Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

0

Ήταν λάθος
Η επιλογή του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στο… ελαφρύ γεύμα στο μπαλκόνι του τοπικού βουλευτή Ικαρίας κατά την επίσκεψή του στο νησί, ήταν πέρα για πέρα λάθος.
Τη στιγμή που καλείς τους Αθηναίους να μείνουν σπίτια τους από τις 6 μμ και μετά, όταν μία συνάντηση τεσσάρων φίλων στην αυλή στην Ορεστιάδα κοστίζει 5.900 ευρώ, όταν επιβάλλεις πρόστιμο σε καφενείο γιατί δύο πελάτες ήταν όρθιοι αλλά ακουμπούσαν τον καφέ στο τραπεζάκι του καταστήματος, όταν ζητάς απ’ όλους εξαντλητική πειθαρχία με ατομική ευθύνη, δεν μπορείς να γευματίζεις με φίλους στις περιοδείες.
Πρώτος εσύ, που ζητάς τόσες θυσίες επί τόσους μήνες και λες ότι κατανοείς την κόπωση των πολιτών, αλλά ζητάς να προσπαθήσουν κι άλλο.
Ε.Δ.


Να γίνουν αναπλάσεις
Το θέμα αφορά, προφανώς, και τους τέσσερις δήμους του νομού. Όμως μεγαλύτερη ανάγκη από πράσινο, από λουλούδια, από χρώματα, έχει ο  κάτοικος της πόλης.
Προτείνουμε λοιπόν στους δημάρχους μας και δη στο δήμαρχο της Ξάνθης, να ξεκινήσουν αναπλάσεις χώρων εντός του αστικού ιστού της πόλης.
Κατ’ αρχάς βέβαια θα πρέπει να γίνει μια έρευνα και να καταγραφούν όλοι οι χώροι. Μικροί και μεγάλοι χώροι, ιδιοκτησίας του δήμου ή φορέων του δημοσίου που μένουν άδειοι και είναι γεμάτοι από αγριόχορτα και σκουπίδια.
Υπάρχουν τέτοια οικόπεδα στην πόλη που περιμένουν να γίνουν μικρά πάρκα, χώροι συνάντησης των περιοίκων και παιγνιδιών των παιδιών.
Γ.Δ.


Αναπλάσεις ΙΙ
Η αναφορά μας δεν αφορά Παιδικές Χαρές. Όχι. Μιλάμε και εννοούμε για μικρές πράσινες οάσεις, γωνιές ανάμεσα στα σπίτια και τις πολυκατοικίες.
Με δυο λόγια, μικρές ανάσες δροσιάς, πράσινου και χρωμάτων, με κάποια παγκάκια και βέβαια φωτισμό..
Όλο αυτό το πρόγραμμα με τα μικρά πάρκα, σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση ως προς την ποιότητα ζωής διάφορων αστικών περιοχών.
Παράλληλα, είναι  και μια ευκαιρία οι περίοικοι να φροντίζουν τα λουλούδια, τους θάμνους, εν γένει τον χώρο, τον δικό τους, της γειτονιάς τους.
Θέτουμε το θέμα υπόψιν της δημοτικής αρχής. Ας το μελετήσει, το κοστολογήσει, κι αφού βρει τα οικόπεδα, να προχωρήσει.
Γ.Δ.


Πατρίδα
Σαν γεύση πρωινού καφέ,
σαν πρώτη ρουφηξιά τσιγάρου,
σαν ύστερη κρασιού γουλιά,
πώς απ’το νου μου να σε βγάλω;

Πατρίδα, μάνα κι αδερφή,
εσύ ‘σαι Χρύσα μου, μοιραία,
σε στέρηση εγεννήθη η αγάπη αυτή
κι ακολουθεί στη ζήση μου παρέα…
Αναστασία – Νατάσα Μακρή


