Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ “Αγώνας δρόμου” στα φαρμακεία για να προμηθεύσουν τα self tests

“Αγώνας δρόμου” στα φαρμακεία για να προμηθεύσουν τα self tests

0

Παρέλαβαν μέχρι και χθες από 75 τεστ αυτοδιάγνωσης τα φαρμακεία της Ξάνθης σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων. Θα διατεθούν σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς

 Πιέζει ο χρόνος για τον εφοδιασμό κάθε δικαιούχου. Δε θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διανυκτερεύοντα και διημερεύοντα φαρμακεία. Ξεκίνησαν τα τηλέφωνα για… κρατήσεις!

Σε πραγματικό «ράλι» καλούνται να επιδοθούν οι φαρμακοποιοί που θα κληθούν σε λιγότερα από δύο 24ωρα να προμηθεύσουν με τεστ αυτοδιάγνωσης το σύνολο των μαθητών Λύκειου και των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ξεκινήσει με ασφάλεια η δια ζώσης διδασκαλία τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Μάλιστα, μετά την πρόταση της επιτροπής που αποδέχθηκε το Υπουργείο Παιδείας, κάθε μαθητής πρέπει να έχει κάνει όχι ένα αλλά δύο self tests, πριν περάσει το κατώφλι του σχολείου.

Τα φαρμακεία της Ξάνθης παρέλαβαν την Τρίτη και την Τετάρτη, από 75 self test σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, που θα πρέπει να διαχωρίσουν, ώστε να μπορούν να τις διανείμουν. Την ίδια στιγμή το άνοιγμα της πλατφόρμας καταχώρισης και ενημέρωσης, που αναμένεται το αργότερο σήμερα το πρωί, θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της εξυπηρέτησης των δικαιούχων.

Η διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης θα γίνεται αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, και αναμένεται να αρχίσει από σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από την πλευρά των φαρμακευτικών συλλόγων γίνεται έκκληση προς τους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τους άνω των 67 ετών να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα, αφού δεν είναι δικαιούχοι.

Διενέργεια και καταχώριση

kalfa17
«Τα φαρμακεία της Ξάνθης που είχαν δηλώσει, έλαβαν την Τρίτη τα self tests από τον συνεταιρισμό»
Δέσποινα Κάλφα
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης

Όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης τα τεστ συνοδεύονται από δύο ενημερωτικά φυλλάδια με αναλυτικές πληροφορίες, ώστε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να μπορούν να αντιληφθούν εύκολα τη διενέργεια της αυτοδιάγνωσης.

Το τεστ πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Η καταχώριση των self-tests ανά ΑΜΚΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self-test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρισης.

Ωστόσο, το θέμα της προμήθειας προβληματίζει τους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα έχουν ελάχιστο χρόνο, προκειμένου να εφοδιάσουν το σύνολο των δικαιούχων του νομού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να προβαίνουν στην διανομή μόνο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούν να προβούν σε ανεφοδιασμό και άρα να ζητήσουν επιπλέον ποσότητες.

Οι πληροφορίες μας μάλιστα, αναφέρουν ότι ήδη γονείς που αγωνιούν, τηλεφωνούν για… κρατήσεις στα φαρμακεία της πόλης!

Δήλωση Κοντοζαμάνη για τα self tests

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την έναρξη διάθεσης των self-test:

«Ξεκινά αύριο (σ.σ. σήμερα) η διάθεση των δωρεάν self-test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε αλήθειες για τη μειονοτική εκπαίδευση

Γράφει η Μ. Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δ…