Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

0

Τουριστική προσδοκία
Εντάξει δεν είμαστε τουριστικός προορισμός Α΄κατηγορίας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Όπως γνωρίζουμε πως είναι αδύνατον να φθάσουμε αυτό το επίπεδο. Οι λόγοι γνωστοί και αποδεκτοί.
Όμως, έχουμε ως Περιφέρεια τα δικά μας πολύ ιδιαίτερα στοιχεία που μας επιτρέπουν να κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις και σχέδια για να κερδίσει η Περιφέρεια το δικό της μερίδιο στον τομέα του τουρισμού.
Στην παρούσα φάση που η περιφέρειά μας έχει χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκεται στο «πορτοκαλί»  των κρουσμάτων, μπορούμε να αισιοδοξούμε για καλύτερες μέρες στον τουρισμό με άφιξη ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.
Γ.Δ.


Λόγια σύνεσης για τον τόπο
Συμπολίτης βιοτέχνης, παλιός στο επιχειρείν και με απόψεις σοβαρές και ενδιαφέρον για τον τόπο μας, μου έλεγε χθες σκληρές αλλά αληθινές  κουβέντες.
Το θέμα ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη στην Περιφέρεια. « Διαβάζω», μου είπε «τις δηλώσεις και των δύο πλευρών. Δεν θα κρίνω κανέναν, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Όμως ένα έχω να πω, πως στη σύγκρουση αυτή, που δεν σταμάτησε και συνεχίζεται, θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος. Δεν ωφελεί κανέναν και δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Περιφέρειας. Αν την νοιάζονται, όπως λένε, θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Στεναχωριέμαι για όλα αυτά. Πρέπει να σταματήσουν».
-Κουβέντες σταράτες, λόγια υπεύθυνα, με σύνεση και αγάπη για τον τόπο.
Γ.Δ.


Σκέψεις
Η επιτυχία ή η αποτυχία στη ζωή οφείλεται στο ότι το ανθρώπινο είδος υπερτερεί στον πλανήτη αλλά και στην κοινωνία, λόγω της φυσικής υπεροχής του σε δύο πράγματα. Μάλιστα το ένα σπανίως αποχωρίζεται το άλλο:  την ευφυΐα και τη βλακεία.
Αυτό είναι άλλωστε και η ειδοποιός διαφορά του πολιτικού συστήματος της Δύσης από τα αυταρχικά πρότυπα  που την ανταγωνίζονται. Που ανταγωνίζονται τη δημοκρατία δηλαδή, που δεν επιβάλλεται με τη βία αλλά με το διάλογο και τη λογική. Γι’ αυτό εξάλλου, πάντα η δημοκρατία κερδίζει στις κοινωνίες παρά τα όποια διαλείμματα.
Κερδίζει η ευφυΐα και δημιουργεί παρά τις δυσκολίες που γεννά η βλακεία.
Έτσι εξάλλου οι κοινωνίες προχώρησαν, αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να προοδεύουν πάντα μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών.
Γ.Δ.


Μαρτιάτικες ιδιοτροπίες
Επιμένει και δικαιώνει την κακή του φήμη ο Μάρτιος ως ιδιαίτερα ιδιότροπος μήνας.
Συγκεκριμένα, συνεχίζει να χιονίζει ακόμη και μάλιστα τα γύρω βουνά ασπρίζουν, ενώ ψηλά στην Ροδόπη το στρώνει κανονικά. Παράλληλα κρατά χαμηλά τη θερμοκρασία.
Το μόνο θετικό που κάνει είναι η βροχή που είναι απαραίτητη για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων στρωμάτων που χρειάζονται οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους.
Γενικά ζόρικος και εκτός προγραμματισμού ο Μάρτιος που σε λίγες ημέρες θα μας αποχαιρετήσει.
Γ.Δ.


Η τρύπα της ΔΕΥΑΞ και η άμεση ανταπόκριση του Ζερενίδη
Μια μεγάλη τρύπα – παγίδα για τους διερχόμενους οδηγούς βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες στην άσφαλτο της οδού Κλεμανσώ λίγο μετά την Μουφτεία. Η χθεσινή βροχή επιδείνωσε την κατάσταση με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό ατύχημα ενώ όπως μας μετέφεραν διερχόμενοι, κάποιοι είχαν υλικές ζημίες στο όχημα τους. Με τη σειρά μας το μεταφέραμε στον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Ζερενίδη του οποίου η ανταπόκριση ήταν άμεση   και καθοριστική. Δέκα λεπτά αργότερα  μας ενημέρωσε πως η τρύπα ήταν από εργασίες της ΔΕΥΑΞ και πως άμεσα συνεργείο μεταβαίνει στο σημείο για να το αποκαταστήσει.
Είναι πολύ σημαντικό οι υπηρεσίες του δήμου να είναι κοντά στον πολίτη καθημερινά και να δίνουν άμεσες λύσεις.
Μ.Ξ.


Λέω όχι εδώ, προτείνω όμως εκεί


Το σωστό και πολιτικά ορθό έχει κάποιες αρχές. Μία από αυτές είναι πως όταν εκφράζουμε άρνηση για κάποιο θέμα, το σωστό είναι παράλληλα να προτείνουμε μια λύση του θέματος.
Αυτό έκανε με την δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης. Είπε:  «… διαφωνώ με τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη, συμφωνώ όμως και προτείνω για την τοποθέτηση στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ).
Αυτή είναι θέση, άποψη. Δεν είναι σκέτη στείρα άρνηση για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη. Έχει το θάρρος της γνώμης και προτείνει λύση.
Αυτή η καθαρή θέση μας εντυπωσίασε και δημόσια συγχαίρουμε τον Νίκο Ευφραιμίδη. Κι αυτό διότι έτσι πρέπει να λειτουργούν οι δημόσιοι άνδρες.
Γ.Δ.


