Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με διάκριση και θρακιώτικη σφραγίδα η συμμετοχή της εθνικής μας ομάδας σε παγκόσμιο διαγωνισμό Φυσικής

Με διάκριση και θρακιώτικη σφραγίδα η συμμετοχή της εθνικής μας ομάδας σε παγκόσμιο διαγωνισμό Φυσικής

0

Οι τρεις μαθητές της εθνικής αποστολής κατέκτησαν μία από τις 110 πρώτες θέσεις, ανάμεσα σε 468 συμμετοχές στο διαγωνισμό Fyziklani της Πράγας

 Άλλη μία κατάκτηση για τον μαθητή της Ξάνθης Σπύρο Τερλεμέ, που συμμετείχε ως αρχηγός της εθνικής μας ομάδας

Συνεχίζει να κατακτά νέες διακρίσεις ο Σπύρος Τερλεμές, από την Κομοτηνή, μαθητής της Β’ Λυκείου στο σχολείο ΑΞΙΟΝ της Ξάνθης, ο οποίος συμμετείχε ως αρχηγός, στη φετινή μαθητική Εθνική Ομάδα Φυσικής, η οποία έλαβε μέρος στον παγκόσμιο ομαδικό διαγωνισμό φυσικής Fyziklani, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Τσεχία. Φέτος, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 13/02 και σε αυτή η Ελλάδα συμμετείχε από την Εθνικής της Ομάδα, η οποία εκτός από τον Σπύρο Τερλεμέ, περιλάμβανε και την Φαίδρα Τσολακίδη, επίσης από την Κομοτηνή, καθώς και τον Μενέλαο Ράπτη. Να σημειώσουμε ότι, ο Σπύρος Τερλεμές πέρυσι ήρθε 1ος σ τον πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής, ενώ και τα άλλα δύο μέλη της ομάδας, κατέκτησαν επίσης πολύ καλές θέσεις.

Διαγωνισμός για… δυνατούς λύτες

Ο εν λόγω διαγωνισμός φυσικής, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Πράγα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ομάδες από όλον τον κόσμο, που διαγωνίζονται σε εξαιρετικά υψηλού επιπέδου θέματα τόσο φυσικής όσο και μαθηματικών Μάλιστα, πέρυσι συμμετείχαν πάνω από 750 μαθητές. Φέτος λόγω του ιού, ο διαγωνισμός έγινε διαδικτυακά ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ συμμετοχών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 468 ομάδες από όλον τον κόσμο, η κάθε μια με μέγιστο αριθμό μελών 5. Οι μαθητές που έλαβαν μέρος ξεπερνάν κατά πολύ τους 2000.

Η ομάδα της Ελλάδας, κατάφερε να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στις 110 πρώτες της κατηγορίας της (δηλαδή των τριών ατόμων, η οποία ήταν και η πολυπληθέστερη κατηγορία), η οποία γέμισε με ικανοποίηση και υπερηφάνεια την ομάδα.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Τερλεμέ η θέση στην οποία τερμάτισαν ήταν «πάρα πολύ καλή λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισοβαθμίες και το υψηλό επίπεδο των θεμάτων», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για «έναν πάρα πολύ δύσκολο και από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς φυσικής στον κόσμο». Η ελληνική αποστολή, πάντως, κατόρθωσε στον χρόνο που της δόθηκε να επιλύσει συνολικά 12 προβλήματα.

Ο ίδιος ο μαθητής, που έχει συμμετάσχει σε πλειάδα διαγωνισμών και συνεδρίων, επεσήμανε ότι, « η ΕΕΦ (Ένωση Ελλήνων Φυσικών) είναι ο λόγος που η Ελλάδα λαμβάνει συμμετοχή σε τέτοιους διεθνείς διαγωνισμούς φυσικής. Χωρίς την ΕΕΦ, η φυσική στην Ελλάδα θα ήταν πολύ πίσω. Είναι αξιοσημείωτη, η προσπάθεια του καθηγητή φυσικής και μέλους της ΕΕΦ, Απόστολου Μιχαλούδη, ο οποίος ως μέντορας μας, συγκρότησε την εθνική ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό.»

Οι διακρίσεις του Σπύρου Τερλεμέ στη Φυσική και στα μαθηματικά

– Πρόκριση στην Βαλκανική Ολυμπιάδα 2020 Ρουμανία

-1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Α’ Λυκείου (2020)

-8η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γ’ Γυμνασίου (2019)

-Προκριματικά του διεθνή διαγωνισμού ΙΥΝΤ (2020)

-Α’ Φάση Μαθηματικών «Θαλής» (2020)

-Β’ Φάση Μαθηματικών «Ευκλείδης» (2020)

-Πρόκριση στην τελική φάση «Αρχιμήδης» (2020)

-Επιπλέον 2 φορές επιτυχών στις πρώτες φάσεις «Θαλής» και πρόκριση στον «Ευκλείδη» μεταξύ των ετών 2017-2019

Ο μαθητής ακόμα διακρίνεται για το πολυπληθές συγγραφικό του έργο, για το οποίο έχει αποσπάσει και πολλά βραβεία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας για δομημένα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δάση

Πρέπει να συνταχθεί Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνι…