Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Πως μαθαίνουν να μιλούν τα παιδιά;

Πως μαθαίνουν να μιλούν τα παιδιά;

0

Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο βίντεο της Glossa Producations με τον Κωνσταντίνο Βλάχο να ενημερώνει για εκμάθηση της μητρικής γλώσσας

Ο Κωνσταντίνος Βλάχος, εκπαιδευτικός της Ξάνθης και δραστήριος συνεργάτης της ΦΕΞ, μαζί με δύο φίλους γλωσσολόγους, μέσω του καναλιού Glossa Producations που δημιούργησαν στο youtibe και με αφορμή τη προχθεσινή παγκόσμια ημέρα, μητρικής γλώσσας δημιούργησαν ένα διαφωτιστικό βίντεο σχετικά με τον τρόπο που κάθε άνθρωπός από τη στιγμή της γέννησης του μαθαίνει την μητρική του γλώσσα.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ο κ. Βλάχος μέσω του βίντεο, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αίρεται το παράδοξο για την μητρική γλώσσα. Ειδικότερα, υποστηρίζει πως σύμφωνα με ψυχολόγους της δεκαετίας του 50΄, τα μωρά μαθαίνουν τη γλώσσα του περιβάλλοντός τους μέσα από τη διακριτική εκπαίδευση, έτσι από κραυγές, περνούν σε προτάσεις γεμάτες με νόημα. Στο βίντεο επίσης τονίζεται πως τα παιδιά τα οποία έρχονται στον κόσμο, ακολουθούν τον τρόπο ομιλίας των γονιών τους. Το νεογέννητο για παράδειγμα,  σε μία ελληνόφωνη οικογένεια, κάθε φορά που διψάει λέει τη λέξη νερό, μιμούμενος τη συμπεριφορά των γονιών του. Αν ωστόσο η μίμηση είναι καλή, τότε επέρχεται η επιβράβευση.

Επίσης στο βίντεο διευκρινίζεται πως οι γονείς είναι εκείνοι, οι οποίοι διευκολύνουν αρκετές φορές το έργο των παιδιών τους . Παράλληλα το κλειδί για την εκμάθηση μίας γλώσσας από πολύ μικρή ηλικία, είναι η μίμηση και η επιβράβευση.

Ωστόσο παρά τα προτερήματα της μίμησης και της επιβράβευσης, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως είναι για παράδειγμα ότι οι μεγάλοι μιλούν πολύ γρήγορα, και πολλές φορές λανθασμένα. Η απάντηση όμως των γλωσσολόγων, όπως αναφέρεται, είναι το ότι τα παιδιά χωρίς διδασκαλία, χωρίς μίμηση και πιθανώς χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Συμπεραίνεται λοιπόν πως ο άνθρωπος από τη γέννηση του είναι γενετικά εξοπλισμένος να μαθαίνει γλώσσα ή γλώσσες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…