Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχεται νέο σύστημα διοδίων με βινιέτα

Έρχεται νέο σύστημα διοδίων με βινιέτα

0

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα με τις προπληρωμένες κάρτες, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Η βινιέτα, η οποία θα μπορεί να είναι απλά ένα αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ του οχήματος θα ενεργοποιηθεί με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις διαφορετικές τιμές που επικρατούν σε κάθε σταθμό διοδίων.

Η προπληρωμένη κάρτα διόδου, η οποία συζητείται ήδη, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της καθώς ενσωματώθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η βινιέτα, η οποία θα μπορεί να είναι απλά ένα αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ του οχήματος θα ενεργοποιηθεί – όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο – με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα καθορίζει:

  • την υπηρεσία έκδοσης της Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου για τη χρήση του συνόλου του εθνικού οδικού δικτύου ή τμήματός του, επιλεγόμενης διάρκειας ισχύος με αναλογική χρέωση και οι λοιπές λεπτομέρειες έκδοσής της,
  • τον τύπο της Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου, όπως αυτοκόλλητο, που τοποθετείται στο όχημα.

Η χρήση της βινιέτας, προβλέπει ότι η χρέωση των διοδίων μπορεί να γίνεται είτε ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου ή αναλογικά, ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου –ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια, κλπ.

Αν και η χιλιομετρική χρέωση δεν εφαρμόζεται ευρέως, έχει ήδη γίνει αρχή με την Ολυμπία Οδό, η οποία εδώ και λίγους μήνες δίνει τη δυνατότητα χρέωσης μόνο για το τμήμα του δρόμου που χρησιμοποιήθηκε από τον οδηγό.

Σύμφωνα, πάντως, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, θα ακολουθήσει προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τις κυρώσεις για τις παραβάσεις της μη καταβολής τελών διοδίων αναλογικής χρέωσης και της μη έκδοσης Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής και είσπραξής τους.

Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, στους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης για τις εξαιρέσεις από την απαγόρευση διέλευσης στο οδικό δίκτυο, «επιβάλλεται από τα αστυνομικά όργανα αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στον οδηγό και στον ιδιοκτήτη του οχήματος διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ και ακινητοποίηση των οχημάτων αυτών».

Ενιαία κάρτα και για τα ΑμΕΑ στα διόδια

Στην Υπηρεσία Οδικών Τελών – Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών του υπουργείου ανατίθεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο, η αρμοδιότητα έκδοσης ενιαίας κάρτας για τη διέλευση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.) από όλους τους αυτοκινητόδρομους με διόδια. Η ενιαία κάρτα εκδίδεται μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Υπηρεσία Οδικών Τελών. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση της ενιαίας κάρτας, τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η ενιαία κάρτα, μετά την έκδοσή της, αποστέλλεται ταχυδρομικά προς τους δικαιούχους από την Υπηρεσία Οδικών Τελών. Η κάρτα εμπεριέχει φωτογραφία του Α.με.Α. καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Το δε Α.με.Α πρέπει να επιβαίνει στο όχημα κατά τη διέλευση. Η διέλευση ελέγχεται και δεν θα είναι αυτόματη.

Τονίζεται ότι η ύπαρξη ενιαίας κάρτας δε σημαίνει αυτόματα και την ελεύθερη διέλευση των ΑμΕΑ από το σύνολο των σταθμών διοδίων, καθώς η δωρεάν διέλευση ή το ποσοστό της έκπτωσης που θα ισχύει, αποφασίζεται από τον παραχωρησιούχο που λειτουργεί τον κάθε αυτοκινητόδρομο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόθεση Πιερρακάκη για χρηματοδότηση δημιουργίας Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων

Αφορά την επιτελική παρακολούθηση, εποπτεία και επιτάχυνση έργων και μεταρρυθμίσεων Με από…