Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

0

Εντός του Μαρτίου ξεκινά ο συμψηφισμός του 12%
Στην φάση της αξιολόγησης από τον ΟΑΕΔ βρίσκονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων δικαιούχων του 12% και της ρύθμισης του συμψηφισμού. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη  και από την ΝΔ και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ που το κατήργησε (νόμος Σταθάκη), Παρότι χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες με παλινωδίες ,ατέλειωτες ΚΥΑ και τροπολογίες οι αιτήσεις έγιναν και ο ΟΑΕΔ τις επεξεργάζεται. Παρότι ο Διευθυντής του ΟΑΕΔ έχει ενημερώσει τους φορείς της Θράκης ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στον Οργανισμό ίσως καθυστερήσει ο συμψηφισμός τους υποσχέθηκε ότι μέσα στον Μάρτη θα αρχίσουν να ταχτοποιούνται με συμψηφισμό οι εισφορές των επιχειρήσεων και όσοι δεν έχουν οφειλές θα καλύψουν τις μελλοντικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ ή στην Εφορία.
Μ.Ξ.


…Έξυπνα Μέτρα
Οι νέες κυβερνητικές αποφάσεις ως προς τα επιπλέον μέτρα γέμισαν δυσφορία και αυτό εκφράστηκε τόσο από φορείς, όσο και από πολίτες.
Δεν είναι μόνο η κούραση που είναι αδιαμφισβήτητη από το μακρύ lockdown, αλλά και η αίσθηση ότι οι αποφάσεις αφορούν, ξεκινούν και τελειώνουν στην Αθήνα.
Και οι περιφερειακές πόλεις, πολύ δε περισσότερο οι οικισμοί προσπαθούν να «χωρέσουν» σε όσα έχουν αποφασιστεί.
Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι η πλειονότητα του πληθυσμού ζει στην Αττική, γνωρίζουμε επίσης ότι η περιοχή πιέζεται ιδιαίτερα από την επιδημιολογία, αλλά η δοκιμασία μας αφορά όλους. Και για κανέναν δεν είναι πιο σημαντικό απ’ ότι για τον άλλο.
Ε.Δ.


Σφίξαν τα πράγματα
Βαθύ κόκκινο και σκέτο κόκκινο σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ήταν αναμενόμενη εξέλιξη αυτό που ακολούθησε. Δηλαδή νέοι περιορισμοί στους κωδικούς sms και νέα μέτρα μέχρι 16 Μαρτίου.
Από την άλλη το Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και εκεί κινούνται σε οριακό επίπεδο και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα.
Όταν λοιπόν εμείς οι πολίτες δεν πειθαρχούμε συνολικά και υπάρχουν συνέχεια νέα κρούσματα, ας το χωνέψουμε, από αυτήν την ιστορία θ’ αργήσουμε να βγούμε. Γι’ αυτό ας σταματήσουν τα παράπονα κι ας σκεφτούμε τις υποχρεώσεις μας και τις ευθύνες μας.
-Επιτέλους δεν έχουμε μόνον δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις.
Γ.Δ.


Πεισμονή
Αρχέγονη διαίσθηση
επανέρχεται στη θύμηση.
Αναρωτιέσαι, μην κάνεις λάθος,
δύνασαι ευκαιρία να δώσεις.
Ακροβατείς στο πριν και στο μετά.
Ποια σκέψη και ποιος λογισμός επικρατούν στο ένστικτό σου;
Η μοίρα προπορεύεται
δείχνοντάς σε τα ίχνη
που καλείσαι να βαδίσεις,
μα εσύ,
δεν τη λογίζεις
την αρνείσαι
και βήμα στη ζωή σου καθορίζεις…

Αναστασία – Νατάσα Μακρή


CITIBILL
Να παινέψουμε το σπίτι μας γιατί διαφορετικά θα πέσει να μας πλακώσει κι αυτό δεν είναι σωστό. Για το επιχειρείν της Ξάνθης η εισαγωγή.
Δυο λόγια για την εφαρμογή citibill, που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη αλλά σταδιακά, έχει επεκταθεί αναλαμβάνοντας δράσεις σε δεκάδες ιδιωτικούς, δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς πανελλαδικά.
Η επιχείρηση που είχε την ιδέα και της έδωσε “σάρκα και οστά” σε έναν κλάδο αιχμής, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και η παραγωγή λογισμικών,  προσφέρει τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της, σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, μεμέριμνα για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ολοκληρωμένων προτάσεων και λύσεων για e-ραντεβού και μιας σειράς άλλων εφαρμογών.
Για μας, που επιθυμούμε πάντα να βρισκόμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων του τόπου μας, η αναπτυξιακή αυτή προοπτική, αποτελεί ένα σημαντικό και αξιέπαινο παράδειγμα.
Στους δε συντελεστές και τον επικεφαλής Δημ. Βεζέρη ευχές για δύναμη και νέες επιτυχίες.
Γ.Δ.


Αφέλεια ή…
Πώς να την χαρακτηρίσει κανείς την ενέργεια εκείνη που ο δράστης μιας παράνομης πράξης, ο ίδιος κοινοποιεί δημόσια την παρανομία του;
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την γνωστή νεανική λέξη-ψωμοτύρι, αλλά δεν το κρύβω ότι μου’ ρθε στο μυαλό.
Έγινε αρραβώνας στη Μύκη κατά πως λέει η είδηση οι παρευρισκόμενοι στην τελετή ανάρτησαν φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να παρέμβει Εισαγγελέας και να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.
Μόνοι τους δηλαδή, οι αφελείς, έβγαλαν τα μάτια τους.
Κι αυτές οι ενέργειες δεν είναι σπάνιες. Συμβαίνουν συχνά και «πληρώνουν»  τη νύφη στο τέλος ακριβά.
-Όποιος λοιπόν δεν έχει μυαλό θα πληρώσει μεν τα ευρώ, αλλά τον ιό που καραδοκεί, γιατί τον ξεχνούν;
Γ.Δ.


Γλώσσα γραπτή
Λεκτικές επιλογές ως προς τα ζητήματα φύλου που δεν μπορώ εύκολα να δεχτώ διότι μ’ ενοχλεί η προσπάθεια διαχωρισμού ανδρών-γυναικών.
Διαβάζω κείμενα π.χ. συναντώ: αδιάφορος/ρη, αόρατος/τη, συνάδελφοι/σες, όσοι/ες…
Αυτή η έντονη προσπάθεια να αποτυπώνονται και τα δύο γένη, κάπου «κόβει» το κείμενο το οποίο χάνει την αρμονία του.
Όταν γράφουμε «οι μαθητές σχόλασαν»  γιατί θα πρέπει να γράφουμε «και οι μαθήτριες;» .
Τι διαφορετικό λέμε, τι διαφορετικό εννοούμε;
Η απάντηση είναι «τίποτε»!
Άρα, εφαρμόζεται από κάποιους αυτή η μορφή της γραφής για να τονισθεί η διαφορετικότητα και η επίδειξη ενός προοδευτισμού που επιδεικνύεται στα γραπτά κείμενα μόνον.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Λίγα λόγια από την στήλη για την αγαπημένη μας ομάδα την Ξάνθη.
Κατ’ αρχάς θεωρούμε πως η επιλογή του κ.Τεννέ ως προπονητή είναι σωστή. Διαθέτει εμπειρία, γνωρίζει τον χώρο και με λίγη τύχη που πάντα χρειάζεται, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Γνωρίζουμε πως ο Μπάμπης Τεννές έχει ανεβάσει αρκετές ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα γίνει και τώρα.
Αρκεί αυτό να το πιστέψουν και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής την αξία τους ως σύνολο. Μάλιστα επιθετικά υπάρχει δυσκολία στο να έρθει το γκολ.
Τέλος πάντων. Ακόμη υπάρχει χρόνος. Όχι αρκετός, αλλά υπάρχει για να γίνει η ανατροπή και η ομάδα να δείξει την αξία της κι ανέβει κατηγορία. Εκεί όπου η Ξάνθη πρέπει να βρίσκεται.
Γ.Δ.


Κινείται δραστήρια ο Κοντός
Ο Αλέξανδρος Κοντός κατά τη δική μου άποψη όπως και αρκετών άλλων, αποτελεί ένα πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.
Ένα άτομο που ζει τις αγωνίες των κατοίκων, που βιώνει τον αγώνα που κάνει ο Ξανθιώτης της πόλης και της υπαίθρου.
Αυτά, αποτελούν στοιχεία του χαρακτήρα του γι΄αυτό με κάθε ευκαιρία συμμετέχει βοηθώντας με την πείρα και τις γνώσεις του στο να προωθηθούν και επιλυθούν σοβαρά θέματα του νομού.
Αυτό αποδεικνύει αφενός το ενδιαφέρον του αλλά και αφετέρου πως εκτιμά την χρησιμότητά του, πως δύναται να προσφέρει στον τόπο του.
Είναι ένας σύγχρονος Κιγκινάτος που ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πατρίδας του.
Γ.Δ.


Η ισχύς εν τη ενώσει
Σε ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών οδηγεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) και του ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας).
Όπως έγινε γνωστό, ύστερα από ουσιαστικό διάλογο και από τις δύο πλευρές, επιτεύχθηκε η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς υπήρξε σύγκλιση απόψεων.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ενοποιείται το συνεταιριστικό κίνημα ύστερα από σχεδόν μια πενταετία.
Όπως τόνισε ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, η ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης όλων των αγροτικών συνεταιρισμών βάζει τέλος στις χρόνιες παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πληρέστερη εκπροσώπηση των αγροτών και την ανάδειξη μιας νέας υγιούς συνεταιριστικότητας.
-Έτσι δικαιώνεται το λεχθέν «η ισχύς εν τη ενώσει»  και ως εκ τούτου συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…