Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια
Δεν πρέπει να θλίβονται και να προβληματίζονται οι δήμοι που η Πολιτεία τους αφαιρεί την διαχείριση των ιαματικών λουτρών. Απεναντίας, θα πρέπει ν’αναρωτηθούν με ειλικρίνεια για ποιους λόγους πάρθηκε η απόφαση αυτή.
Μεταξύ μας τώρα, όλοι γνωρίζουμε αλλά και οι δήμοι, πως έχουν αποτύχει ως επιχειρηματίες. Και για την αποτυχία αυτή υπάρχουν λόγοι και αιτίες. Μάλιστα κάποιοι δήμοι με ικανοποίηση άκουσαν την πληροφορία αυτή διότι τους απαλλάσσει από σκοτούρες.
Δήμος-επιχειρηματίας που να έχει επιτυχία και κέρδη, μάλλον δύσκολα θα βρεθεί.
Άρα, ας αφήσουν κάποιοι τη δήθεν αγανάκτησή τους και ας ευχηθούν να υπάρξουν ιδιώτες ν’αναλάβουν την ενοικίαση και διαχείριση των ιαματικών λουτρών.
-Επιτέλους ειλικρίνεια…
Γ.Δ.
Αισιοδοξία
Εντάξει, δεν ήταν και πολύ «άσπρη μέρα» ο χιονιάς που μας επισκέφτηκε στην πόλη. Περισσότερο παγωνιά γνωρίσαμε παρά χιόνι αξιοπρεπές σε ποσότητα.
Τέλος πάντων, κι αυτό που έπεσε καλό ήταν, οι του χιονιού το χάρηκαν, παρότι αρκετοί το είδαν διαφορετικά, ως αύξηση των εξόδων θέρμανσης.
Όπως και να’ναι, πάει τελείωσε, κατηφόρισε και πήγε στα πιο σικ προάστια των Αθηνών. Εκεί, ναι, χιόνισε αρκετά για να μην πούμε πάρα πολύ.
Ας αισιοδοξήσουμε τελικά κι ας θυμηθούμε το γνωστό «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».
Γ.Δ.
Καλώδια υπόγεια
Ο άνθρωπος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Για τον μακαρίτη Φίλιππο Αμοιρίδη ο λόγος. Ο οποίος επί των ημερών του ξεκίνησε την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ (τότε).
Έργο μοναδικό, έργο προχωρημένο για την μικρή Ξάνθη.
Το θυμήθηκα τώρα αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό, στα βόρεια προάστια, οι διακοπές ρεύματος οφείλονταν στα κλαδιά και τα δέντρα που πέφτοντας έκοβαν τα καλώδια του ρεύματος.
Να λοιπόν η αιτία και να η έλλειψη εκεί και να η ταλαιπωρία τώρα.
Στις πανάκριβες περιοχές με τα καλώδια να κρέμονται. Ενώ στην Ξάνθη, να είναι υπόγειες οι γραμμές!
-Χα χα χα…
Γ.Δ.
Η αγορά βογκάει
Δεν είναι νέο. Είναι όμως μια άσχημη πραγματικότητα.
Η αγορά στην πλειονότητα περνά δύσκολες μέρες.
Η επισήμανσή μας δεν έχει ακαδημαϊκή προσέγγιση αλλά πραγματιστική.
Οι δυσκολίες της αγοράς και ως εκ τούτου των ίδιων των εμπόρων και επαγγελματιών είναι και υπαρκτές και μεγάλες. Μάλιστα κάποιοι τομείς όπως η εστίαση, ξενοδοχεία, ταξίδια και άλλα, δοκιμάζονται στον ύψιστο βαθμό.
Βογκάει επομένως η αγορά, η κατανάλωση είναι περιορισμένη, το χρήμα δεν κυκλοφορεί και όλοι ζούμε με την προσμονή πως όλα θ’αλλάξουν με τον εμβολιασμό.
-Ζούμε όλοι ελπίζοντας ο καθείς για τους δικούς του λόγους.
Γ.Δ.
Απαιτείται εξοπλισμός
Ας μιλήσουμε με έργα. Για την δυνατότητα προσβασιμότητας στις παραλίες του νομού μας σε άτομα με αναπηρίες.
Είναι ανεπίκαιρο; Καθόλου, υποστηρίζουμε εμείς. Διότι όσο και αν κάποιοι θεωρούν πως το καλοκαίρι είναι μακριά, εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο.
Γι’αυτό εγκαίρως αναφερόμαστε στην υποχρέωση των παραλιακών δήμων του νομού στο να είναι εγκαίρως προετοιμασμένοι.
Άρα ο κλήρος πέφτει στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Οι οποίοι προδήλως οφείλουν να προετοιμαστούν και τοποθετήσουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων αυτών στην θάλασσα.
Το έχουμε ξαναπεί: Είναι θέμα Πολιτισμού και Σεβασμού.
-Αναμένουμε ενέργειες.
Γ.Δ.
Πολιτική παθογένεια
«Είναι μάταιο από κάθε άποψη να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από σαχλαμαρίστικες δικαιολογίες. Ο κάθε άρχοντας του τόπου. Του κάθε τόπου.
Κι αν το προσπαθεί, μάταια, δεν το καταφέρνει. Ιδίως δε όταν ψεύδεται και υποτιμά τους συμπολίτες του νομίζοντας πως δεν τον έχουν καταλάβει.
Απεναντίας τον έχουν καταλάβει και θα τον τιμωρήσουν κι αυτόν κι άλλους σαν αυτόν που ξεχνούν πως οι πολίτες θέλουν, ζητούν την αλήθεια και την ειλικρίνεια.»
Λόγια αγαπητοί αναγνώστες από γνωστό συμπολίτη που εκφράζει μια αντίληψη που έρχεται από παλιά και η οποία δυστυχώς έχει ακόμη ανθρώπους που την ακολουθούν, όταν η κοινωνία ζει πλέον στον 21ο αιώνα.
Όπως αποδεικνύεται, διαχρονικές οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος.
Γ.Δ.
Να περιμένουμε απάντηση;
Η είδηση: «Στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση προς αξιοποίηση τμήματος του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ».
Και το ερώτημα που δικαιολογημένα έρχεται αμέσως στο στόμα του κάθε σκεπτόμενου Ξανθιώτη είναι αυτό για τη δική μας περίπτωση του ακινήτου στο Δασοχώρι.
Για την γνωστή «Φωνή της Αμερικής» ο λόγος και η ερώτηση.
Αλλού ξεκινούν με διεθνή διαγωνισμό μάλιστα. Το πιο ωραίο; Πρόκειται για την ίδια περίπτωση, πρώην βάση των Αμερικανών το ακίνητο που πωλείται εκεί.
Ίδια περίπτωση. Μόνον που εκεί θ’αξιοποιηθεί κι εδώ μένει έτσι, αναξιοποίητο.
Αλήθεια ποιος και πότε θα ενδιαφερθεί για το θέμα αυτό;
-Να περιμένουμε απάντηση;
Γ.Δ.
Εκκλησιαστικό
Καλό ή κακό;
Θα δείξει.
Ιδού η αιτία του διλήμματος. Μελετάται το να έχει η κάθε Μητρόπολη το δικαίωμα μέσω διαγωνισμών να αποφασίζει για την εκμίσθωση, εκποίηση και εν γένει αξιοποίηση της περιουσίας της. Πρόκειται για πρόθεση τόσο της Πολιτείας όσο και της Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μιας περιουσίας η οποία φέρεται πως είναι μεγάλη και η οποία είναι διάσπαρτη σε βουνά, κάμπους και παραλίες.
Βέβαια δεν είναι η όλη υπόθεση εύκολη στη διαχείρισή της διότι υπάρχουν κενά, εκτάσεις που έχουν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άλλα πολλά.
Πρόκειται όμως για μια αρχή, έναν προβληματισμό ο οποίος θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την δημιουργία του «Εκκλησιαστικού Κτηματολογίου».
Γ.Δ.
Τι γίνεται με την πρώην ΦτΑ και το αρδευτικό
Η πανδημία είναι αλήθεια έχει «κολλήσει» πολλά έργα κυρίως αυτά που θέλουν εγκρίσεις από υπουργεία και είναι ως ένα βαθμό αναπόφευκτο αυτό αφού ιδιαίτερα σε συνθήκες lockdown τόσο η τοπική διοίκηση όσο και η κεντρική βρίσκονται σε ένα τύπο λήθαργου, δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό και για να είμαστε ορθολογιστές και ρεαλιστές δεν μπορούμε να ζητάμε έργα που δεν έχουν γίνει χρόνια όταν και οι συνθήκες ευνοούσαν να γίνουν τώρα. Κι εμείς σαν νομός έχουμε αρκετά που στοιβάζονται στα συρτάρια των υπουργείων. Για παράδειγμα η αξιοποίηση της πρώην Φωνής της Αμερικής. Χρόνια και ζαμάνια πέρασαν αλλά τίποτε δεν έγινε και γι αυτό ευθύνονται πολλοί παράγοντες , Ένας απ’ αυτού είναι και η συνθήκη Ραμσάρ. Ως προς αυτό όπως μάθαμε πρόκειται μέσα στο έτος να συσταθεί η επιτροπή που θα κάνει επανακαθορισμό των ζωνών . Είναι ένα ζήτημα που το έχει στην ατζέντα του και το κυνηγάει ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης.
Το άλλο ζήτημα είναι το αρδευτικό για το οποίο τις όποιες εξελίξεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα του έργου για την περιοχή και ότι έχε ι την βούληση να τρέξεις τις διαδικασίες με τις μελέτες αλλά και την χρηματοδότηση.
Μ.Ξ.
Τα πιστοποιητικά του εμβολιασμού
Μέσα σε λίγες ώρες από τότε που ανακοινώθηκε από τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη ότι όσοι κάνουν και την 2η δόση του εμβολίου θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να εκτυπώνουν το πιστοποιητικό τους έχουν εκδοθεί πάνω από 15.000 πανελλαδικά. Ήδη μάλιστα από το πρωί της Παρασκευής, όταν και έγιναν διαθέσιμα τα πιστοποιητικά online, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν να τα αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην ΠΕ Ξάνθης συνολικά 1.505 άτομα έχουν λάβει και τη δεύτερη τόση του εμβολίου.
Κι αυτό που έχουμε επίσης να πούμε ότι σαν νομός πάμε πολύ καλά και αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να μην έχουμε τρίτο κύμα.
Αυτό το πετύχαμε και γιατί προσέχουμε και δεν εφησυχάζουμε (μάθαμε πια) αλλά και γιατί επειδή είχαμε δύο σφοδρά κύματα έχουμε αναπτύξει μεγαλύτερη ανοσία αλλά και γιατί πάει καλά και ο εμβολιασμός.
Άντε και αχνοφαίνεται το φως από το τούνελ…
Μ.Ξ.