Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παρέμβαση από την «Ελπίδα» για τις «Ειδικές Αποστολές»

Παρέμβαση από την «Ελπίδα» για τις «Ειδικές Αποστολές»

0

Εκφράζεται δυσαρέσκεια γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η στάση των Ρομά, ως ξεχωριστή κοινότητα της μειονότητας της Θράκης

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα» εκφράζει με ανακοίνωσή του την ενόχληση των μελών του για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθη η στάση των Ρομά στο αφιέρωμα της ΕΡΤ για τη μειονότητα της Θράκης, μέσω της ερευνητικής εκπομπής «Ειδικές Αποστολές.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ο κ. Πιέρρος Τζανετάκος παρουσίασε επιγραμματικά την ιστορία της μειονότητας και ανέφερε ότι η ελληνική διοίκηση έχει αναγνωρίσει τους Πομάκους και τους Ρομά ως ξεχωριστές κοινότητες μέσα στην μειονότητα.

«Εντούτοις, όλοι όσοι μίλησαν στην εκπομπή εκ μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, και εκφράζουν την ελπίδα ότι μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», σημειώνει ο σύλλογος, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τζανετάκος αναφέρει ότι το ισχυρό στοιχείο της μειονότητας δεν δέχεται την ταυτοτική διάκριση των υπολοίπων, αλλά αποκλείοντας τις φωνές των Πομάκων και των Ρομά, η εκπομπή δίνει την εντύπωση, ίσως ακουσίως, πως δέχεται αυτήν την άποψη. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνει αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι να μιλάνε για όλη την μειονότητα. Οι Πομάκοι, οι Ρομά, και οι περίπου χίλιοι Αφροέλληνες της Ξάνθης είναι κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά δεν έχουν κανένα κοινό πολιτισμικό ή άλλο στοιχείο με την Τουρκία. Ένα από τα κύρια θέματα για το ΚΙΕΦ, το κόμμα αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, όπως λένε στην εκπομπή, είναι να διατηρήσουν τα μειονοτικά σχολεία που διδάσκουν τουρκικά και δίνεται ισχυρή έμφαση στην ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…