Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

0

Η επιχείρηση «Ξάνθη Α.Ε.»
Συμπολίτης βρέθηκε στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης πρόσφατα.
Ο άνθρωπος εντυπωσιάστηκε από το εύρος των εγκαταστάσεων αλλά και τον σημαντικό αριθμό των εργαζομένων εκεί.
Μας διηγήθηκε την ευχάριστη εμπειρία του. για τους δεκάδες ποδοσφαιριστές, τεχνικούς, φροντιστές, βοηθούς, προπονητές και τεχνικό βοηθητικό προσωπικό, μια μεγάλη οικογένεια εργαζομένων, Ξανθιωτών στην πλειοψηφία τους.
Εντυπωσιάστηκε και χάρηκε παράλληλα για την θετική εικόνα για μια επιχείρηση που απασχολεί τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Γ.Δ.


Να το δούμε πρώτα
Οι δήμοι θα εισπράττουν φόρους π.χ. τον ΕΝΦΙΑ.
Στόχος η οικονομική αυτοτέλεια και η ανάληψη ευθυνών από δημάρχους και περιφερειάρχες.
Τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις της κυβέρνησης προς εφαρμογή, που προς το παρόν βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας.
Το να μεταφερθούν οικονομικοί πόροι από τα υπουργεία στα περιφερειακά και τοπικά ταμεία, είναι μια επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση.
Κι αυτό, διότι μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση αυτή, ούτε φυσικά την πολιτική βούληση.
Επειδή λοιπόν η απόφαση είναι δύσκολη και θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους μανδαρίνους, ας μείνουμε επιφυλακτικοί μέχρι την οριστική απόφαση.
Γ.Δ.


Δημοκρατία και κριτική
Ψυχή της Δημοκρατίας είναι δύο πράγματα: η κριτική και η δημοσίευση. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Απεναντίας έχουν ζωή χιλιάδων χρόνων.
Η Δημοκρατία ως σύστημα διακυβέρνησης που ξεκίνησε από την Αθήνα στέριωσε διότι υπήρχαν η ελεύθερη άσκηση κριτικής από τους πολίτες προς τους άρχοντές τους που αυτοί επέλεγαν και γιατί οι αποφάσεις τους καταγράφονταν, δηλαδή αποκτούσαν δημοσιοποίηση.
Παρότι ζούμε χιλιάδες χρόνια τώρα μακριά από την εποχή εκείνη, τα δύο αυτά στοιχεία συνεχίζουν και στις μέρες μας ν’αποτελούν τα βάθρα της δημοκρατικής λειτουργίας.
Η άσκηση δηλαδή του δικαιώματος της κριτικής προς τους κατέχοντες την εξουσία αλλά και της δημοσιοποίησης-δημοσίευσης των απόψεων αυτών για να καταστούν κτήμα των περισσότερων.
Γ.Δ.


Πορεία
Κινείς
τα νήματα της ζήσης σου,
γνωρίζοντας πως πρέπει,
άδικος να μη γίνεσαι,
ούτε και δεδομένος,
ουδέ λύπη στην ήττα σου,
ουδέ χαρά στη νίκη.
Περπάτα με το όραμα,
αρχές σου οι αξίες,
όλες αυτές που εντρύφησαν
στο νου και στην ψυχή σου,
τα χρόνια που οι προπάτορες
ήταν οι δάσκαλοί σου…
Περπάτα…
Μόνο περπάτα…
Αναστασία – Νατάσα Μακρή


Έχει το έγκλημα κομματική ταυτότητα;
Έχει το σεξουαλικό έγκλημα ή η κακοποίηση κομματική ταυτότητα; Χυδαίες ανοησίες. Κι όμως κάποιοι στα σόσιαλ μίντια –κι όχι μόνο- επιχειρούν τη σύνδεση του Λιγνάδη με τη ΝΔ και των Κιμούλη, Χαϊκάλη με τον ΣΥΡΙΖΑ με διαλόγους που έχουν να κάνουν με τη βαρύτητα των πράξεων για τις οποίες ελέγχονται.
Αστειότητες. Ποιος βρίσκεται μπροστά σε τέτοια υπόθεση και προσπαθεί να την κουκουλώσει; Πρώτον, αυτά τα πράγματα δεν κουκουλώνονται –ακόμα και αν η Δικαιοσύνη δεν έψαχνε την υπόθεση, υπάρχουν οι καταγγελίες που βουίζουν σαν μελίσσι. Δεύτερον, κανένας δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να επιχειρήσει να συγκαλύψει και να συνδεθεί με τέτοια εγκλήματα.
Έτσι όμως όπως εξελίσσεται αυτή η κουβέντα, θα καταλήξει σε ένα ανούσιο ξεκατίνιασμα. Θα ακούγονται τα περί κυκλώματος παιδεραστών με κομματικό πρόσημο ή για κακοποίηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν θα ακούγονται οι φωνές των θυμάτων. Αλλά, εν τέλει, ποιος νοιάζεται εδώ για τα θύματα;
Κ.Γ.


