Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

0

Απέδωσε η οργάνωση
«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…»  ισχύει απόλυτα με τα εύσημα που θα πρέπει να δοθούν στις υπηρεσίες και τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν και είχαν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Συνήθως το αποτέλεσμα κρίνεται από το σύνολο κι όχι από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.
Αυτό το σύνολο λοιπόν τόσο στο δήμο Ξάνθης όπως και στους άλλους μικρότερους δήμους, ήταν θετικό κατά γενική ομολογία.
Η οργάνωση που έγινε «πήγε καλά», απέδωσε και τα προβλήματα όπου παρουσιάτηκαν, αντιμετωπίστηκαν αμέσως και αποτελεσματικά.
Γ.Δ.


Στα βόρεια προάστια
Το τι σχόλια υπήρξαν ειρωνικά και πιπεράτου περιεχομένου για τους «καημένους κατοίκους των βορείων προαστίων» δεν λέγεται.
Κι όχι μόνον γι’ αυτούς, αλλά και τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι εξάντλησαν την ευαισθησία τους στους αποκλεισμένους και ταλαιπωρημένους των βορείων προαστίων.
Οι οποίοι όντως ταλαιπωρήθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό και με κλειστούς δρόμους. Η αιτία όμως δεν οφείλονταν στην καθυστέρηση των υπηρεσιών του κράτους, αλλά από τα δέντρα τους τα οποία άλλα έπεσαν ξεριζωμένα ή από σπασμένα κλαδιά.
Δηλαδή, από έλλειψη φροντίδας κλαδέματος των δέντρων τους.
Γ.Δ.


Ακόμη γελάμε
Εκεί όμως που έπεσε το «γέλιο της αρκούδας» ήταν όταν εμφανίστηκε εκχιονιστικό μηχάνημα στην πλατεία Κολωνακίου!
Έκαμνε βόλτες γύρω-γύρω και συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων.
Πάντως, όποιος το έστειλε εκεί στην γνωστή πλατεία, ο άνθρωπος είχε χιούμορ, δεν το συζητάω.
Καλά που δεν στείλανε και τους Λοκατζήδες.
Η κακοκαιρία, το χιόνι βασικά στην Αττική, μας πρόσφερε μια νότα διαφορετική. Γέλιου, πειραγμάτων και σχολίων.
Φαντάζομαι πόσο θα γέλασαν εκεί στη Φλώρινα και στην Καστοριά με το «δράμα» των Αθηναίων…
Γ.Δ.


Υπάρχει και η καλή πλευρά
Έχει καθίσει το μαύρο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας και δεν λέει να φύγει. Έχουν μαζευτεί πολλά. Σαν να παίρνουμε όλοι μέρος σε κάποιο πείραμα μιθριδατικής πρακτικής, να δούμε σε πόσο δηλητήριο μπορούμε να αντέξουμε. Σε τέτοιες εποχές ο κίνδυνος της γενίκευσης είναι μεγάλος. Αισθάνεσαι πως έχεις μπει σε μια τσουλήθρα δίχως τέλος, δεν έχεις πού να βάλεις τα χέρια σου να κρατήσεις κόντρα. Στην παρατεταμένη καραντίνα και την ανασφάλεια που μας μουδιάζει, ήρθε να προστεθεί και μια γενικευμένη κραυγή πως ζούμε σε έναν άρρωστο κόσμο, με συμπεριφορές και νοοτροπίες καινοφανείς. Τα σύννεφα βρέχουν κόσμο που πέφτει αναστατωμένος. Τίποτα από αυτά δεν είναι πραγματικά καινούργιο. Απλά πρέπει κάπου να ξεσπάσουμε αναδεικνύοντας την κόλαση.
Ας κρατήσουμε λίγο κόντρα αναδεικνύοντας την καλή πλευρά. Διότι είναι σίγουρο πως για κάθε κακή κουβέντα σε άνθρωπο, ένας τουλάχιστον άκουσε μια καλή. Για κάθε παιδί που τσακίστηκε το όνειρό του προσκρούοντας πάνω σε έναν αλαζόνα ή και σαδιστή «δάσκαλο», ένα τουλάχιστον παιδί χρωστάει την ίδια του την ύπαρξη σε κάποιον φωτισμένο δάσκαλο που νοιάστηκε πραγματικά, που του γύμνασε τα πνευμόνια και αναπνέει ελεύθερος και δυνατός…
Ι.Ο.


