Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι προτάσεις των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για τη νέα ΚΑΠ

Οι προτάσεις των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για τη νέα ΚΑΠ

0

Ποια μέτρα προτάσσουν και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που επιθυμούν να επιτευχθούν

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ με δημόσια ανακοίνωσή τους, ζητούν δίκαιη κατανομή της νέας ΚΑΠ, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και τις αποφάσεις που έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως λένε, ήταν αντίθετες με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, ενώ έχουν οδηγήσει σε στρεβλώσεις και συσσωρευμένα προβλήματα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Οι προτάσεις τους για τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων για την περίοδο 2021-2027.

-Ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με κοινή πυκνότητα βόσκησης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

-Επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών, όλων των κτηνοτρόφων της χώρας.

Νέα ΚΑΠ 2023-2027

Για τη νέα ΚΑΠ, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, καταθέτουν τις προτάσεις τους σημειώνοντας τα παρακάτω, ως προς τη βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα:

-Δικαιούχοι των ενισχύσεων, πρέπει να είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγρότες, δηλαδή αυτοί που το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό.

-Διατήρηση των τριών περιφερειών ενισχύσεων δηλαδή, βοσκοτόπων, αρόσιμων, μονίμων καλλιεργειών.

-Ένταξη στο σύστημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων επιπλέον εκτάσεων, στις χωρικές ενότητες που αυτές χρειάζονται, ώστε η πυκνότητα βόσκησης, βάση της οποίας υπολογίζονται τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων, να είναι κοινή, για ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

-Στις σταυλισμένες μονάδες που δε χρησιμοποιούν βοσκότοπο, πρέπει να δίνεται ειδική ενίσχυση, που να υπολογίζεται με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο. Το ύψος αυτής της ειδικής ενίσχυσης, δεν πρέπει να υπολείπεται της αντίστοιχης που δίνεται βάση βοσκοτόπων, σε εκμεταλλεύσεις με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

-Οι νέοι και νεοεισερχόμενοι πρέπει να ενισχύονται για τα 5 πρώτα έτη από την είσοδό τους, με αύξηση του ποσού ενίσχυσης ανά στρέμμα κατά 30%, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλους, για αυτά τα έτη.

-Το ανώτερο ποσό ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

-Δεν πρέπει να ενεργοποιούνται ενισχύσεις βοσκοτόπων, δημοσίων και ιδιωτικών, χωρίς το αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας που αφορούν απώλειες από, ζωονόσους, άγρια ζώα, καιρικά φαινόμενα, κλοπή.

Στόχοι

Οι στόχοι των προτάσεων, όπως σημειώνουν, είναι:

-Η δημιουργία αισθήματος δικαίου, σε όλους τους παραγωγούς.

-Οι νέοι και νεοεισερχόμενοι να μπαίνουν ενισχυμένοι στο σύστημα των ενισχύσεων.

-Η παύση του αθέμιτου ανταγωνισμού, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα, ανάμεσα στους παραγωγούς. Η αντιστοιχία του μεγέθους της εκμετάλλευσης με το ποσό των ενισχύσεων, προτρέπει όσους εισέπρατταν πολλές ενισχύσεις μέχρι τώρα, να διαπραγματευτούν με μεγαλύτερη ζέση την παραγωγή τους κι όσους εισέπρατταν λίγες ενισχύσεις μέχρι τώρα, με ισχυροποιημένη οικονομικά τη θέση τους, να βελτιώσουν την παραγωγή τους διαπραγματευόμενοι από ισχυρότερη θέση.

-Δημιουργείται αναπτυξιακό κίνητρο σε όλους, για να αυξήσουν το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, αφού το έτος ενίσχυσης που αυτά θα δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, θα παίρνουν και την ανάλογη στρεμματική ενίσχυση. Ταυτόχρονα ο παραπάνω λόγος λειτουργεί ως αντικίνητρο, για τη μείωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, με ότι όλα τα παραπάνω συνεπάγονται για τη ζωική και φυτική παραγωγή.

-Δε θα ενεργοποιούνται δικαιώματα βοσκοτόπων (ιδιωτικών και δημόσιων) χωρίς το ανάλογο ζωικό κεφάλαιο.

-Τελειώνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε ότι έχει σχέση με τα δικαιώματα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του εθνικού αποθέματος, αφού η κατανομή της Βασικής ενίσχυσης είναι πια αναλογική για όλους.

-Όλοι οι παραγωγοί μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους ίδιους οικονομικούς όρους, έναντι των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και περιορισμών που θα φέρει η ΚΑΠ 2023-2027.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικές εκδρομές: Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία τροχονομικού ελέγχου

Σχετικό έγγραφο της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μακρή στάλθηκε…