Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στη Βουλή η απόλυση των καθαριστριών στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ

Στη Βουλή η απόλυση των καθαριστριών στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ

0

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Εργασίας. Συνυπογράφει ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Ρωτούν αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη απ’ όπου να προκύπτει ως συμφερότερη η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο

Ερώτηση για την απόλυση των καθαριστριών εν μέσω πανδημίας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου και τη συμμετοχή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης: «το ΚΚΠΠ ΑΜΘ απέλυσε στις 12 Μαρτίου τις 14 καθαρίστριες που είχε προσλάβει η προηγούμενη διοίκηση με ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες είχαν συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 με 18μηνη διάρκεια και δυνατότητα 6μηνης παράτασης. Η διοίκηση που είχε τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιλέξει τη λύση των ατομικών συμβάσεων ήδη από το 2015, μετά από οικονομοτεχνική μελέτη, που αποκάλυψε ότι το ετήσιο όφελος από την πρόσληψη καθαριστριών για τα ιδρύματα σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, έναντι του κόστους ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, έφθανε τις 125.000 €.

Η παρούσα διοίκηση του ΚΚΠΠ-ΑΜΘ εφάρμοσε πιστά τη γενικευμένη τακτική της κυβέρνησης για πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, πολύ συχνά με αδιαφανείς, απευθείας αναθέσεις. Απέλυσε τις καθαρίστριες για να επανέλθει στη γνωστή μέθοδο των εργολάβων. Αποτέλεσμα είναι πως αυτή τη στιγμή τα ιδρύματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΚΚΠΠ σε  Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη(πρώην Ψυχολογικό) και Κομοτηνή και φιλοξενούν  300 περίπου ανάπηρα παιδιά  και χρονίως πάσχοντες, έχουν μείνει, εν μέσω πανδημίας, χωρίς προσωπικό καθαριότητας!

Είναι δεδομένο ότι η καθαριότητα των εγκαταστάσεων του δημόσιου τομέα είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και θα έπρεπε να καλύπτεται με προσωπικό αορίστου χρόνου, προσλαμβανόμενο με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Η ιδεοληψία της ΝΔ να συρρικνώσει το δημόσιο τομέα ενισχύοντας με κάθε τρόπο τον κερδοσκοπικό ιδιωτικό, είναι ασύμφορη για την κοινωνία και το κράτος, σε επίπεδο δαπανών αλλά και ποιότητας υπηρεσιών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον κ. Χατζηδάκη:

  • Αν γνωρίζει με ποιόν τρόπο θα καλύψει η διοίκηση του Κέντρου να καλύψει τις αυξημένες, ιδίως εν καιρώ, ανάγκες καθαριότητας του ΚΚΠΠ
  • Αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που αποδεικνύει ως συμφερότερη την ανάθεση της καθαριότητας του ΚΚΠΠ  ΑΜΘ  σε ιδιώτη εργολάβο, έναντι της πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας με ατομικές συμβάσεις
  • Πώς σκοπεύει, ως Υπουργός Εργασίας, να αντιμετωπίσει την εξώθηση στην ανεργία των απολυμένων καθαριστριών
  • Αν θα προωθήσει, για την καθαριότητα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, την προκήρυξη θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου, αφού οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς

Γνωρίζουμε τις απαντήσεις του υπουργού. Άλλωστε το παρελθόν του μόνο αισιοδοξία δε μπορεί να μας γεμίσει. Είναι αυτός που ξεπούλησε την Ολυμπιακή, που διέλυσε τη ΔΕΗ και τώρα συνεχίζει την «παραχώρηση» του δημοσίου, στους χορηγούς της ΝΔ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τους 42 υποψηφίους στις ευρωεκλογές παρουσίασε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ανάμεσά τους ο Βασίλης Μπέλλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του …