Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στ. Αραχωβίτης: «Καταργούν τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για την επέλαση των περιβαλλοντοκτόνων επενδύσεων»

Στ. Αραχωβίτης: «Καταργούν τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για την επέλαση των περιβαλλοντοκτόνων επενδύσεων»

0

Επερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

 

Σκοπιμότητα βλέπουν πίσω από την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που με επερώτησή τους προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρουσιάζουν τα προβλήματα από τον νόμο 4685/2020 με την κατάργηση και συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης.

Στο κείμενο της ερώτησης του Σταύρου Αραχωβίτη και του Σωκράτη Φάμελλου που υπογράφουν 43 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αναφέρεται, «ο νόμος 4685/2020 κατήργησε στην πράξη τους νεοσύστατους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) ανακόπτοντας ουσιαστικά μια ιδιαίτερα προοδευτική πορεία αποκέντρωσης στην προστασία του περιβάλλοντος με τη συμμετοχή στα Δ.Σ καταξιωμένων επιστημόνων, καθώς και μελών της Τ.Α και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι Φορείς αυτοί λειτούργησαν αποτελεσματικά και δημοκρατικά και ενίσχυσαν στην πράξη την προστασία των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος, ωστόσο με την κατάργηση του παλαιότερου Ν. 4519/2019, ο οποίος ίδρυσε τους νέους αυτούς φορείς, ουσιαστικά εγκαθιδρύεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, απουσία της τοπικής κοινωνίας, ενώ μένουν έκθετα τα υφιστάμενα Δ.Σ με εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, χωρίς να είναι ευθύνη τους».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

«1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από τα νομίμως υφιστάμενα διοικητικά συμβούλια;

  1. Με ποιους τρόπους θα αξιοποιηθεί το έργο που έχει ήδη παραχθεί στον σύντομο χρόνο λειτουργίας τους;
  2. Δεσμεύεστε να λάβετε υπόψη σας τις γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδώσει οι ΦΔ μέχρι τώρα;
  3. Εντέλει, θεωρείτε ότι η κατάργηση των ΦΔ ήταν σωστή επιλογή ή σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αυτόνομη λειτουργία τους επαναφέροντας τον νόμο 4519/2019;».

Επίσης, τονίζουν καταληκτικά ότι, «η προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών και του Περιβάλλοντος  προϋποθέτει ν’ αποκατασταθεί  η αυτόνομη, αποτελεσματική, δημοκρατική και αποκεντρωμένη λειτουργία τους, που εγκαθιδρύθηκε με τον προϋπάρχοντα  Νόμο».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…