Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ιστορική ξενάγηση στο κάστρο της Βυζαντινής Ξάνθειας

Ιστορική ξενάγηση στο κάστρο της Βυζαντινής Ξάνθειας

0

Περίπατος με αφήγηση ιστορικών γεγονότων της τοπικής μας ιστορίας με σκοπό την ανάδειξή τους

Την Κυριακή στις 7 Φεβρουαρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ιστορική ξενάγηση στη Βυζαντινή Ξάνθεια. Μετά από το σχετικό κάλεσμα της διαδικτυακής ομάδας “Μια φορά και έναν καιρό” (που διαχειριστής της είναι ο συλλέκτης Κώστας Μαυρομάτης) προς τα μέλη της, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ανταποκρίθηκαν αρκετά άτομα που αφετηρία είχαμε το κιόσκι του άλσους που συνήθως σταθμεύει το πυροσβεστικό όχημα.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως όλα τα μέλη της ομάδας τήρησαν μέχρι κεραίας τα μέτρα για την μη μετάδοση της νόσου. Άπαντες φορούσαν τις μάσκες, μικροί και μεγάλοι κράτησαν τις αποστάσεις καθόλη την διάρκεια της πορείας μας στο βουνό.

Στον ιστορικό αυτόν περίπατο συναντήσαμε το παλιό πλακόστρωτο βυζαντινό μονοπάτι που οδηγεί μέχρι την εκκλησιαστική σχολή, είδαμε την εκπληκτική σπηλιά που υπάρχει στην περιοχή, φωτογραφήσαμε την παλιά Βυζαντινή βρύση, μπήκαμε μέσα στο πέτρινο σπίτι που φαίνεται από τον δρόμο και φτάσαμε στην εκκλησιαστική σχολή όπου στην είσοδό του, δείξαμε στα μέλη της ομάδας ένα σπάνιο αυθεντικό φωτογραφικό ντοκουμέντο με τους Έλληνες στρατιώτες που ποζάρουν μπροστά στην είσοδο της σχολής έναν μήνα μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Βούλγαρους.

Έπειτα μιλήσαμε για το ιστορικό μοναστήρι των Ταξιαρχών και για τα καλά κρυμμένα μυστικά του.

Στη συνέχεια ανηφορίσαμε για το περίφημο κάστρο της Βυζαντινής Ξάνθης.

Έκπληκτοι οι αγαπητοί μας φίλοι που για πρώτη φορά το αντίκρισαν, έμειναν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό μπροστά στη θέα των τεράστιων τειχών του κάστρου και της απαράμιλλης ομορφιάς του φυσικού τοπίου που το περιβάλλει. Μιλήσαμε για την παρουσία των βυζαντινών αυτοκρατόρων που το επισκέφθηκαν και περιηγηθήκαμε στα πολυτελή λουτρά όπου έπαιρναν το μπάνιο τους.

Η ιστορική αυτή ξενάγηση σε συνδυασμό με τον περίπατο στα πανέμορφα δάση της Ξάνθης άφησαν κατενθουσιασμένους τους αγαπητούς μας φίλους, που στο τέλος εξέφρασαν τον θαυμασμό και την ευχαρίστησή τους, αλλά συνάμα και ένα παράπονο γιατί όλο αυτό το μαγευτικό τοπίο της Ξάνθης να μην καταστεί ένα ακόμη αξιοθέατο που θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τουριστική ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.

Η πρόταση ήταν κοινή: Άμεσα να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ο φωτισμός ανάδειξης του μνημείου και περιμετρικά του κάστρου με το χαρακτηρισμένο μονοπάτι, έτσι ώστε να προσελκύσουμε και περιπατητές από όλη την βόρεια Ελλάδα οι οποίοι θα θέλουν να κάνουν νυχτερινό περίπατο μέσα σε έναν χώρο με τεράστιο ιστορικό συμβολισμό.  Σαφώς και η Δημοτική αρχή κάλλιστα θα μπορούσε να διοργανώσει μια τέτοια δράση σε συνεργασία με τους αντίστοιχους πολιτιστικούς συλλόγους.

Ιστορική φωτογραφία και αυθεντικό ντοκουμέντο από τον ελληνικό στρατό που απελευθέρωσε την Ξάνθη από τους Βούλγαρους τον Οκτώβριο του 1919 ένα μήνα μετά, στα σκαλοπάτια της Ιερατικής Σχολής Ξάνθης. (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Φυσικά ταυτόχρονα με τον φωτισμό ανάδειξης του μνημείου χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία της τεκμηρίωσης της κατασκευής του κάστρου από την αρχαιολογία ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς την ιστορική χρονική περίοδο που χτίστηκε. Και δεν μένει τίποτα άλλο, παρά να προβληθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως προβάλλονται τα αντίστοιχα μνημεία άλλων πόλεων στη χώρα πολλές δεκαετίες πριν, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Με ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό προς την εφημερίδα σας, αλλά και προς όλους τους πολίτες της Ξάνθης

Μαυρομάτης Σ. Κωνσταντίνος
Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…