Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Fake news: Μια συζήτηση στην Ξάνθη για την σύγχρονη μάστιγα

Fake news: Μια συζήτηση στην Ξάνθη για την σύγχρονη μάστιγα

0

Ο αν. καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ν. Παναγιώτου παρουσίασε τις διαστάσεις του φαινομένου και πώς οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να επηρεάσουν

 Ο ομιλητής περιέγραψε τη «συνταγή» για τις ψευδείς ειδήσεις και ανέδειξε την συχνή σύνδεσή τους με κομματικές σκοπιμότητες

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Xanthi Tech Lab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και το DCN Global Greece Θεσσαλονίκης, διοργανώσαν το Σάββατο, διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο, «Παραπληροφόρηση και Ενημέρωση, η μάχη που δίνουμε καθημερινά»

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για τις παγίδες που ενδεχομένως να κρύβουν τα νέα που ακούμε καθημερινά από τις διάφορες ενημερωτικές εκπομπές, ώστε να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση.

Εισηγητής ήταν ο κ. Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του DCN Global Greece.

Στην εισήγηση του εστίασε στα ζητήματα παραπληροφόρησης, και στις ψευδείς ειδήσεις οι ο οποίες μεταφέρονται από τα ΜΜΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κομματική σύνδεση ενός μέσου, που έχει σαν αποτέλεσμα να μεταδίδει μία συγκεκριμένη προσέγγιση. Έτσι λοιπόν πολλές φορές διαφοροποιείται ο τρόπος που μεταφέρεται ένα γεγονός.

Επίσης ο ίδιος ανέφερε πως οι ψευδείς ειδήσεις συμβάλλουν στην υπονόμευση της δημοκρατίας αλλά και γενικότερα των πολιτευμάτων. Ακόμα έδωσε έμφαση στην προσοχή που πρέπει να δίνει ο παρατηρητής (ακροατής, θεατής ή αναγνώστης), στις ειδήσεις που παρακολουθεί. Ο τρόπος που προβάλλονται τις κάνει συνήθως πολύ ελκυστικές και παραπλανητικές, και μέσω της ελάχιστης διάρκειάς τους, είναι ‘εύπεπτες’ και άρα με ευκολία διατηρούν το ενδιαφέρον του παρατηρητή. .

Παράλληλα ο κ. Παναγιώτου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε έρευνες οι οποίες δείχνουν τα άτομα να έχουν επηρεαστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τις ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες μπορούν να συμβαίνουν τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ακόμα ο ίδιος έδωσε βαρύτητα στον προβληματισμό ότι στις μέρες μας πλέον οι άνθρωποι έχουν μάθει να περιγράφουν και όχι να κατανοούν Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται η διείσδυση των ψευδών ειδήσεων χωρίς να υπάρχει κάποια κριτική αξιολόγηση. Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος αναφέρθηκε στην έννοια του «γραμματισμού», η οποία θα βοηθήσει τον πληθυσμό να διαχωρίζει τις ειδήσεις ειδικά σε μία εποχή που οι πηγές πληροφόρησης όλο και πληθαίνουν.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης, δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στο πως μπορεί ο οποιοσδήποτε να ξεχωρίζει τις ψευδείς από τις αληθείς ειδήσεις. Δόθηκαν παραδείγματα και συζητήθηκαν επιμέρους περιπτώσεις, κάνοντας ζωντανή και ενδιαφέρουσα τη συζήτηση ως το τέλος.

 

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…