Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΑΛ: Πρόταση για αύξηση του ποσοστού των εισακτέων της μουσουλμανικής μειονότητας

ΚΙΝΑΛ: Πρόταση για αύξηση του ποσοστού των εισακτέων της μουσουλμανικής μειονότητας

0

Ζητούν την υιοθέτηση τροπολογίας για τον διπλασιασμό του ποσοστού, τονίζοντας την αποτελεσματικότητα της καθιέρωσης της ποσόστωσης για την άμβλυνση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού

 

Την υιοθέτηση τροπολογίας προσθήκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», ζητούν οκτώ βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την εισαγωγή των μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Μπαράν Μπουρχάν, ο Ιλχάν Αχμέτ, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητούν την αύξηση της ποσόστωσης, τονίζοντας την επιτυχία του εγχειρήματος για την άμβλυνση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού.

Στην Αιτιολογική Έκθεση της πρότασης, αναφέρουν: «Με το άρθρο 2 παρ. 1 του νόμου 2341/1995 (Α΄ 208) (ΦΕΚ Α’ 208, 1995) προβλέφθηκε  η δυνατότητα «να ορίζεται χωριστό ποσοστό θέσεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποφοίτων λυκείων που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης». Εν συνεχεία, με την ΥΑ Φ.152.11/Β3/790/28.2.1996 (Β΄ 129) του Υπουργού Παιδείας, το ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων φοιτητών από τη μειονότητα καθορίσθηκε σε 0,5% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής ή τμήματος.

Το μέτρο «της ποσόστωσης», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, υιοθετεί μια λογική «θετικής διάκρισης» επιχειρώντας να αμβλύνει τον  εκπαιδευτικό αποκλεισμό. Η λειτουργία αυτού του μέτρου υπήρξε καταλυτική: Το 1996, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, ενενήντα οκτώ

(98) υποψήφιοι κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα ο αριθμός των εισαγόμενων στα ΑΕΙ  έχει πενταπλασιασθεί. Η ρεαλιστική πλέον προοπτική πρόσβασης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση συνέβαλε καθοριστικά στη διεύρυνση της φοίτησης των παιδιών της μειονότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σε μια ευρύτερη μεταβολή της στάσης της μειονότητας απέναντι στην εκπαίδευση συνολικά.

Επειδή και με το παρόν ν/σ στο αρθρ. 2 διατηρείται η εξαίρεση της κατηγορίας των υποψηφίων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα από τις διατάξεις περί επίτευξης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά συνέπεια παραμένουν σε ισχύ οι προγενέστερες διατάξεις, και με δεδομένες τις πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού των εισακτέων της μουσουλμανικής μειονότητας σε 1%».

Και η Τροπολογία – Προσθήκη είναι:

«Στο σχέδιο νόμου προστίθεται νέο άρθρο, ως εξής:

«Άρθρο ….

Στην παράγραφο 1 του άρθρου μόνου της ΥΑ Φ.152.11/Β3/790/28.2.1996 (Β΄ 129) του Υπουργού Παιδείας, το ποσοστό «0,5%» αντικαθίσταται με το ποσοστό «1%».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…