Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

0

Τι ισχύει ανάλογα με τον τύπο της πολυκατοικίας

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ που αφορούν σε πολυκατοικίες για όλη την επικράτεια. Η διαδικασία ξεκινά στις 10:00 και λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, αποφασίστηκαν οι εξής τεχνικές προσαρμογές:

-Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.

-Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά την συμπλήρωση στοιχείων και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.

-Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου, μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Σημειώνεται ότι επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες: Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και τη συμπλήρωση των εντύπων Πρότασης Παρεμβάσεων και Καταγραφής Παρεμβάσεων.Τίθεται υπόψη ότι, ειδικά για την πολυκατοικία Τύπου Β, υποχρέωση υποβολής Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα υπάρχει μόνον εάν έχουν υλοποιηθεί και παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση καθορίζεται ως εξής:

Για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία τύπου Α/Β), όταν η επιθεώρηση αφορά σε πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 1,7 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 1.095 €.

Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 350 € ανά επιμέρους αίτηση.

Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται: για πολυκατοικία τύπου Α, μέχρι του ποσού των 350 € επαυξημένη κατά 70 € για κάθε επιπλέον διαμέρισμα πέραν του πρώτου, με μέγιστο συνολικό ποσό τα 770 €, για πολυκατοικία τύπου Β, μέχρι του ποσού των 350 €. Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες φτάνει στο 80%.

Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιος από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών. Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών, που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70% – συνυπολογίζεται μόνο το μπόνους για την Covid-19. Αν η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές, τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%.

Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις Πολυκατοικιών Τύπου Α επιδοτείται δαπάνη για την έκδοση των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου αλλά και για άδειες ή μελέτες ανώτατου ύψους 1.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ή 4.150 ευρώ συνολικά.

Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα, το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ.

Δηλαδή, ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα. Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Επιμερίζεται σε 3.730 ευρώ για έξοδα έκδοσης των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου καθώς και για άδειες ή μελέτες και σε 76.270 ευρώ για το σύνολο των κοινόχρηστων παρεμβάσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …