Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

0

«Με την ψυχή στο στόμα»
Αγαπητός φίλος, πολλά χρόνια κοντά στην ΠΑΕ, μου την είχε στημένη πρωί-πρωί για το φιλικό δούλεμα για την ομάδα μας.
«Ευτυχώς που κέρδισε, έστω με την ψυχή στο στόμα», άρχισε ο μπαγάσας το γάζωμα για την άσχημη απόδοση της Ξάνθης στο παιγνίδι με τη Δόξα προχθές.
Από την άλλη, γελούσε με την αφέλειά μου να πιστεύω πως αυτό το σύνολο μπορεί να διορθωθεί και να παίξει σωστό παιγνίδι.
Του ανέφερα τον νέο προπονητή που προσλήφθηκε και η απάντησή του με προβλημάτισε  γιατί υποστήριξε πως «είναι αργά, αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, μη σου πω από την αρχή».
Παρόλα αυτά, προσωπικά ελπίζω για θετική εξέλιξη και διάψευση αυτών και δικαίωση όλων των υπόλοιπων αγνών φιλάθλων.
Γ.Δ.


Να πέσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση
Οφειλόμενη εξήγηση. Σίγουρα για κάθε πράξη υπάρχει μια αιτία. Όμως στη ζυγαριά θα ‘πρέπε να μπει η λογική και το αποτέλεσμα για τον τόπο, για την ίδια τη ζωή όλων.
Οι ακραίες φωνές απ’ όλες τις πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν. Αρκετή ζημιά έκαναν. Οφείλουν όλοι οι συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους να χαμηλώσουν τους τόνους, να μειώσουν τις εντάσεις του πάθους.
Πολιτεία, κόμματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ας μαζέψουν τις σημαίες, κι ας επιστρέψουν στις συζητήσεις για να λυθούν όλα όσα πρέπει. Με διάλογο και λογική.
-Πότε αλήθεια θα κατακτήσουμε το διάλογο στις μεταξύ μας σχέσεις; Τι ακριβώς μας χωρίζει;
Γ.Δ.


Δεν καταλαβαίνουν ότι διχάζουν;
Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνονται πως ο ακραίος λόγος γίνεται αιτία διχασμού;
Λόγος απαξιωτικός, χυδαίος, εκφράσεις που πίστευες πως είχαν ξεχαστεί για πάντα και τώρα τις ακούς και πάλι να εκφέρονται από στόματα που δεν το περίμενες.
Αλήθεια τι καλό μπορεί να προσδοκά κανείς απ’ όλο αυτό το κλίμα;  Που μπορείς να ελπίζεις πως ο νεοέλληνας θα στοχαστεί πως λάθη παρόμοια ακριβά τα έχει πληρώσει;
Είναι μια λυπηρή εξέλιξη που στο τέλος μένουν τα σκληρά λόγια, τα χυδαία, του διχασμού.
Γ.Δ.


Τόσος φανατισμός;
Για άλλη μια φορά διαπιστώνει κάποιος αμέτοχος παρατηρητής των τελευταίων γεγονότων πως επικρατεί ένας ανερμήνευτος φανατισμός.
Και βέβαια, εύλογα διερωτάται, πώς, από πού ξεκινάει όλο αυτό;
Πού κατευθύνεται, λύνει κάτι στις ανθρώπινες σχέσεις;
Απαντώ. Όχι. Δεν λύνει.
Απεναντίας μπερδεύει περισσότερο την όλη ιστορία.
Γ.Δ.


Χτυπούν τον Περιφερειακό Τύπο
Στόχο το έχουν βάλει, όλες οι κυβερνήσεις, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, να χτυπούν τον Περιφερειακό Τύπο χρησιμοποιώντας κάθε ανόητη και αστήρικτη δικαιολογία πως δήθεν τους δεσμεύει η Ε.Ε.
Πρόκειται για χοντρά ψέματα. Η Ευρώπη όχι μόνο δεν είναι απέναντι στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Τύπο, αλλά με αποφάσεις και μέτρα συγκεκριμένα τον στηρίζει.
Στο φύλλο της Πέμπτης, χθες, στη στήλη ΓΝΩΜΗ στην 2η σελίδα δημοσιεύσαμε άρθρο του Αντώνη Σκαμνάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να διαβαστεί για να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζουμε, καθώς επίσης για τον ρόλο και την αποστολή στην κοινωνία και τη Δημοκρατία των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης.
Γ.Δ.


«Αρχή άνδρα δείκνυσιν» (Πιττακού του Μυτιληναίου)
Από τότε, από την αρχαιότητα ακόμη, το ρητό «Αρχή άνδρα δείκνυσιν» καθιερώθηκε και έφθασε μέχρι τις μέρες μας.
Κι αυτό, διότι οι τρεις αυτές λέξεις του Πιττακού αποδίδουν και μετουσιώνουν τις ευθύνες του ατόμου αυτού που αναλαμβάνει ένα αξίωμα της πολιτείας και πως στη συνέχεια συμπεριφέρεται και ασκεί την εξουσία.
Η άσκηση αυτής της εξουσίας λοιπόν είναι το κριτήριο.
Εάν δηλαδή λειτουργεί με αλαζονεία ή την χρησιμοποιεί υπέρ της ευημερίας του τόπου και του λαού.
Οφείλουν ως εκ τούτου οι κατέχοντες την εξουσία να είναι προσεκτικοί και να την ασκούν υπέρ των πολλών με αγάπη και ευαισθησία, με πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς.
Έτσι, μ’ αυτές τις ενέργειες, μένουν στην ιστορία και τις καρδιές των ανθρώπων του τόπου τους.
-Διαφορετικά…
Γ.Δ.


