Κοινή επιστολή των φαρμακευτικών συλλόγων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Εστάλη χθες έγγραφο στα ΚΥ για επαναλειτουργία των Περιφερειακών ιατρείων από Δευτέρα
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν τα προβλήματα στη συνταγογράφηση που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες οι κάτοικοι των χωριών, αλλά και τον υπέρογκο ‘δανεισμό’ φαρμάκων στα φαρμακεία
Οξυμένο πρόβλημα για τους κατοίκους και τα φαρμακεία των περιφερειακών οικισμών έχει δημιουργήσει η εδώ και μήνες (από την αρχή του νέου lockdown) συγκέντρωση των αγροτικών ιατρών στα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα Περιφερειακά ιατρεία που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους κατοίκους της υπαίθρου.
Η εν λόγω πρακτική, που ακολουθείται -περιέργως- μόνο στην 3η και 4η ΥΠΕ είχε εφαρμοστεί και στο πρώτο lockdown για δύο περίπου μήνες, αλλά και από τον Νοέμβριο, προκειμένου να επικεντρωθούν οι αγροτικοί γιατροί στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και να προστατευτούν από την μετάδοση του ιού. Σήμερα, ωστόσο και αφού το σύνολο πια των υγειονομικών έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, έχουν εκλείψει οι λόγοι για την αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους των περιφερειακών οικισμών, αλλά και στα φαρμακεία λόγω του υπέρογκου ‘δανεισμού’ φαρμάκων.
Αυτό επικαλέστηκαν σε επιστολή που απέστειλαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ζητώντας την άμεση επιστροφή των αγροτικών γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία. Όπως προκύπτει μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρου Τσαπέκου στο Ράδιο ‘Χρόνος’ της Κομοτηνής, υπήρξε ανταπόκριση από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, αφού χθες εστάλησαν, κατά τις δηλώσεις του, εντολές στα ΚΥ ώστε από Δευτέρα οι αγροτικοί γιατροί να επιστρέψουν στα περιφερειακά ιατρεία.
Αδυνατεί να ανταποκριθεί το ΚΥ Αβδήρων στις ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου
Αναφέροντας τα ογκωδέστατα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων, η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα, εξηγεί ότι στο νομό μας με τα 15 περιφερειακά ιατρεία, και τα δύο Κέντρα Υγείας στη Σταυρούπολη και τον Εχίνο, που καλύπτουν τις ανάγκες του ορεινού όγκου, έχει προκληθεί μείζον ζήτημα για τους κατοίκους του κάμπου, οι οποίοι εδώ και μήνες εξυπηρετούνται μόνο από το ΚΥ Αβδήρων. «Αφενός δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός και αφετέρου, δημιουργείται πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών με αδυναμία πρόσβασης και πλημμελείς συνταγογραφήσεις», σημειώνει η κα Κάλφα, προσθέτοντας ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου είναι μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που συχνά δεν έχουν δίπλα τους τα παιδιά τους, ώστε να τους βοηθήσουν για επίσκεψη στο γιατρό ή την άυλη συνταγογράφηση. «Με αυτή την κατάσταση ουσιαστικά καταργήθηκε η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή», υπογράμμισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι μόνο όσοι γνωρίζουν τις νοοτροπίες, τις συνήθειες και τις συνθήκες των ανθρώπων στα χωριά, μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κα Κάλφα, συμπληρώνει άλλωστε ότι, οι εξηγήσεις που είχαν δοθεί αρχικά για το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων από την 4η ΥΠΕ ήταν ο κίνδυνος διασποράς του ιού στους γιατρούς, κάτι που όπως εξηγεί, αφενός αμφισβητείται καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πιο υψηλός όταν συγκεντρώνονται οι γιατροί, κάτι που συνέβη στα ΚΥ Εχίνου και Σιδηροκάστρου και αφετέρου πλέον αποτελεί μία πιθανότητα που έχει υποχωρήσει λόγω του εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και της μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου.
Ταλαιπωρία και αποκλεισμός για τους κατοίκους του κάμπου
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στην επιστολή τους προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ζητώντας μετ΄ επιτάσεως την επιστροφή των αγροτικών γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία σημειώνουν ότι, «οι 400.000 πολίτες της Περιφέρειάς μας , οι οποίοι ζουν εκτός των αστικών κέντρων, δεν διαθέτουν πλέον άλλες αντοχές και υπομονή, καθότι εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού αναγκάζονται να μετακινηθούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για ιατρική φροντίδα και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Πολλές φορές μάλιστα δεκάδες χιλιόμετρα από τον τόπο της κατοικίας τους!». Μάλιστα, αναφέρουν ότι, «περίτρανα πλέον αποδεικνύεται, ότι με τον τρόπο αυτόν η Πολιτεία τους μεταχειρίζεται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας καθώς και ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας , αφού οι συμπολίτες τους των αστικών κέντρων καλύπτονται από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δομές υγείας που υπάρχουν σ’ αυτά ! Το κλείσιμo των Π. Ιατρείων στην πράξη εκλαμβάνεται ωσάν να απορρίπτονται οι λόγοι ίδρυσης τους γεγονός που ενσπείρει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους των χωριών».
Τονίζουν δε ότι, «τα φαρμακεία της Περιφέρειας δεν αντέχουν άλλο στον καθημερινό και υπέρογκο ‘’δανεισμό’’ φαρμάκων , αφού οι περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να τα συνταγογραφήσουν και ο κίνδυνος να μη μπορέσουν στη συνέχεια να τα γράψουν είναι πλέον υπαρκτός και με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και για τους ασθενείς και για τους φαρμακοποιούς!».