Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Το χρονικό της ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό

Το χρονικό της ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό

0

Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της περιλαμβάνει ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων με ειδικούς στα θέματα που αφορούν τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης, από το Ινστιτούτο π² – Πρόοδος στην Πράξη σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Όπως αναφέρει με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων, η Αγγέλα Γιαννακίδου, Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, «μπορεί οι επετειακές εκδηλώσεις να χάθηκαν μέσα στη συνθήκη της πανδημίας, όμως η λέξη αυτής της δοκιμασίας δηλώνει και απαιτεί έναν αγώνα μέσα από την αμοιβαία κατανόηση, τη κοινή προσπάθεια τη συναίνεση. Προτάγματα και αρχές που δοκιμάζουν τις αντοχές μας, προάγουν την κοινωνική ισότητα και μας συνδέουν με τις αξίες, τα κυρίαρχα ζητήματα της Θράκης, όπως αυτά της συμβίωσης της αποδοχής του άλλου και της κοινής προσπάθειας.

Είμαστε εδώ, 100 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης, σ’ αυτό το σταυροδρόμι των νέων γεω-οικονομικών διακυβευμάτων, για να ξαναδούμε μέσα από έγκυρο επιστημονικό λόγο, γεγονότα και συνθήκες να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τον τόπο μας, να περάσουμε από το συναίσθημα στη συνειδητοποίηση που θα μας οδηγήσει σε πράξεις μιας άλλης διαχείρισης, αυτής που απαιτεί η νέα πραγματικότητα».

Οι ομιλητές οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του ΕΜΘ είναι η ιστορικός, συγγραφέας και καθηγήτρια κ. Λένα Διβάνη ,ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νυν υφυπουργό Παιδείας στα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης .

Οι διαδικτυακές συναντήσεις είναι διαθέσιμες στο youtube.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη το… «ολόφρεσκο» βιβλίο του Στέφανου Τσιτσόπουλου

«Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» την Παρασκευή 24/9 στην αυλή της Konserva  …