Είναι το θέμα
Είναι το θέμα των ημερών, είτε συμφωνούμε είτε όχι. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τα εμβόλια. Αυτά που θα μας απαλλάξουν και «ελευθερώσουν»  από όλο αυτό το άσχημο και βαρύ κλίμα που ζούμε μήνες τώρα.
Λοιπόν, για τους αμφισβητίες που βιάστηκαν, η απάντηση ήρθε και είναι καταλυτική.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Και βέβαια μετά τον Π.Ο.Υ. ακολούθησε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός που είχε την ίδια άποψη.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που καλό είναι να την μάθουμε.
Η εταιρεία έχει αναγγείλει πως θα προμηθεύσει την Ευρώπη με πολύ λιγότερες δόσεις απ’ όσες είχε δεσμευτεί στη συμφωνία της.
Κόντρα μεγάλη, συμφέροντα τεράστια, ανάγκη μεγάλη της Ε.Ε. για εμβόλια, άρνηση από την Astrazeneca και εγωισμοί.
Ο λαός μας όλο αυτό το λέει «μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια…»
Γ.Δ.


Η κοινωνία μπούχτισε
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι απλά. Απεναντίας, είναι πολύ άσχημα. Αντί της μείωσης των κρουσμάτων και των θανάτων, έχουμε αύξηση σε πρωτοφανή αριθμό.
Από την άλλη, οι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, ξενοδόχοι, θέλουν να ξεμπλέξουν από αυτή την κατάσταση.
Θέλουν ν’ ανοίξουν τις δουλειές τους, να επιστρέψουν στον κανονικό τους ρυθμό, να δουν τι θα γίνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις, να δουν το εργασιακό τους μέλλον.
Πάντα υποστηρίζαμε πως η οικονομία είναι το Α και το Ω, τόσο για τους πολίτες όσο και για τη χώρα.
Σίγουρα υπάρχει θέμα με τον κορωνοϊό. Αυτό όμως σε λίγο θα έχει τελειώσει και τότε η ζωή, η οικονομία, το μέλλον θα πρέπει να συνεχίσουν.
Λόγια απλά και αληθινά.
Γ.Δ.


Με 1.500 κρούσματα μας έκλεισαν με 3.200 μας ανοίγουν!
Μάλλον έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια οι ειδικοί και οι πολιτικοί με το θέμα της πανδημίας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πέρσι τον Μάρτιο είχαμε το πιο σκληρό lockdown με κάτω από 100 κρούσματα και κάτω από 10 θανάτους. Τον Νοέμβριο μας έκλεισαν με 1.500 και τώρα που έχουμε πάνω από 3.000 αποφάσισαν να μας ανοίξουν. Πέρσι τον Μάρτιο τα μέτρα λειτούργησαν αλλά τώρα όχι. Τι φταίει; Μία εξήγηση είναι ότι δεν τηρούνται όπως πέρσι γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και τα αμφισβητεί. Το μόνο θετικό είναι ότι φέτος υπάρχει εμβόλιο που δίνει ελπίδα και χτίζει σιγά σιγά την ανοσία. Ο άλλος λόγος που μας ανοίγουν είναι ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια στην οικονομία. Ουσιαστικά επιχειρούν μια αποσυμπίεση, μια εκτόνωση γιατί πλέον το lockdown  είναι φανερό ότι δεν λειτούργησε.
Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη ευτυχώς δεν έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου προς το παρόν και ήδη έχουμε μια εβδομάδα από την Κυριακή της Αποκριάς!
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πληρώσουμε των συνωστισμό της ημέρα γιατί θα ήταν ολέθριο για την κοινωνία και την οικονομία του νομού μας.
Μ.Ξ.


Εμφάνιση λύκου και αρκούδας
Διατηρώ πάντα μια επιφυλακτικότητα σε κάποιες φήμες που προέρχονται από ανθρώπους που αγνοούν βασικές γνώσεις για τη ζωή και τον τρόπο λειτουργίας των άγριων ζώων.
Πριν καιρό κάποιοι ανεύθυνα διέδωσαν την φήμη πως στην περιοχή της Θηλιάς κυκλοφορούσε αρκούδα με τα δύο αρκουδάκια της. Φυσικά αρκούδα δεν είδαν. Το  συμπέραναν από τα πατήματα…
Προχθές, κυκλοφόρησε μια άλλη φήμη πως κάποιοι «είδαν» λύκο στην περιοχή της Παλιάς Χρύσας. Εδώ πράγματι «κάτι»  είδαν, αλλά αυτό που είδαν ήταν ένα λυκόσκυλο που το νόμισαν για λύκο!
Και τώρα κάποια πράγματα από την άγρια ζωή. Τα αγρίμια που ζουν στα βουνά της Ροδόπης, δεν έχουν κανένα λόγο να κατεβούν τόσο χαμηλά. Όταν μάλιστα έχουν και μικρά.
Παράδειγμα: κυνηγοί αγριογούρουνων που χρόνια είναι στα βουνά, ΔΕΝ έχουν δει ακόμη αρκούδα που είναι και η περιοχή της. Κι αυτό, διότι τα άγρια ζώα όταν ακούσουν ή μυρίσουν ξένη παρουσία φεύγουν.
Μετά, στα βουνά της Ροδόπης τροφή υπάρχει άφθονη, τι να ψάξει να βρει τόσο χαμηλά;
Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι αθώες μεν, αλλά φαντασιώσεις.
-Ρωτήστε τους ορειβάτες.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…