Μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο πρόεδρός τουΚ. Κουρτίδης απαντά και εγγράφως στην κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης
Επιμένει ότι ο φορέας κατάρτισης παράγει έργο. Τη νομοθεσία του Καλλικράτη που προβλέπει συγκεκριμένο ορίζοντα ζωής και άρα περιορισμένη… ανάπτυξη επικαλείται η Περιφερειακή Σύνθεση
Δεν φαίνεται διατεθειμένη η μείζων αντιπολίτευση της Περιφέρειας να εξαντλήσει το ζήτημα της λειτουργίας του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης μέσω την επερώτησης που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Παρασκευή. Αντιστοίχως και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού ΚΕΚ Κώστας Κουρτίδης επιμένει να προασπίζεται το έργο και τη λειτουργία του νομικού προσώπου, παρότι είναι περιορισμένο τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Κουρτίδης επέλεξε να απαντήσει και εγγράφως και δημόσια στην Περιφερειακή Σύνθεση, εξαίροντας το πρόγραμμα για τον covid-19που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΔΠΘ, και εκφράζοντας την ενόχλησή του για τις αιχμές της αντιπολίτευσης ως προς τις αμοιβές που καταγράφηκαν στον απολογισμό. Ο ίδιος σημείωσε αναλυτικά, «όταν ανέλαβα πρόεδρος διαπίστωσα, ότι το ΚΕΚ Ξάνθης δεν είχε προσωπικό, είχε παλαιό υλικό από τη δεκαετία 1990 και ελάχιστα χρήματα. Είναι όμως το μοναδικό Νομαρχιακό ΚΕΚ της Περιφέρειας, που κρατήθηκε, ενώ όλα τα άλλα έχουν κλείσει. Προσπαθούμε να το αναπτύξουμε και να το κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να επενδυθούν χρήματα σε αυτό, διότι επιτελεί κοινωνικό έργο και ενισχύει επιμορφώνοντας τον ανώνυμο Ξανθιώτη εργαζόμενο και μικροεπιχειρηματία, ενώ αυτοί που κάνουν την ερώτηση έθεσαν ξεκάθαρα θέμα διακοπής της λειτουργίας του. Τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, το λειτουργήσαμε και βγάλαμε πρόγραμμα για το covid-19, το οποίο και εκτελέστηκε μαζί με τους καθηγητές του ΔΠΘ. Ενημερώθηκε, προσκλήθηκε και υποσχέθηκε να βοηθήσει και ο κος Τοψίδης και όλοι γνώριζαν, ότι κάνουμε έργο και δε μένουμε στα λόγια.
Πρώτη η μείζων αντιπολίτευση στα ΜΜΕ, πριν τη συζήτηση της ερώτησης στο αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησε σκόπιμα για αμοιβές, που δεν ελήφθησαν όμως ποτέ και άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα. Ανέφερε ξερά ένα ποσό χωρίς να διευκρινίσει, ενώ το γνώριζε, ότι αφορά την αμοιβή όλου του ΔΣ και όχι του Προέδρου και αφορά διάστημα πλέον του ενός έτους. Δεν ανέφερε επίσης, ότι αποδέχθηκαν και ψήφισαν το αντίστοιχο προϋπολογισμένο ποσό πέρσι στο αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι μέχρι σήμερα, δεν ζήτησαν ποτέ την κατάργηση των αμοιβών. Είναι ψευδής η αναφορά, ότι έκαναν σε εμένα δήθεν πρόταση να εισηγηθώ την κατάργηση των αμοιβών του ΔΣ και δεν το έκανα δεκτό. Αρμόδιο όργανο για την κατάργηση είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα οποιασδήποτε παράταξης. Τέτοιο αίτημα δεν έγινε ποτέ και όλα αυτά δείχνουν μία παλιάς κοπής αντιπολιτευτική νοοτροπία.
Εμείς και πρόγραμμα επιμόρφωσης βγάλαμε και εκσυγχρονίζουμε το υλικό και ξεχνάμε τις αμοιβές μας και κρατούμε ανοικτό το ΚΕΚ. Κοιτώντας μπροστά, συνεχίζουμε δυναμικά και με πράξεις το αναπτύσσουμε».
