Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η χρονιά της πανδημίας στο Νοσοκομείο αναφοράς της ΠΑΜΘ

Η χρονιά της πανδημίας στο Νοσοκομείο αναφοράς της ΠΑΜΘ

0

Στη ΜΕΘ Covid το 2020 νοσηλεύτηκαν 133 ασθενείς, στην ΜΕΛ 195, στις κλινικές Covid 998 ασθενείς και 179 ασθενείς με σκοπό την ιατρική διερεύνηση για κορωνοϊό

 Ο διοικητής Ευάγγελος Ρούφος προέβη σε απολογισμό αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης, τα εργαλεία, τα κονδύλια, τον σχεδιασμό και φυσικά το ανθρώπινο δυναμικό που ανέλαβε την αντιμετώπιση των πρωτοφανών συνθηκών

Σε απολογισμό ενεργειών για το Πανεπιστημιακό γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προέβη ο διοικητής Ευάγγελος Ρούφος, αναφερόμενος σε όλο το πλέγμα των σχεδιασμών και πρωτοβουλιών που πραγματοποιήθηκαν, την πιο κρίσιμη και τεταμένη χρονιά της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται στον απολογισμό, «το ΠΓΝΑ, στις 28/1/2020 επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υγείας ως ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη χώρα. Το γεγονός αυτό επέβαλε την άμεση συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης της Κρίσης και την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων Τριών Φάσεων για την αντιμετώπιση των άμεσων και των έκτακτων μελλοντικών αναγκών.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, στις 3/2/2020 υπό την επιτήρηση του προέδρου του ΕΚΑΒ, κου Ν. Παπαευσταθίου, πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΑ η 1η Πανελλήνια Άσκηση Προσομοίωσης Υποδοχής και Αντιμετώπισης Ύποπτου Περιστατικού με Covid-19, ενώ στις 16/3/2020 το ΠΓΝΑ επισκέφτηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Β. Κικίλιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον βαθμό ετοιμότητας του νοσοκομείου. Στις 2/9/2020 το ΠΓΝΑ επισκέφθηκε ο Αν. Υπουργός Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνης με σκοπό την επιθεώρηση των μέτρων που λήφθηκαν ενόψει του 2ου κύματος της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του νοσοκομείου».

Ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και κλινών νοσηλείας για τον Covid-19

Σταδιακά αναπτύχθηκαν 21 κλίνες ΜΕΘ, 3 θάλαμοι αρνητικής πίεσης στη ΜΕΛ και 118 κλίνες νοσηλείας, σε τέσσερις κλινικές, οι οποίες λόγω των ικανών υποδομών και μέσω του εξελιγμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τους μπορούν να υποστηρίξουν την απομονωμένη νοσηλεία ασθενών.

Μέτρα προστασίας και ελέγχου διασποράς

Αποκατάσταση 18 από τους 24 ανελκυστήρες στο ΠΝΓΑ

Θεσπίστηκαν μέτρα προστασίας για ασθενείς και προσωπικό, εφαρμόζοντας, ταυτόχρονα, μέτρα ελέγχου της διασποράς της λοίμωξης. Καθορίστηκαν διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τοποθετήθηκε θάλαμος απομόνωσης (ISOBOX) παραπλεύρως των ΤΕΠ.

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΓΝΑ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διοικητής, παράλληλα με το υπάρχουν προσωπικό που εργάστηκε νυχθημερόν, μέσα στο 2020 ενισχύθηκε κατά 36 άτομα το ιατρικό προσωπικό, 79 το νοσηλευτικό και 23 το λοιπό προσωπικό.

Η διαχείριση του Covid-19 στο ΠΓΝΑ

Όπως θυμίζει ο κ. Ρούφος, στις 17/3/2020 καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Έβρο και ταυτόχρονα εξετάστηκαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα από όλη τη Θράκη. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΔΠΘ στο ΠΓΝΑ, Πιστοποιημένο Κέντρο Μοριακής Διάγνωσης για το Sars_Cov_2, πραγματοποίησε σχεδόν 49.000 μοριακούς ελέγχους από την εμφάνιση της λοίμωξης στην περιοχή μας μέχρι πρόσφατα. Από αυτούς, οι 30.564 έλεγχοι αφορούσαν σε δείγματα που προήλθαν από νοσηλευτικά ιδρύματα της ευρύτερης περιφέρειας, ενώ οι 17.651 αφορούσαν σε πολίτες ή ασθενείς που προσήλθαν στο ΠΓΝΑ.

Συνολικά, στη ΜΕΘ Covid το 2020 νοσηλεύτηκαν 133 ασθενείς, στην ΜΕΛ 195, στις κλινικές Covid 998 ασθενείς και 179 ασθενείς με σκοπό την ιατρική διερεύνηση για Covid. Επιπλέον, περισσότεροι από 2000 συμπολίτες μας , ασθενείς με κορωνοϊό από όλη την περιφέρεια που παρέμειναν απομονωμένοι στις οικίες τους, παρακολουθήθηκαν και δέχθηκαν ιατρική επίβλεψη από τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Λοιμώξεων και το ιατρικό δυναμικό του ΠΓΝΑ.

Δημιουργήθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για το κοινό -25513 51745- και email επικοινωνίας.

Τέλος, μέσω του ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν κονδύλια ύψους 1.261.148,00€, τα οποία επενδύθηκαν σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Ο διοικητής κ. Ρούφος και ο κ. Τσαλικάκης κατά την έναρξη των εμβολιασμών

Επιτροπή και Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΑ

«Η ΜΕΛ και οι νοσηλευτές Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΑ πρωτοστάτησαν στη διαχείριση της πανδημίας, προσφέροντας υπηρεσίες, τόσο στο πλαίσιο του ΠΓΝΑ, όσο και συνδράμοντας σε μονάδες υγείας της 4ης ΥΠΕ, όπως το Γ.Ν. Διδυμοτείχου και Γ.Ν. Δράμας», ενημέρωσε περαιτέρω ο διοικητής, προσθέτοντας ότι στις 8/1/2021, παρουσία του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κου Δ. Τσαλικάκη, εγκαινιάστηκαν οι 3 εμβολιαστικές γραμμές του ΠΓΝΑ και ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Συμβολικά, το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε ήταν η προϊσταμένη της ΜΕΛ, κα Έλλη Καπετανίδου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη, στους φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίοι με τις δωρεές τους, που ξεπέρασαν τις 200.000€, ενίσχυσαν το έργο του Νοσοκομείου.

Στον απολογισμό επεσήμανε ακόμη ότι, «η επιβεβλημένη, λόγω πανδημίας, αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων, η μείωση των τακτικών εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων, αν και ανέκοψε τον ρυθμό επισκεψιμότητας των ασθενών στο ΠΓΝΑ, ωστόσο σε όλα τα χρόνια, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά στο ΠΓΝΑ παρασχέθηκαν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την προστασία των ασθενών», ενώ ανέφερε ότι κατά το 2020, λειτούργησαν στο ΠΓΝΑ 3 νέα Ειδικά Ιατρεία, Παιδοορθοπαιδικό Ιατρείο στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική, Παιδονευροχειρουργικό, στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική και Ιατρείο Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Σιαλενδοσκόπησης στην Πανεπιστημιακή Κλινική ΩΡΛ.

Μεταξύ των έργων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2020, ενδεικτικά αναφέρονται η Εγκατάσταση και Λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Οξυγόνου, ύψους 400.000€, έργο που προσφέρει αυτονομία και εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων στο ΠΓΝΑ, η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Στεφανιαία Μονάδα

των Καρδιολογικών Κλινικών, ύψους 598.000€ και νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Αναισθησιολογικού Τμήματος, ύψους 695.000€.

Παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανακαίνισης υποδομών

Νέος θάλαμος Εντατικής Θεραπείας

Εντός του 2020 αποκαταστάθηκε μέχρι στιγμής η λειτουργία σε 18 από τους 24 ανελκυστήρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών στα Γενικά Χειρουργεία, στη Μονάδα Εντατικής Εμφραγμάτων, στη Β΄ Παν. Παθολογική Κλινική, στην Α΄ Παν. Χειρουργική Κλινική και αφορούσαν στην αποκατάσταση φθαρμένων πατωμάτων, την αντικατάσταση κουρτινών και την επιδιόρθωση στις καρέκλες συνοδών.

Η επόμενη μέρα στο ΠΓΝΑ

Ο κ. Ρούφος, κατέληξε σημειώνοντας μεταξύ άλλων, «θέτοντας πάντα ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους, η ανακαίνιση των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων(ΤΕΙ) και η αναβάθμισή τους με την προσθήκη τηλεειδοποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των ραντεβού των ασθενών και η αναδιοργάνωση και ανακαίνιση των ΤΕΠ, που θα βελτιστοποιήσει τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, αποτελούν μέρος της μεσοπρόθεσμης στοχοθεσίας μας και είναι παρεμβάσεις που, σε συνάρτηση με την βελτίωση της σήμανσης του ΠΓΝΑ, θεωρούμε ότι θα διευκολύνουν ουσιαστικά την προσβασιμότητα, αλλά και την κίνηση των ασθενών εντός του νοσοκομείου.

Επιπλέον, η τροποποίηση του οργανισμού του ΠΓΝΑ και η επικαιροποίηση των κανονισμών σε κλινικές και μονάδες θα προσφέρουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης των προσφερόμενων υπηρεσιών στο ΠΓΝΑ.

Τέλος, πάγια και σταθερή επιδίωξή μας αποτελεί η διασύνδεση του ΠΓΝΑ με την «Εγνατία οδό» μέσω κόμβου, γεγονός που θα διευκολύνει την έγκαιρη πρόσβαση των περιστατικών κυρίως από τον βόρειο Έβρο, ενώ όραμά μας αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Αποκατάστασης στο ΠΓΝΑ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υποχώρηση του ιικού φορτίου παρατηρήθηκε στα αστικά λύματα της Ξάνθης

Καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα πτωτικές τάξης -36%   Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσμα…