Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Η Αθλητική ψυχολογία στην υπηρεσία της καλαθοσφαίρισης (autogenic training)

Η Αθλητική ψυχολογία στην υπηρεσία της καλαθοσφαίρισης (autogenic training)

0

Στο παρόν άρθρο, καταγράφω εμπειρίες και ταχτικές απομάκρυνσης του άγχους, του προπονητή μας, Παπαδόπουλου Χρήστου, που χρησιμοποίησε σε ομάδες του συλλόγου μας, τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετά από προφορική συνέντευξή του.

Η αυτογενής προπόνηση,(autogenic training), είναι μία τεχνική χαλάρωσης, που αναπτύχθηκε  από τον Γερμανό  ψυχίατρο  Johannes Heinrich Schultz και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1932. Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση των γενικών συμπτωμάτων άγχους  και σωματικής κόπωσης.

Γνωρίζουμε ότι η αυτογενής προπόνηση, είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, κυρίως στα αγωνίσματα στίβου. Ένας αθλητής στίβου, πολλές φορές καλείται το πρωί να τρέξει προκριματικό, το μεσημέρι ημιτελικό και το βράδυ τελικό. Αν του επιτραπεί να κοιμηθεί, για να ξεκουραστεί, σίγουρα θα έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα. Μέσω της αυτογενούς προπόνησης, ο αθλητής μέσα σε είκοσι λεπτά, απολαμβάνει τα ευεργετήματα τρίωρου ύπνου, χωρίς να έχει μειωμένη απόδοση.

Ο προβληματισμός μας, πώς να εντάξουμε αυτήν την τεχνική στην καλαθοσφαίριση ήταν έντονος, εφόσον, υπάρχει και υπερβολικό άγχος και μεγάλη σωματική κόπωση, κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Κρίθηκε ότι, η ανάπαυλα των δεκαπέντε λεπτών ανάμεσα στα ημίχρονα, ήταν η ενδεδειγμένη στιγμή για την εφαρμογή της.

Οι παράγοντες του μεγάλου στρες, για την έκβαση του αγώνα, όπως και η σωματική κούραση υπήρχαν.

Βέβαια, απαιτούντο και άλλες προϋποθέσεις όπως, ευσυνείδητη ησυχία και πειθαρχία, ζεστό περιβάλλον, πίστη σε αυτόν που διοικεί.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αυτογενούς προπόνησης ήταν εξαιρετικά:

-κερδίσαμε αγώνες που δεν περιμέναμε,

-η εμπειρία των αθλητών από την διαδικασία ήταν θετική, μάλιστα την προτιμούσαν από την επικρατούσα, δηλαδή να ακούν επί δεκαπέντε λεπτά οδηγίες με έντονο ύφος, κριτική λαθών, σε ένα τεταμένο κλίμα.

-Τέλος, ο περιορισμός του άγχους και της κούρασης, επιτρέπει στον αθλητή να χαρεί περισσότερο το παιχνίδι.

Η πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αναστασία – Νατάσα Μακρή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΟΞ: Κρίσιμο παιχνίδι πρωτιάς την Κυριακή με τον Ιωνικό

Με νίκη η ξανθιώτικη ομάδα αγκαλιάζει την άνοδο Ντέρμπυ ιδιαίτερα κρίσιμο για την πρωτιά έ…