Βαρβαρότητα
Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω την ενέργεια νέων ανθρώπων που μαγάρισαν με μαρκαδόρο τις πινακίδες σε μονοπάτι στο βουνό.
Ο ΕΟΣ λοιπόν μας ενημέρωσε πως κάποιοι, βάρβαροι και απολίτιστοι για μας, πήγαν και άφησαν το βρώμικο στίγμα τους πάνω στις πινακίδες.
Μόλις πριν μια βδομάδα οι νέοι του ΕΟΣ, εθελοντές, καθάρισαν το παλιό μονοπάτι και το σηματοδότησαν χαρούμενοι για το ότι ολοκλήρωσαν μια δύσκολη προσπάθεια.
Σ’αυτό το μονοπάτι λοιπόν, πήγε μεταξύ των άλλων και μια δεσποινίδα και έγραψε «Χρύσα 2021»  «Φεβρουάριος Χρύσα» επάνω στις ενημερωτικές πινακίδες.
Όποια και όποιοι άλλοι ήταν μαζί της, αυτή κυρίως η «Χρύσα» αποδεικνύει πως είναι απολίτιστη, βάρβαρη και γεμάτη από κακία. Λυπηρό γι’αυτήν γιατί μάλλον πρόκειται για νέα.
Απέδειξε πως δεν έχει προσωπικότητα και πως εκεί στην ερημιά, που δεν την έβλεπε κανείς παρά οι όμοιοί της, εμφάνισε τον δειλό εαυτό της.
Θλίψη γι’αυτήν – πρωτίστως- και για την παρέα της που δεν σταμάτησαν στον βανδαλισμό της.
Γ.Δ.


Ποιοι είναι το κράτος;
Συχνά ακούμε το κλασικό «πού είναι το κράτος;»
Συνήθως το εκφέρουν αυτοί που προσφέρουν τα λιγότερα σ’αυτό το κράτος, από το οποίο βέβαια τα περιμένουν όλα.
Το ακούσαμε άλλη μια φορά τις ημέρες με την κακοκαιρία και μάλιστα αρκετές φορές.
Το «πού είναι το κράτος;» το εκφέρουν συνήθως οι ανεύθυνοι άνθρωποι, αυτοί που δεν πειθαρχούν και δεν υπακούουν στις εντολές και λειτουργούν απείθαρχα. Κι όταν τους συμβεί το άσχημο, το αυτονόητο ή το αναμενόμενο, τότε αντί της αυτοκριτικής, ψάχνουν να ρίξουν τις ευθύνες στο κράτος.
Και αλήθεια ποιοι είναι όλοι αυτοί που αποτελούν το κράτος; Δεν είμαστε όλοι εμείς; Οι πολίτες που ζούμε, δουλεύουμε και φέρουμε το ίδιο όνομα; Το κράτος σίγουρα είμαστε εμείς. Είναι και η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες, οι οργανισμοί κλπ. Σ’ αυτά όμως όλοι κι εμείς δουλεύουμε. Άρα το κράτος είμαστε ΟΛΟΙ μας. Ο καθείς βέβαια με το μικρό ή μεγάλο ποσοστό ευθύνης.
Γ.Δ.


Προς αυτοδιοικητικούς
Συζητούσα πρόσφατα με αγαπητό παλιό αυτοδιοικητικό. Λογικό ήταν η συζήτηση να φτάσει και στα σημερινά τεκταινόμενα για τα οποία λέχτηκαν αρκετά. Άλλα θετικά, άλλα αρνητικά.
Εξάλλου καμία διαδρομή, ή σπανίως αυτό, θα είναι ένας δρόμος επιτυχιών στρωμένος με άνθη.
Συνήθως οι διαδρομές είναι δύσκολες και ψυχοφθόρες.
Όμως ο αγαπητός φίλος ήταν και διδακτικός, λέγοντας πως «… όταν έχει προηγηθεί προηγούμενη θητεία σου, πρόσεχε τι λες».
-Ας τα’ χουν τα παραπάνω υπ’όψιν τους οι αγαπητοί αυτοδιοικητικοί. Τόσο οι νυν όσο και οι τέως.
Γ.Δ.