Ναι, γιατί όχι;
Πάντα υποστήριζε η εφημερίδα μας πως η εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει ν’ αξιοποιήσει την περιουσία της και πως θα πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Το δεύτερο μέσω του πρώτου.
Γι΄αυτό και με ικανοποίηση είδαμε την είδηση πως ξεκινά η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με προσκλήσεις ενδιαφέροντος για 38 ακίνητα.
Ακίνητα αξίας που μάλλον θα προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές διότι πρόκειται για οικόπεδα εντός του αστικού ιστού ή άλλα παραθαλάσσια για τουριστική επένδυση.
Προφανώς σε ανάλογη αξιοποίηση της περιουσίας της μπορεί να προχωρήσει και η Μητρόπολη Ξάνθης. Το να κατέχει ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν καμία πρόσοδο σίγουρα δεν είναι λογικό.
Πάντως η αρχή θα γίνει από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Γ.Δ.


Και απόγευμα στη ΔΕΗ Ξάνθης
Στη λίστα των καταστημάτων της ΔΕΗ με εκείνα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο προστέθηκε κι αυτό της Ξάνθης μαζί μ’ αυτά του Αγρινίου, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και Νέας Ιωνίας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κατάστημα τώρα θ’ ανοίγει στις 7.30 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ.
Εντός του διευρυμένου ωραρίου οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν με ευκολία και ασφάλεια, χωρίς αναμονή για οποιοδήποτε εμπορικό θέμα, όπως αλλαγή ονόματος στον λογαριασμό (υπογραφή νέου συμβολαίου), διευκρινήσεις για τον λογαριασμό τους, αλλαγή τιμολογίου.
Σημειώνεται ότι οι πληρωμές στα συγκεκριμένα καταστήματα από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες κι όχι με μετρητά. Παράλληλα, σε αυτά τα σημεία πώλησης, οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και με ηλεκτρονικό ραντεβού από τις 8 το πρωί ως τις 7.30 το απόγευμα.
Γ.Δ.


«Metoo» και η Ματθίλδη Μαγγίρα
Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έπεσε και η Ξανθιώτισσα ηθοποιός Ματθίλδη Μαγγίρα και μάλιστα όταν ήταν 18 και στην Ξάνθη. Όπως η ίδια αποκάλυψε θύτης ήταν ο βοηθός πολύ γνωστού πρωταγωνιστή  που δεν βρίσκεται στην ζωή και  είχε έλθει τότε στην Ξάνθη ως καλεσμένος του ερασιτεχνικού θεατρικού συλλόγου που διοργάνωσε ένα χορό. Η Ματθίλδη ως  μέλος του συλλόγου θα έκανε  κάποιες μιμήσεις όπως με μεγάλη επιτυχία συνεχίζει να κάνει. Για την σκηνή της παρενόχλησης είπε: «Μου ζήτησαν να πάω στο ξενοδοχείο για να τους δείξω όσα επρόκειτο να παρουσιάσω. Αρχικά αντέδρασα και είπα στον υπεύθυνο ”αφού είναι καλεσμένοι μας, θα δουν τα κομμάτια μου κατά τη διάρκεια του χορού”.Τέλος πάντων, για να μη χαλάσω το χατίρι κανενός, πήγα στο ξενοδοχείο. Εκεί ο βοηθός του ηθοποιού κλείδωσε την πόρτα του δωματίου χωρίς να το καταλάβω και άρχισε να με χαϊδεύει λέγοντάς μου «Μα τι ταλαντούχα είσαι». Αντέδρασα άμεσα και του ζήτησα να πάρει το χέρι του από πάνω μου. Τότε ξεκίνησε να αυτοϊκανοποιείται και μου έλεγε «Σε παρακαλώ, άσε με να σε κοιτάω». Έκλαιγα και έψαχνα τρόπο να φύγω από το δωμάτιο. Μέχρι και να πηδήξω από το μπαλκόνι σκέφτηκα. Στο τέλος κατάφερα να βγω. Σοκαρισμένη και ταραγμένη, πήγα κατευθείαν και το είπα και στον πρόεδρο του συλλόγου και στον πατέρα μου. Το βράδυ ο χορός έγινε κανονικά. Αυτός καθόταν δίπλα στο μεγάλο όνομα και με ανέβασαν να κάνω το νούμερο μου, σαν να μη συνέβη τίποτα».
Αυτό όπως είπε την σημάδεψε σε σημείο να κάνει ψυχοθεραπεία για να το ξεπεράσει.
Όλα στο φως Ματθίλδη Μαγγίρα! Είμαστε  μαζί σου!
Μ.Ξ.


Χιόνι στα ορεινά Μάρτη μήνα
«Μάρτης γδάρτης και παλουκοκάφτης» και  εκεί που είπαμε ήρθε η Άνοιξη άλλαξε ο καιρός! Κρύο στην Ξάνθη χθες γιατί χιόνισε στα ορεινά. Όπως μάθαμε στον δήμο Μύκης χιόνισε στα ορεινά χωριά Δημάριο, Πάχνη και Αιμόνιο. Ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Γιουρούκ Σαλή μας είπε ότι από νωρίς το πρωί 3 αλατιέρες του δήμου πήγανε στα χωριά αυτά και άνοιξαν τους δρόμους . Μάλιστα μια μικρή μπήκε και στις γειτονιές του Δημάριου.  Οπότε κανένα πρόβλημα στο δήμο Μύκης.
Πολύ χιόνι έπεσε και στο Λειβαδίτη αλλά και στο Δασικό χωριό και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Η χιονόπτωση  ήταν ισχυρή κ αι κινητοποιήθηκαν συνεργεία καθαρισμού του δήμου, για να ανοίξουν τον δρόμο. Φαίνεται πως ο χειμώνας  επιμένει στη ορεινή Ξάνθη
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…