Περιφερειακή Σύνθεση: Μερικά πράγματα που είτε δεν ξέρει, είτε κρύβει ο κος Κουρτίδης
Άμεση ήταν η απάντηση από την Περιφερειακή Σύνθεση που κατηγόρησε τον πρόεδρο του Νομαρχιακού ΚΕΚ για απαξίωση του μέλους ΔΣ από την παράταξη και επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία του Καλλικράτη ορίζει ούτως ή άλλως ημερομηνία λήξης για τον φορέα. Αναλυτικά, η παράταξη αναφέρει: «Ο κος Κουρτίδης συνεχίζει να νομίζει ότι μπορεί να μας εμπαίζει και να αναφέρει μισές αλήθειες. Όσα έχουν ειπωθεί είτε στα ΜΜΕ είτε στο περιφερειακό συμβούλιο είναι καταγεγραμμένα και μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του. Για τις αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου είμαστε όλο αυτιά να τον ακούσουμε και να μας πει σε ποιον ή ποιους αφορούν καθώς και τι προσφέρουν για να δικαιούνται αυτής, ειδικότερα τώρα που συζητάμε για μία εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η συνοχή και ‘’επέκταση’’ της παράταξης Μέτιου εμείς θεωρούμε ότι βασίζεται σε υλικές απολαβές, νόμιμες αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο για τον πολίτη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θα ήταν έκπληξη, ευχάριστη, αν ένας τους να μας αποδείκνυε το αντίθετο κάποια στιγμή.
Στους 18 μήνες που διοικεί το Νομαρχιακό ΚΕΚ (ο κος Κουρτίδης), φέρθηκε απαξιωτικά στον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο κο Οδ. Βουρβουκέλη και δεν ενημέρωσε όσον αφορά τις κινήσεις και τις συμβάσεις, τις αμοιβές και τις εισπράξεις οφειλόμενων με σαφή τρόπο και αντισυναδελφικά αρνήθηκε πολλάκις να χορηγήσει αντίγραφα αποφάσεων διοικητικού συμβουλίου και άλλες πληροφορίες που του ζητήθηκαν αποδεικνύοντας έτσι τον «σεβασμό» του στη λειτουργία των οργάνων. Πέραν τούτου ανέφερε ο ίδιος ότι σκοπός του είναι να αναπτύξει το ΚΕΚ και για αυτό απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 20.000 ευρώ κατά την εκτίμηση του.
Δεν ξέρουμε εάν γνωρίζει ότι με βάση τον Ν3852/2010 άλλα και προγενέστερες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, από το 2011 ακόμη, το Νομαρχιακό ΚΕΚ θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί σε εκκαθάριση μετά τη λήξη των προγραμμάτων που εκτελούσε και σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να έχει συμβεί το αργότερο μέχρι την 7η Ιουνίου 2030 (20 χρόνια από την εφαρμογή του σχετικού νόμου). Συνεπώς το Νομαρχιακό ΚΕΚ θα έπρεπε όχι να χρεώνει με οποιασδήποτε μορφής έξοδα την Περιφέρεια αλλά να έχει δρομολογηθεί από τη διοίκηση η παύση λειτουργίας και η εκκαθάριση του. Αυτά με βάση το άρθρο 199 του Ν3852/2010 αλλά και το υπ’ αριθ. 23238/26-07-12 έγγραφο του Τµήµατος Νοµικών Προσώπων, Ιδρυµάτων & Επιχειρήσεων της ∆/νσης Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναφέρεται µε σαφήνεια ότι ‘’σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 199 του Ν. 3852/10 τα ΚΕΚ που έχουν συσταθεί από τις καταργούµενες Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοια κατά την οικεία νοµοθεσία, περιέχονται αυτοδικαίως στις οικείες Περιφέρειες, από την έναρξη της λειτουργίας τους. Τα ανωτέρω ΚΕΚ συνεχίζουν να λειτουργούν µε τη μορφή σύμφωνα µε την οποία ιδρύθηκαν, µέχρι τη λήξη των προγραµµάτων τους.’’
Για άλλη μία φορά μέλη της διοίκησης του κου Μέτιου, επιμένουν να μας κουνάνε το δάχτυλο αντί να ασκούν ουσιαστική διοίκηση και επιδίδονται σε πολυλογίες και ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα, ενίοτε αγνοώντας ακόμη το νόμο και τις σχετικές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου».