15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο
Δυστυχώς μετά από πολλά χρόνια, το 2021 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που δεν κατάφερε να εορταστεί η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο, η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου. Οι συγκυρίες που πλήττουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, άλλωστε, δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιους εορτασμούς.
Ωστόσο ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί αρκετά παιδιά τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, απαριθμεί περίπου 300 παιδιά τα οποία νοσούν κάθε χρόνο. Ένα χαρακτηριστικό στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι ότι δεν υπάρχει η πρόληψη. Παρόλα αυτά η έγκαιρη διάγνωση και η φροντίδα, οδηγούν τις περισσότερες φορές στην ίαση του παιδιού.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στηρίζει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας ενώ ταυτόχρονα καλεί την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση για τη διασφάλιση της συμμετοχής της σε όλες τις δράσεις αλλά και πρωτοβουλίες που πρόκειται να ακολουθήσουν, με σκοπό να παρέχεται η αποτελεσματικότερη φροντίδα στα παιδιά και στους εφήβους που νοσούν από καρκίνο. Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί πέραν από τα παιδιά και στην οικογένεια τους η οποία παλεύει με έναν αόρατο εχθρό.
Δράσεις της Ε.Ε για τον παιδικό καρκίνο
Εστιάζοντας στις ουσιαστικές διαφορές οι οποίες υπάρχουν στην παιδική ηλικία και στους ενήλικές επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργηθούν οργανωμένες δομές αντιμετώπισης της νόσου. Ειδικότερα οι συγκεκριμένες μονάδες, ως βασικό τους αντικείμενο θα έχουν την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την παρακολούθηση της πορείας της κατά την ενήλικη ζωή του ασθενή. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει στο νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο τη θέσπιση της νέας «Έξυπνης κάρτας επιβίωσης από τον καρκίνο», με την οποία θα επιχειρηθεί να:
- Εξασφαλιστεί η μακρόχρονη παρακολούθησή τους
- Υπάρξει εστίαση στην πιθανή τοξικότητα των θεραπειών
- Υποστηριχθεί η αποκατάσταση και η ψυχολογική υποστήριξη
- Διασφαλιστεί η συμμετοχή σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και να
- Αντληθούν δεδομένα που θα συνδράμουν την έρευνα και τη βελτίωση της περίθαλψης, με τη συνεργασία των φροντιστών και της οικογένειας
Ακόμα ένα σχέδιο της ΕΕ αποτελεί η ίδρυση, στο εγγύς μέλλον, ενός δικτύου νεαρών Επιβιωσάντων από τον καρκίνο, εντός του οποίου θα υπάρχει η απαραίτητη διασύνδεση μεταξύ των μικρών ασθενών, των θεραπευτών- φροντιστών τους, αλλά και των οικογενειών τους. Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει ως απώτερο στόχο την παρακολούθηση των ασθενών στην ενήλικη ζωή τους, σε κάθε χώρα της Ε.Ε..
Οι καθημερινοί μαχητές
Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία για τον παιδικό καρκίνο, χωρίς αυτό να αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο φαντάζει μακρινό και απροσπέλαστο. Αποτελεί μέλημα όλων μας να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια αυτών των μικρών μαχητών αλλά και των οικογενειών τους.
Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι στο χέρι μας να στηρίζουμε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε ή έστω να σταθούμε με αλληλεγγύη δίπλα στη μάνα εκείνη, η οποία περιφέρεται στους δρόμους του νοσοκομείου και ρωτάει αγωνιωδώς για την πορεία της υγείας του παιδιού της, δίπλα στον πατέρα που αφιέρωσε όλη του τη ζωή για να παραμείνει βράχος δίπλα στο πονεμένο του παιδί, την οικογένεια εκείνη που συγκρατεί τα δάκρυα της για να στηρίξει τον πόνο του παιδιού της. Το θέμα είναι λοιπόν, ότι και η κοινωνία μας, ο καθένας από μας, μπορούμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας, δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα «ουράνια τόξα» στις «καταιγίδες» των συνανθρώπων μας.
Δώρα Βαϊντερλή