Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ο νέος νόμος για τις ρυθμίσεις οφειλών παρουσιάστηκε στους ξανθιώτες

Ο νέος νόμος για τις ρυθμίσεις οφειλών παρουσιάστηκε στους ξανθιώτες

0

Σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τα επιμελητήρια Ξάνθης και Δράμας με ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

 

Επισημάνθηκαν οι καινοτομίες του νόμου, αλλά και οι προβλέψεις για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού

 

Διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τα επιμελητήρια Ξάνθης και Δράμας με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση , Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στην ημερίδα έγινε επεξηγηματική ερμηνεία του νέου Νόμου 4738, σκοπός των διατάξεων του οποίου είναι η θέσπιση διαδικασίας πρόσβασης οφειλετών σε σαφή και διαφανή εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης.

 

Καινοτομίες του Νόμου

Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, ο νέος Νόμος έρχεται να αντικαταστήσει το σύνολο των νομικών εργαλείων που υπήρχαν στην Ελλάδα, και χρησιμοποιούνταν ανάλογα με το βαθμό αφερεγγυότητας κάθε οφειλέτη, για να ρυθμίσει το χρέος του. Ειδικότερα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο του νέου Νόμου, όπως αναφέρθηκε, είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνει διαδικασίες πρόληψης, όσο και διαδικασίες που έρχονται μετά την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Για πρώτη φόρα και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες εισάγεται η διαδικασία πρόληψης αφερεγγυότητας, που εμπλέκει τους φορείς, τα επιμελητήρια και όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να προειδοποιούνται για να προλαμβάνεται η αντιμετώπιση των οφειλών τους. Δημιουργήθηκε επίσης ένας νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος βοηθάει για να υπάρξει ρύθμιση των οφειλών των οφειλετών προτού περιέλθουν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής .

Όπως εξήγησε η συνεργάτης του κ. Κουρμούση, θεσπίστηκε η νέα διαδικασία της εξυγίανσης η οποία βοηθάει σε μία συνολική ρύθμιση των οφειλών των υγειών επιχειρήσεων. Επίσης, προβλέφθηκε ένας νέος τρόπος πτώχευσης που έρχεται σε βελτίωση του παλαιότερου κώδικα και θα χρησιμοποιείται μέσω του δικαστικού συστήματος στις περιπτώσεις εκείνες, οι οποίες δεν μπορούν να ρυθμιστούν πλέον. Ο νέος Νόμος εισάγει και καινοτομίες αναφορικά με τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, με συγκεκριμένα κριτήρια και συνεισφέρει στην καταβολή οφειλών που αφορούν την κύρια κατοικία, έως και 5 έτη, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα  στην προστασία της κύριας κατοικίας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι όλα τα στοιχεία ελέγχονται ηλεκτρονικά έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα λάθους.

Ερωτήματα για το ρόλο των τραπεζών

Ο ειδικός γραμματέας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τους δύο προέδρους των επιμελητηρίων που συνδιοργάνωσαν τη συγκεκριμένη ημερίδα. Ακόμα επισήμανε πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 34 δις ευρώ, και μέσω αυτού του νόμου θα είναι εφικτή η ρύθμιση του.

Μετά την παρουσίαση, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ερωτήσεις αναφορικά με την ευθύνη των τραπεζών σε μία ενδεχόμενη οφειλή, όπου ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως το καθεστώς των τραπεζών δεν δύναται να καθοριστεί από τον παρόντα νόμο, εφόσον δεν αναγνωρίζεται καμία συνυπευθυνότητα της Τράπεζας. Παράλληλα, σημείωσε πως πλέον υπάρχουν εργαλεία τόσο για βιώσιμους όσο και μη βιώσιμους οφειλέτες, αλλά και ότι ο Νόμος δεν μπορεί να συσχετιστεί με ζητήματα του παρελθόντος.

Κλείνοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Σέφανος Γεωργιάδης τόνισε πως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοια θέματα, ιδίως με την κατάσταση η οποία επικρατεί. Από την πλευρά του ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι ο νέος νόμος αποτελεί όπλο στα χέρια του πολίτη, και επίσης ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια διεύθυνση έτσι ώστε να δίνονται απαντήσεις σε οποία ερωτήματα προκύπτουν. Τέλος ο κ. Στέλιος Μωραΐτης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κλείνοντας την εκδήλωση , ευχαρίστησε τον κ. Κουρμούση, τονίζοντας την αμεσότητα του γραφείου του Ειδικού Γραμματέα στην υποστήριξη των ενδιαφερόμενων.

 

Θεοδώρα Βαϊντερλή

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Σπίτι μου 2″: ” – Ξεπέρασαν τις 63.500 οι αιτήσεις

Τα έξι βήματα για την απόκτηση στέγης Tεράστιο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Σπίτι…