Έκλεισαν χθες το κτήριο ΠΡΟΚΑΤ ο Σύλλογος Φοιτητών και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών
Αίτημα να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως
Χθες, 10 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος που τα πανεπιστήμια της χώρας είναι κλειστά. Με την αφορμή αυτή, εβδομήντα φοιτητικοί σύλλογοι σε 25 πόλεις της χώρας διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα το άμεσο άνοιγμα των σχολών και των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων, το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και με σημείο αιχμής: να μην εφαρμοστεί ο νέος εκπαιδευτικός νόμος.
Στην Ξάνθη, ο Σύλλογος Φοιτητών και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών έκλεισαν από το πρωί τα ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης Χριστίνα Στεργίου, μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, επισημαίνοντας ότι οι σχολές μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια. «Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και αναγκαίο», σημείωσε, «με δεδομένο ότι σε όλα τα πανεπιστήμια και στο ΔΠΘ υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να καταρτιστούν συγκεκριμένα σχέδια, βάσει των υγειονομικών κανόνων. Επίσης, και σε επίπεδο δήμου, μπορούν να αξιοποιηθούν χώροι που υπάρχουν».
Ανέφερε πως οι φοιτητές ζητούν την πρόσληψη καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όμως η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες: έδωσε 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, 2,5 δις για τα rafale, χρήματα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τίποτα όμως, για τις ανάγκες των φοιτητών».
Ταυτόχρονα, με απόφασή τους, οι φοιτητές ζητούν από τη διοίκηση του ΔΠΘ να δεσμευτεί για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου, να καταδικάσει τον νόμο συνολικά, όπως επίσης και τα περιστατικά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και να παρθεί δέσμευση για τη μη εφαρμογή του. Όμως, όπως τόνισε η Χριστίνα Στεργίου ο Σύλλογος δεν έλαβε καμία απάντηση. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις σε Σύγκλητο, Κοσμητεία και Συνελεύσεις των Τμημάτων δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως είχε αποφασιστεί.
Αντίθετα, το Πρυτανικό Συμβούλιο καλεί τους φοιτητές της Κομοτηνής να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας, στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και οκτώ μέρες, καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στην αναστολή, ουσιαστικά της λειτουργίας του σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και υπονομεύει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».
«Αυτό που παρακωλύει την εκπαιδευτική διαδικασία», αντέτεινε η εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών Ξάνθης, «είναι το κλείσιμο των σχολών μας» και επανέλαβε ότι στόχος του φοιτητικού κινήματος, πέραν του ανοίγματος των σχολών είναι να δεσμευτούν οι διοικήσεις (και αυτή του ΔΠΘ) ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος».
Επισήμανε ότι οι επιμέρους πτυχές του βάλλουν κατά των ίδιων των Πανεπιστημίων, όπως το ελάχιστο όριο βάσης εισαγωγής. «Με το μέτρο, εκτιμάται από την ίδια την πρυτανική αρχή, ότι κινδυνεύουν σχολές και του ΔΠΘ», σχολίασε, ενώ επισήμανε ότι με την πανεπιστημιακή αστυνομία προωθείται ένα πανεπιστήμιο… νεκροταφείο, «που στόχο έχει να καταστείλει τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και να παρέμβει και στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων».
*Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο, Όμορφη Πόλη radio899.gr