Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πως δουλεύει ένας οργανωμένος γειτονικός Δήμος

Πως δουλεύει ένας οργανωμένος γειτονικός Δήμος

0

Βασικό ζήτημα για να πετύχεις και να μπορέσεις να δώσεις μια άλλη εικόνα στη πόλη που διοικείς είναι ο τρόπος λειτουργίας, οργάνωσης και ο προγραμματισμός του ιδίου του Δήμαρχου. Συγκεκριμένα η διεύθυνση προγραμματισμού είναι η ατμομηχανή του κάθε Δήμου που δουλεύει με σκοπό να φέρει επενδύσεις μέσω προγραμμάτων στη πόλη. Στη διπλανή πόλη της Καβάλας η διεύθυνση προγραμματισμού απαρτίζεται από 5-6 άτομα, ενώ στην πόλη της Ξάνθης τα άτομα για τον ίδιο σκοπό είναι μόνο 2.

Γενική γραμματέας του Δήμου Καβάλας επιλέχτηκε από τον ίδιο τον κο Μουριάδη Δήμαρχο Καβάλας η κα Ταβουλτζίδου, με μεγάλη εμπειρία στο Κοινωνικό Ταμείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την θητεία της στη διαχειριστική αρχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οι Σύμβουλοι που επέλεξε ο Δήμαρχος δεν ήταν εξυπηρετήσεις σε φίλους και γνωστούς. Ήταν νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο, με σκοπό να δώσουν ώθηση στην πόλη.

Ο κος Πεταμίδης είναι πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θάσου και πολιτικός μηχανικός, με τεράστια εμπειρία στα συγκοινωνιακά έργα και μεγάλη παρακαταθήκη έργων στο νησί της Θάσου.

Η κα Χατζηβαρίτη, υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ,έχει άμεση συνεργασία με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το LSE στα οικονομικά.

Η κα Σαμουρκασίδου, επίσης μηχανικός, έχει περάσει από θέσεις, όπως Senior Research Associate στη Unesco Con-E-Ect «Διατήρηση και οικοτουρισμός στα παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα» και Senior Research Associate στο Development LAB«Areas of Research & Expertise: European Union, Monetary Policies, Cohesion Policy, Territorial Planning, Local Development, Public Policy Reforms».

Ο κος Μαυρίδης είναι άριστος γνώστης των υδραυλικών έργων σαν μηχανικός.

Τα αποτέλεσμα των παραπάνω επίλογων του Δήμαρχου, κου Μουριάδη, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα «Έργα που τρέχουν σε κάθε Δήμο αυτή τη στιγμή». Οι πληροφορίες είναι από τη διαχειριστική αρχή που η έδρα της είναι στην Κομοτηνή, από το ΠΕΠ 2014 – 2020.

Πόσο ηθικό είναι οι σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης να εργάζονται από τις 9:00 έως τις 13:00 και αυτό α λά καρτ και να πληρώνονται για όλο το μήνα τους; Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει στο διαύγεια μια, μια όχι δυο, εγκρίσεις μετακίνησης είτε στην Αθήνα για συναντήσεις με Γενικούς Γραμματείς για προγράμματα τομεακά, είτε στην Ευρώπη για να φέρουν ιδέες και τρόπους καλής λειτουργίας;

Για μας τους απλούς πολίτες μιας κοινωνίας στη οποία συμμετέχουμε και ζούμε, που δουλεύουμε και διασκεδάζουμε τέτοιες λογικές και αποτελέσματα δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους.

Δεν υπάρχει καμιά ουσία στο να αντιπολιτεύεσαι χωρίς αντεπιχειρήματα το σημερινό Δήμαρχο, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο και βολικό.

Η σημερινή εικόνα του Δήμου συνολικά είναι αυτή που βγαίνει μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δημοτικοί σύμβουλοι να βγάζουν ανακοινώσεις παραίτησης, διότι η ηθική τους υπόσταση δεν αντέχει άλλο αυτά που συμβαίνουν και αποφάσεις αναθέσεων χωρίς στόχευση για την ανάπτυξη της πόλης. Αντιδήμαρχοι να καταφέρονται εναντίον συναδέλφων με τρόπο, απαξιωτικό, τρόπο που ειλικρινά δε συναντάς ούτε σε οπαδικές συζητήσεις.

Δυστυχώς η εικόνα αυτή δύσκολα θα αλλάξει. Με την πολιτική ανωριμότητα και το πολιτικό οχαδερφισμό της σημερινής διοίκησης η πόλη θα μοιάζει ίδια και χειρότερη το 2023. Πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε στη διοίκηση έναν άλλο δρόμο, το δρόμο της συνέργειας, του οράματος, των έργων στη πράξη, της νόμιμης οδού που πρέπει να οδεύει μια ηθικά και ταυτόχρονα θεσμική και σύννομη διοίκηση. Αν συνεχίσει στο δρόμο που έχει ήδη χαράξει και ακολουθεί με κλειστά τα μάτια, η ευθύνη θα είναι εξολοκλήρου δική της.

Παναγιώτης Δαβιτίδης
Πολιτικός μηχανικός

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Πάνος Δαβιτίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…