Πάρε κι εσύ μια σύνταξη…
Ας το παραδεχτούμε καλό θα μας κάνει για το μέλλον, αν μας ενδιαφέρει αυτό, αν και το μέλλον στις συντάξεις στην χώρα μας είναι ένα δύσκολο στη λύση του πρόβλημα.
Οι αιτίες πολλές, κυριότερες όμως οι πρόωρες συντάξεις που αφειδώς κάθε κυβέρνηση χορηγεί.
Άλλη αιτία, η μεγάλη μείωση του αριθμού των ενεργών ασφαλισμένων προς συνταξιούχους που υποχρεώνει την κάθε κυβέρνηση να στηρίζει με τεράστια ποσά το ύψος των μηνιαίων συντάξεων που έχουν διογκωθεί σε απίστευτο ύψος.
Ούτως εχόντων των συνταξιοδοτικών πραγμάτων εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση σε 10-15 χρόνια τα ο ύψος των συντάξεων θα φθάνουν το 50% των σημερινών.
Γ.Δ.


Ενθαρρυντικό
Τα νέα από την εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας είναι σχεδόν καλά.
Θα μπορούσαν αν είναι τα πράγματα καλύτερα, εάν βέβαια η προμήθεια των εμβολίων ήταν μεγαλύτερη σε ποσότητα.
Παρόλο που η ευθύνη αυτή δεν είναι δική μας, τα νέα από την άφιξη νέων παρτίδων εμβολίων είναι ενθαρρυντικά.
Μάλιστα με την άφιξη των νέων παρτίδων θ’αυξηθεί κατά πολύ ο ρυθμός και θ’αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.
Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά 95%  σε κλινικές δοκιμές, ότι δηλαδή μειώνει τη μολυσματικότητα των εμβολιασμένων.
Μειώνει δηλαδή την ικανότητα να μολύνουν τους άλλους.
Γενικώς, πάμε καλά, θα πάμε καλύτερα, υπομονή χρειάζεται πλέον.
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον μηδέν
Συμπολίτης επικοινώνησε με την Εφημερίδα θέλοντας να πληροφορηθεί για την εξέλιξη της τύχης της μαρμάρινης στήλης με την οθωμανική ημερομηνία και εάν υπήρξε κάποιας μορφής ενδιαφέρον από την πλευρά της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων νομού Ξάνθης.
Λοιπόν ιδού η απάντηση η οποία είναι χαρακτηριστική μιας δημόσιας υπηρεσίας της χώρας μας.
Μηδενικό το ενδιαφέρον από πλευράς υπηρεσίας.
Ούτε μια επίσκεψη, ούτε ένα τηλεφώνημα για να πληροφορηθούν κάτι σχετικό, ούτε μια απορία.
Απόλυτη σιωπή, απαξίωση του γεγονότος της κλοπής ενός ιστορικού στοιχείου του τόπου μας.
Αυτή ήταν η απάντησή μας προς τον συμπολίτη που ευαισθητοποιημένος ρώτησε να πληροφορηθεί για τις αντιδράσεις μιας τοπικής υπηρεσίας για θέμα του άμεσου ενδιαφέροντός της.
Απόλυτη σιωπή που δείχνει βέβαια ενοχή και ευθύνες.
Γ.Δ.


Πότε;


Αναρωτιέμαι, μόνο σ’ εμένα δημιουργούν αλγεινή εικόνα τα σκουπίδια που κατεβάζει ο Κόσυνθος κάθε τόσο. Και σίγουρα, η ύπαρξη τους σε διάφορα ύψη αλλά και σε διάφορα σημεία, δείχνει ότι δεν είναι μόνο μιας χρονιάς.
Πότε επιτέλους θα συγκινηθεί κάποιος αρμόδιος για να αποκτήσει πιο πολιτισμένη εικόνα ο όμορφος ποταμός;
Θ.Γ.


Αντί να παραιτηθεί ιδρύει σωματείο (Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!)
Δεν επέδειξε συνέπεια λόγων και έργων ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» πλην ενός του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου που έμεινε σταθερός στην απόφασή του να παραιτηθεί την οποία  προανήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου. Στην ίδια συνεδρίαση και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Παπαχρόνης  υπερθεμάτισε και είπε πως μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο θα παραιτηθεί και ο ίδιος και η παράταξή του δίνοντας μάλιστα ραντεβού στους συμβούλους για τις εκλογές του 2023! Ωστόσο λίγες μέρες μετά άλλαξε ως φαίνεται γνώμη και δεν παραιτείται ο ίδιος ούτε οι υπόλοιποι σύμβουλοι πλην του κ. Παπαδόπουλου. Αλλά για να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση ανήγγειλε ότι θα συσταθεί από την παράταξη σωματείο πολιτικής σκέψης και προβληματισμού!
Ερώτημα: Κι αυτό τι σχέση έχει; Αυτό θα λύσει τα προβλήματα που επικαλέστηκε ο κ. Παπαχρόνης και έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργία της δημοτικής αρχής ή απλά είναι ένας αντιπερισπασμός που αποπροσανατολίζει ωστόσο από την ουσία των προβλημάτων; Δηλαδή σε λόγια να βρισκόμαστε ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…
Ήμασταν απ’ αυτούς που εκφράσαμε την αντίθεσή μας με την επιλογή της παραίτησης γιατί όταν εκλέγεσαι πρέπει να είσαι παρών και να δίνεις την μάχη ακόμη κι αν πιστεύεις ότι είναι μάταια κι όχι να τα παρατάς. Ειδάλλως είσαι ρίψασπις και ουσιαστικά κρύβεσαι πίσω από διάφορες δικαιολογίες.
Αλλά και όταν αποφασίζεις να παραιτηθείς και το ανακοινώνεις επίσημα δεν το παίρνεις πίσω μετά γιατί δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και ασυνέπεια λόγων και έργων και αυτό είναι θεμελιώδες συστατικό για έναν πολιτικό και μια παράταξη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…