Μια ιστορική (σπάνια) φωτογραφία, η ελληνική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Κοπεγχάγη για την προσφορά του στέμματος της Ελλάδας στον πρίγκιπα της Δανίας Χριστιανό – Γουλιέλμο – Φερδινάνδο – Αδόλφο – Γεώργιο, τον δεύτερο Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α’.
Υπήρξε ο μακροβιότερος Βασιλεύς των Ελλήνων (30 Οκτωβρίου 1863 – 18 Μαρτίου του 1913 όπου και δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη).
Στις 18 Μαρτίου 1863 εκδόθηκε το Ψήφισμα της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως:
H εν Αθήναις Β΄ των Ελλήνων Συνέλευσις:
α) Αναγορεύει παμψηφεί τον πρίγκιπα της Δανίας Χριστιανόν, Γουλιέλμον, Φερδινάνδον, Αδόλφον, Γεώργιον, δευτερότοκον υιόν του πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας, συνταγματικόν βασιλέα των Ελλήνων υπό το όνομα Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων…
β) Οι νόμιμοι διάδοχοι αυτού θέλουσι πρεσβεύει το Ανατολικόν Ορθόδοξον δόγμα.
γ) Τριμελής επιτροπή εκλεχθησομένη υπό της Εθνοσυνελεύσεως θέλει μεταβεί εις την Κοπεγχάγην και προσφέρει αυτώ εν ονόματι του Ελληνικού Έθνους το Στέμμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Ψήφισμα αυτό ο Γεώργιος αποκαλείται Βασιλεύς των Ελλήνων, κατόπιν προτροπής του ιδίου, και όχι Βασιλεύς της Ελλάδας, όπως ονομαζόταν ο Όθων. Παρά τις διαμαρτυρίες της Υψηλής Πύλης για την προσηγορία αυτή, που σήμαινε ότι ο Γεώργιος θα ήταν Βασιλιάς όχι μόνο των κατοίκων της Ελλάδας, αλλά και όλων των Ελλήνων, όπου κι αν βρισκόταν, η προσωνυμία έμεινε. Στα ξενόγλωσσα κείμενα ο τίτλος ήταν ROI DES GRECS. Αργότερα όμως, για να ικανοποιηθεί η Υψηλή Πύλη έγινε ROI DES HELLENES.
Φωτογραφία: Απρίλιος – Μάιος του 1863 “η ελληνική αντιπροσωπεία”. Στο κέντρο καθιστός ο Κωνσταντίνος Κανάρης, αριστερά του ο Θρασύβουλος Ζαΐμης και δεξιά ο Δημήτριος Γρίβας.
Πηγή φωτογραφίας: Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας, Κοπεγχάγη.
Πηγές βιβλιογραφίας:
1)Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν (επιμέλεια), Φίλτατε… Γεώργιος Α’ , Εκδ.Ερμής, Αθήνα 2006
2)Walter Christmas, “Η ζωή του Βασιλιά Γεωργίου των Ελλήνων”, Εκδόσεις Στέμμα, Αθήνα 2018.
Επιμέλεια ιστορικής έρευνας:
Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος
Απόφοιτος του ΕΑΠ τμήμα ανθρωπιστικών επιστημών με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό και Ιστορία.
Υποψήφιος Διδάκτωρ της Οθωμανικής Ιστορίας.