Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιδότηση πάγιων δαπανών: Τον Μάιο οι πρώτες επιδοτήσεις, οι δικαιούχοι, οι δαπάνες που επιδοτούνται

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Τον Μάιο οι πρώτες επιδοτήσεις, οι δικαιούχοι, οι δαπάνες που επιδοτούνται

0

Μέσω πιστωτικού θα αποπληρώνονται μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

Mέσω πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα επιδοτούνται από τον Μάιο οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις το 2020.

Έτσι, αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Από το ποσό που θα δικαιούται , θα αφαιρούνται οι ενισχύσεις που έχει λάβει από το κράτος.

Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες :

-ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

-απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

-έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

-παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

-παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για της νέες επιχειρήσεις και της επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται εκείνες που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για:

-παροχές σε εργαζόμενους,

-ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,

-ενέργεια,

-ύδρευση,

-τηλεπικοινωνίες,

-ενοίκια,

-λοιπά λειτουργικά έξοδα, και

-χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Πρόκειται για δαπάνες οι οποίες αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3. Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη όσες έλαβε η επιχείρηση εντός του 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Όσον αφορά το ποσοστό της ενίσχυσης, αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Τα ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης δεν μπορούν να υπερβαίνουν:

-το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

-την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

-το 1,5 εκατ. ευρώ.

Εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων, η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το  χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο στόχος είναι, μετά τη διαδικασία αιτήσεων, τα πιστωτικά να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…