Χωρίς σχόλια
Δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, οι σοβαρές δουλειές και μεγάλα έργα, δεν τελειώνουν εάν δεν κατέβει ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης, ο Περιφερειάρχης στην Αθήνα.
Αυτό είναι μια παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αλλά και του Πολιτικού συστήματος.
Έχουν εγκαθιδρύσει ένα αθηνοκεντρικό σύστημα που στηρίζεται στην προσωπική επαφή με τον υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα.
Εκεί προχωρούν οι δουλειές, εκεί μπαίνουν οι υπογραφές.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, για να προωθήσει και επιλύσει θέματα του δήμου ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης βρίσκεται εδώ και μέρες των Αθήνα.
-Τα σχόλια περιττεύουν…
Γ.Δ.


Για την τιμή των όπλων…
Με νομική διάλεξη έμοιαζε η τοποθέτηση – πρόταση του Σάββα Μελισσόπουλου προχθές στο δημοτικό συμβούλιο. Ανέφερε νόμους, εγκυκλίους ,άρθρα και διατάξεις , μπέρδεψε και μπερδεύτηκε σε ξένα νομικά χωράφια, αρνήθηκε στην αρχή την γνώμη της νομικής υπηρεσίας τη ζήτησε μετέπειτα γιατί ζόρισαν τα πράγματα. Όλα αυτά για να μπορέσει να πείσει ότι το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να πάρει απόφαση να του επιστραφεί η αρμοδιότητα που με νόμο από τις 31/8/2019 έχει μεταφερθεί στην οικονομική επιτροπή. Και ποια είναι η αρμοδιότητα; Να κάνει εξειδίκευση των πιστώσεων για επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους ή  εξόδων σε μέλη επιτροπών κ.τ.λ. Δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του να αλλάξει τον νόμο! Πως μπορεί να γίνει αυτό; Απλούστατα δεν μπορεί να γίνει και το ήξερε αυτό ο κ. Μελισσόπουλος αλλά επέμεινε μέχρι τέλους όπως και όλοι οι επικεφαλής. Και γιατί;. Απλούστατα γιατί από το δημοτικό συμβούλιο αυτά τα θέματα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία των 2/3 και άρα μπορεί να το μπλοκάρει η αντιπολίτευση ενώ στην οικονομική μπορούν να εγκριθούν με την πλειοψηφία που έχει η συμπολίτευση.  Ο κ. Δημαρχόπουλος που έχει χρηστεί ως φρουρός της νομιμότητας και κάθε τόσο εξακοντίζει μύδρους, περιορίστηκε να πει ότι δεν είναι νόμιμο αλλά όχι και παράνομο …Συνεπώς σε λόγια να βρισκόμαστε… Κι αφού είναι γνωστό από όλους ότι θα το απορρίψει η Αποκεντρωμένη δεν θα βρούμε και κανένα μπελά…
Με λίγα λόγια, μια επίδειξη ισχύος της αντιπολίτευσης χωρίς ουσία,  σημασία και αποτέλεσμα. ’Έτσι για την τιμή των όπλων…
Μ.Ξ.


Τα ιδιαίτερα μαθήματα του Λύρατζη στον Ματθαίο Σαββίδη επί του  Κανονισμού
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος κ. Ματθαίος Σαββίδης. Τα δείγματα που έχει δώσει είναι πολύ θετικά γιατί δεν επιτρέπει να γίνεται χάβρα των Ιουδαίων και αν χρειαστεί κλείνει και μικρόφωνα παρότι αυτό θεωρείται αντιδημοκρατικό αλλά σε κάποιες περιστάσεις είναι επιβεβλημένο.  Σ’ αυτό που υστερεί είναι ότι δεν γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου και πρέπει να κάνει μερικές επαναλήψεις. Μάλιστα προσφέρθηκε να του κάνει  ιδιαίτερα ο κ. Λύρατζης που ομολογουμένως τον ξέρει απ’ έξω  και ανακατωτά! Γι αυτό και διακόπτει συνεχώς επί της διαδικασίας  και δεν αφήνει να πέσει τίποτε κάτω…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…