Έγινε η αρχή
Πέρα από τον αποτροπιασμό για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που διαδέχονται το ένα το άλλο στο χώρο του Αθλητισμού και Πολιτισμού, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, μόνο χαρά μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι η σιωπή έχει σπάσει και η ευκαιρία φαίνεται μπροστά μας για λιγότερο φόβο και περισσότερο φως στον κατά τα άλλα λαμπερό χώρο του θεάτρου.
Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τοποθετήθηκε σχετικά με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο γνωστός τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, που σε ανάρτησή του κατέληξε λέγοντας, «(…) Τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα αν τα δεις ως αυτά που είναι: σεξουαλική και εργασιακή βία σε πιο αδύναμα από σένα άτομα. Κατάχρηση της εξουσίας σου που σε περιπτώσεις φτάνει στο έγκλημα. Η συζήτηση δεν είναι ούτε περί ταλέντου, ούτε περί ιδεολογίας. Γιατί αυτό επιτρέπει σε κάθε psycho να καταφεύγει πίσω από σχήματα και να συνεχίζει. Τέρμα, λοιπόν. Μην ξαναδώ αηδίες. Ανακούφιση που όλα τα νεότερα παιδιά του θεάτρου-οι κάτω των 40, ως επί το πλείστον- έχουν απόλυτα καθαρή ματιά στο συνολικό ζήτημα. Και μεγάλο μπράβο σε όσους ανήκουν σε κάποιο σαφή πολιτικό χώρο και δεν προσπάθησαν να καλύψουν το “δικό τους παιδί”. Δικά μας παιδιά είναι μόνο τα θύματα».
Ε.Δ.


Θα κουνήσουν το μαντήλι
Η επικείμενη κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ρύθμιση για εκλογή με 42%  από την πρώτη Κυριακή, είναι γεγονός πως αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αυτή η αλλαγή θα σημάνει πως κάποιοι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι θα μας κουνήσουν το μαντήλι φεύγοντας διότι δεν θα επανεκλεγούν.
Το γνωρίζουν και οι ίδιοι βέβαια κι αυτό είναι θετικό διότι δεν θα στεναχωρηθούν αρκετά.
Πάντως κάποιους τους δόθηκε η ευκαιρία να χρισθούν δημοτικοί σύμβουλοι έστω και για μία φορά.
Γ.Δ.


Αφορά και τους επικεφαλής
Το μαντήλι όμως θα μας κουνήσουν και κάποιοι επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών. Οι οποίοι πλέον με τον νέο νόμο θα έχουν λίγες ελπίδες όχι μόνο να εκλεγούν αλλά και να φτιάξουν συνδυασμό.
Γι’αυτούς ο πόνος της χαμένης εξουσίας θα είναι μεγαλύτερος, διότι όσο να’ ναι ήταν αρχηγοί παράταξης.
Με την κατάργηση της απλής αναλογικής θα είναι εκλεγμένοι οι ίδιοι και το πολύ κάνα δυο σύμβουλοι ακόμη. Δηλαδή δεν θα μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και να δημιουργούν προβλήματα στην παράταξη που κέρδισε, διότι αυτή θα έχει την πλειοψηφία στο όργανο.
Γ.Δ.


“Ο καφές μας κρύωσε…”
Και καθώς νοερά (αποκλειστική σχεδόν πια τακτική στους καιρούς μας) αναζητήσαμε μια συντροφιά να μοιραστούμε τον κυριακάτικο καφέ μας , κάναμε στάση εκεί.
Εκεί όπου η σκέψη κάποιων συνανθρώπων μας ανοίγεται, βαθαίνει. Εκεί όπου η γνώση τους απλώνεται και μοιράζεται μ ανιδιοτέλεια. Εκεί όπου τα βήματα της προόδου δε διστάζουν να δρασκελίσουν τ “αξιωματούχα” σαλόνια, να βουτήξουν ακόμα και σε λασπόνερα.
Και μια στάση λίγο πιο κεί όπου νοσταλγικά κάποιες φορές ανατρέχουν κι οι μνήμες.  Σ’ ευωδιές και χρώματα τόσο ξένα, τόσο αδιάφορα στο σήμερα. Τώρα πια λιγοστά τα στέκια. Κι είτε σε μπακάλικα μπαίνουμε είτε σε ναούς του χρήματος, η ίδια ανύπαρκτη μυρωδιά. Κόντρα σε τούτη την ανυπαρξία, μια στάση στο  κάποτε, τότε που όπως η σαντιγί αφειδώλευτα έρεε απ’ τ’ αυτοσχέδια χωνάκια του πρωτομάστορα ζαχαροπλάστη, έτσι μια ευωδιά σκορπίζονταν και τρύπωνε σε νου, σε σκέψη, σε καρδιά.
Απλά τη νοσταλγήσαμε. Και-γραφικά ίσως-ίσως έχουμε την ελπίδα να ξαναζήσουμε κείνη την πολυτέλεια.
Ωχ..! Ο καφές μας κρύωσε…
Χ.Μ.


