Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στον «αυτόματο» λειτουργούν τα Μειονοτικά Σχολεία χωρίς διοίκηση στις σχολικές εφορείες

Στον «αυτόματο» λειτουργούν τα Μειονοτικά Σχολεία χωρίς διοίκηση στις σχολικές εφορείες

0

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

 Επισημαίνει ότι δόθηκε παράταση στη διεξαγωγή των εκλογών στις 23/2 λόγω lockdown, αλλά όχι και στη θητεία των υφιστάμενων σχολικών επιτροπών

Επερώτηση με αφορμή την 4η τροποποίηση της προκήρυξης εκλογών για την ανάδειξη μελών νέων Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, επισημαίνοντας αφενός ότι ναι μεν δόθηκε παράταση στη διεξαγωγή των εκλογών στις 23/2 λόγω lockdown αλλά χωρίς αντίστοιχη παράταση της θητείας των υφιστάμενων σχολικών επιτροπών και αφετέρου ότι παρά την παράταση στις εκλογές δε δόθηκε αντίστοιχη παράταση στην κατάθεση υποψηφιοτήτων.

zeibek vouli

Περιγράφοντας το ιστορικό και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ο βουλευτής, στο κείμενο της ερώτησής του, αναφέρει: «μετά την ερώτησή μας με αρ. πρωτ.: 2306/ 2/12/2020, σχετικά με την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη μελών νέων Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, επανερχόμαστε με νέα ερώτηση σχετικά με την τέταρτη πλέον τροποποίηση της ίδιας προκήρυξης.

Αρχικά, όσον αφορά το ιστορικό της προκήρυξης αυτής υπενθυμίζουμε  ότι  την 1η Δεκεμβρίου 2020 εστάλη στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με αρ. πρωτ.:Φ.8.2/6/11942 με θέμα την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη μελών νέων Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης στις 22 Δεκεμβρίου 2020.

Έκτοτε και μετά την προηγούμενη ερώτησή μας ακολούθησαν αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της προκήρυξης που αφορούσαν μόνο την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Κάτι τέτοιο, φυσικά, ήταν αναμενόμενο μιας και τα επιδημιολογικά στοιχεία στην περιοχή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν απαγορευτικά για την διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο, πλέον και παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πολύ καλύτερα στην Θράκη, με την 4η τροποποίηση της προκήρυξης που απεστάλη στις 3 Φεβρουαρίου οι εκλογές μετατίθενται για τις 23 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συνεχείς παρατάσεις στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων Σχολικών Εφορειών, χωρίς να έχει δοθεί αντίστοιχα παράταση και στην υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία έληξε στις 11 Δεκεμβρίου 2020 έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων έγινε δια ζώσης σε μια περίοδο ολικού lockdown και επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί δυσχερής η κατάθεση υποψηφιοτήτων από τους γονείς και κηδεμόνες.

Ωστόσο, το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρά τις συνεχείς παρατάσεις στην διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας δεν δόθηκε καμία παράταση θητείας στις έως τις 22 Δεκεμβρίου 2020 υπάρχουσες σχολικές εφορείες. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Μειονοτικά Σχολεία έως τώρα να λειτουργούν στον «αυτόματο πιλότο» χωρίς τις εκλεγμένες τους σχολικές εφορείες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης οι διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να ενημερώσουν τις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται για την νέα αναβολή των εκλογών (προσκομίζοντας αντίγραφο της σχετικής απόφασης), ώστε με την πράξη εξουσιοδότησης που έχουν, ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης των συναλλαγών τους. Η ίδια λοιπόν η απόφαση αναδεικνύει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την μη παράταση της θητείας των παλιών μελών των σχολικών εφορειών και με το βάρος για τις συναλλαγές να μετακυλίεται στους διευθυντές των σχολείων. Επιπρόσθετα, οι τράπεζες δεν δεσμεύονται να αποδέχονται τα ανωτέρω δικαιολογητικά και έτσι ούτε οι διευθυντές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές των σχολείων τους ή να διευθετήσουν άλλα θέματα για την εύρυθμη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων».

Με βάση τα παραπάνω ρωτά την υπουργό:

  1. Πότε εν τέλει θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών στις Σχολικές Εφορείες των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης και ποιος είναι ο σχεδιασμός σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου 2021
  2. Σε περίπτωση εκ νέου παράτασης της διεξαγωγής εκλογών θα δοθεί το δικαίωμα για νέα συλλογή υποψηφιοτήτων, καθώς οι υποψηφιότητες που συλλέχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 έγιναν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας
  3. Για ποιο λόγο δεν δόθηκε παράταση θητείας στα παλιά μέλη των Σχολικών Εφορειών, προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η λειτουργία των Μειονοτικών Σχολείων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο κτηνίατροι στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ξάνθης

14 προσλήψεις στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ &…