί τον δήμαρχο Ξάνθης να εγκαταλείψει τις φθηνές δικαιολογίες ότι δήθεν η Αντιπολίτευση δεν τον αφήνει να κάνει έργο και να στρωθεί στη δουλειά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με ευθύνη της αντιπολίτευσης παρεμποδίζεται η λειτουργία του δήμου

Ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλείται κάθε επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να μη  συμμετέχει στην συνεδρίαση το αποτέλεσμα είναι ότι με δική τους ευθύνη παρεμποδίζεται το κυρίαρχο διοικητικό όργανο του δήμου να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…