Όταν η ανθρωπιά δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους
Ένα περιστατικό που συνέβη την Κυριακή με πρωταγωνιστές ένα πουλαράκι και τους νοσηλευτές και τον γιατρό του Κέντρου Υγείας Εχίνου αποδεικνύει ότι η ανθρωπιά δεν έχει μόνο αποδέκτη τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα και έχει πολλές διαστάσεις. Τι συνέβη.  Ένα ζωηρό νεογέννητο πουλαράκι παγιδεύτηκε σ’ ένα χαντάκι δύο μέτρων και δεν μπορούσε να ακολουθήσει την μητέρα του και την υπόλοιπη αγέλη. Πάνω στην ώρα περνούσαν οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. Εχίνου  ανεβαίνοντας στον Εχίνο για την Κυριακάτικη βάρδια τους κι οι οποίοι το είδαν και μπόρεσαν και το απεγκλώβισαν το πουλαράκι. Το περιστατικό είχε αίσιο τέλος και λίγο μετά το αλογάκι θήλαζε από την μητέρα του η οποία δεν απομακρύνθηκε καθόλου από κοντά του, αλλά δεν μπορούσε να το βοηθήσει. Το περιστατικό έκανε γνωστό στο F/B η Κομοτηναία οδοντίατρος Αθηνά Μπομποτά, μέλος της ομάδας των «διασωστών» η οποία και σημείωσε χαρακτηριστικά:  «Υπέροχα είναι να ξεκινάς τη μέρα σου, σώζοντας ένα παγιδευμένο, σε χαντάκι 2 μέτρων περίπου, αλογάκι και να το βλέπεις μετά να θηλάζει τη μάνα του, που στιγμή δεν απομακρύνθηκε από κοντά του μέχρις ότου ο Διευθυντής μας, ο κύριος Πετρίδης, ως «από μηχανής θεός», καταφέρει να το απεγκλωβίσει ανοίγοντας δρόμο μέσα από τους ακανθωτούς θάμνους». Και Διασώστες Ζώων λοιπόν οι γιατροί του Κ. Υ. Εχίνου!».
Μ.Ξ.


Θεσσαλία και Αττική σε πρόγραμμα επιδότησης φυσικού αερίου – Η ΑΜΘ;
Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ για το φυσικό αέριο αναφέροντας για την Ξάνθη ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου αρχές Μαρτίου. Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά σε ένα πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε  ότι θα τρέξει στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ίδιο πρόγραμμα τρέχει και σε 22 δήμους της Αττικής. Και τα δύο προγράμματα των ΕΔΑ ΘΕΣΣ και Αττικής προβλέπουν οικονομική χρηματοδότηση 65% των δαπανών αντικατάστασης για καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Ενίσχυση κατά 100% δικαιούνται όσοι λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αναρωτιόμαστε τι περιμένουν στην περιφέρεια ΑΜΘ. Η εγκατάσταση φυσικού αερίου έχει κόστος γιατί πρέπει να γίνουν κάποιες τεχνικές υποδομές και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα της επιδότησης γιατί να μην γίνει και στην περιφέρειά μας;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…